Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

Глава 16
За мъдрия Върховен съвет

Трябва да използваме противоположностите и противоречията между двете системи капиталистически държави, като ги насъскваме една срещу друга.

В. Ленин

1

Преди 1939 година в Съветския съюз нямало всеобща военна повинност. В армията вземали не всички, а само някои. Това е обяснимо: миролюбиви хора сме.

Възрастта на наборниците била 21 години. Това не го проумявам. Защо не ги викат след училище на 18 или 19, та да си отслужи момчето и да е свободно? До 21 години човек можел и работа да си намери, и семейство да създаде, а го чака неопределеност: ще го приберат ли, няма ли да го приберат.

И никой не е в състояние да ми даде разумен отговор: защо хората трябва да се вземат в армията на 21 години, а не по-рано.

Голям смисъл бил заложен в тази система. Тя била нещо като бент на река, през него пущали не всички, само някои, а останалите се натрупвали. В нужния момент можела да се въведе всеобща военна повинност (колко му е да измислиш предлог) и всички, които до този момент не са служили в армията, да се свикат под знамената. За много години я колко са се насъбрали.

Моментът настъпил на 1 септември 1939 година. Този ден била въведена всеобща военна повинност и всички, които не били служили дотогава, започнали да ги прибират.

Във всеки отделен случай повикването на зрял мъж в армията не предизвиквало подозрения, че се подготвя голяма война: вземат го в армията, семейството плаче, но всички разбират, че наш Ваня вече е на 30 години, досега не е служил, дошъл му е редът и на него…

А за да стане повикването съвсем разбираемо, били нужни малки, но редовни войни по границите. Берекет версин, ако завършат добре, но не е страшно и ако завършат зле. Привикването на новобранци по време на конфликти и малки войни не изисква обяснения. И конфликтите се заредили, сякаш някой ги организирал чак от езерото Хасан до делтата на Дунав и вековните гори на Финландия. Свикват млади и не много млади момци — подготвя се „освободителният поход“ в Полша. А след похода не ги пущат да се приберат по домовете си. После „освобождаването“ на Финландия — нови прибират. После „освобождаването“ на Естония, Литва, Латвия и Бесарабия. И пак набори: времето е тревожно.

Сталин имал и още един резерв: по новия закон за всеобщата военна повинност възрастта на наборниците била свалена на 19 години, а за някои категории на 18. И наведнъж прибрали всички онези, които били и на 21, и на 20, и на 19, а в редица случаи — и на 18. В този набор бил и баща ми, той тогава навършил 18.

Нашето дългогодишно миролюбие и изкуствено завишената наборна възраст позволили да бъде събрана като зад бент енергията на милиони. Сега Сталин отворил шлюзовете и наведнъж използвал натрупаната енергия.