Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

3

Оказа се, че към границата по заповед на съветското правителство са превозени не само милиони чифтове кожени ботуши, но и милиони комплекти обмундирование, десетки хиляди тонове резервни части за танкове, стотици хиляди тонове течно гориво за самолети, танкове и автомобили, милиони сандъци снаряди и патрони. И всичко това било изоставено край границите, когато германците нанесли удара си. И възниква нов въпрос: защо всичко това е било мъкнато до границите, ами че нали до 1939 година всичките тези запаси са се пазили далеч от границите? Защо не са си останали там: като започне войната, нашата армия ще заеме отбранителни позиции, а от безопасно разстояние ще се превозват точно колкото трябва муниции и снаряжение, колкото са необходими, без да се струпват в опасните райони ненужни излишъци.

Имаше много въпроси, отговори нямаше. Продължих да търся. Резултатите от издирванията си изложих в книгата „Ледоразбивачът“. „Денят «М»“ е втората книга.

За онези, които са чели „Ледоразбивачът“, „Денят «М»“ е втората книга. За онези, които са чели „Ледоразбивачът“, „Денят «М»“ е продължение. Но „Денят «М»“ може да се чете и като отделна книга.

В „Ледоразбивачът“ умишлено почти не съм използвал архивни материали. Можеха да ме упрекнат: цитираш това, онова, а как да проверим правилно ли го цитираш, пък и дали изобщо има такъв документ в архивите? Сега всеки може да влезе в архивите и да провери. Затова в тази книга използвам и архивни, и публикувани материали. И все едно наблягам предимно на явните материали, които са достъпни за всекиго. Искам да покажа: вижте, чуйте, това не съм го аз измислил. Самите комунисти го казват. Трябва само внимателно да ги слушате.

Докато изучавах архивните материали и явните публикации, аз си направих извода, че превозването на милиони чифтове ботуши до границите, както и превозването на боеприпаси и резервни части, превозването на милиони войници, хиляди танкове и самолети, всичко това не са грешки, не са гафове, а съзнателна политика, това е процес, в който били въвлечени десетки милиони хора. Този процес е бил започнат с решение на съветското ръководство по препоръка на маршала на Съветския съюз Б. М. Шапошников. Този процес е целял да подготви промишлеността, транспорта, селското стопанство, територията на страната, съветския народ и Червената армия за водене на „освободителна“ война на територията на Централна и Западна Европа.

Този процес се именувал с краткия термин МОБИЛИЗАЦИЯ. Това била тайна мобилизация. Съветското ръководство подготвяло Червената армия и цялата страна за завладяване на Германия и на цяла Западна Европа. Завладяването на Западна Европа е главната цел, заради която Съветският съюз разпалил Втората световна война.

Окончателното решение да започне войната Сталин взел на 19 август 1939 година.