Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

4

Указът за въвеждането на такси за обучението в училищата и висшите учебни заведения имал за цел да изтика на улицата повечко младежи. Най-високи цени били въведени в учебните заведения, които подготвяли ненужните по време на война музиканти, актьори и художници. Цените изгонвали ученика и студента от класните стаи и аудиториите, а „ТР“ поглъщали юношеството с лакомите порти на военните заводи.

Въвеждането на системата на „трудовите резерви“ не е просто подготовка за голяма война. Това е подготовка за голяма освободителна война на територията на противника.

„Трудовите резерви“ се използвали в авиационната, артилерийската, танковата промишленост и в много други отрасли. Ето един от примерите за това, как съветското ръководство се канело да използва в случай на война непълнолетните, мобилизирани в железопътния транспорт. Вече знаем, че съветските железопътни войски преди войната се готвели не да разрушават нашите железопътни линии в хода на отбранителни операции, а да възстановяват железопътните линии на противника, вървейки по петите на настъпващите части на Червената армия, и да ги разширяват според съветския стандарт.

Маршалът на Съветския съюз С. К. Куркоткин свидетелства, че според пресмятанията на съветското командване (те всичко били пресметнали!) едновременното възстановяване на деветнайсетте западни железопътни направления изисквало интензивния труд на 257 000 съветски войници жепейци. Съветското командване решило да задели за тази работа само 170 000 войници, а недостигът от 87 000 да бъде компенсиран с работата на специални отряди на „трудови резерви“, наброяващи 100 000 души (пак там, с. 52).

Добра идея.

С нападението си Хитлер осуетил осъществяването на тези добри идеи на съветските маршали. До възстановяване на железопътни линии на „освободени“ територии през 1941 година не се стигнало.