Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

2

Александър Голованов се родил през 1904 година. От 14-годишен е в Червената армия, на фронта. Служи във военното разузнаване, след това в ОГПУНКВД. Но това не е стандартен чекист, това е олицетворение на волята и енергията. Голованов посвещава на службата повече време от всичките си колеги, а освен това става ездач, мотоциклетен състезател, летец. Тук е редно да подчертаем, че не просто ездач, мотоциклетен състезател и летец, а ездач от най-висока класа, мотоциклетен състезател с резултати, позволяващи му да участва във всесъюзни надбягвания, летец, на когото поверявали скъпоценния живот на вождовете. Този портрет е близък до портрета на супермените от екшъните, но той си бил тъкмо такъв. Голованов постигал най-високи резултати във всяка работа, за която се залавял.

Кой знае къде и кога чекистът Голованов срещнал на пътя си Сталин. Оттогава пътищата им не се разделили. Скоро Голованов влиза в числото на незабележимите отстрани, но приближени до Сталин хора, изпълнители на тъмни поръчения. Голованов е личен телохранител. Голованов е личен следовател. Голованов е личен пилот на Сталин. Самият Сталин по онова време не летял със самолети, но си имал личен пилот и в знак на особено уважение като с кралска мантия от време на време дарявал партийните велможи с полет: ще те превози личният ми пилот!

Впрочем такива полети можели да означават не само уважение и благодарност, а и противоположното. Голованов летял със сребрист самолет с артистично изрисуван надпис на борда: „Сталински маршрут“. Макет на същия този самолет красял бюрото на Сталин. На крилата на „Сталински маршрут“ често летяла смъртта. През годините на голямата чистка хвърчали глави, освобождавали се места, унищожаването на комунистите от първи ранг означавало за комунистите от втори ранг повишение. И се случвало Сталин в знак на особено разположение да изпрати „Сталински маршрут“ в далечната провинция да докара някой малко известен партиен фюрер: чакат ви в Москва и ще станете големец. Случвало се и обратното: чакат ви в Москва и ще станете… Пътникът лети с Головановия самолет, хранят го, поят го с кавказки вина… Наистина го чакат в Москва… в килията на осъдените на смърт. Има сведения, които засега още не са потвърдени, че маршалът на Съветския съюз В. Блюхер през 1938 година е летял за Москва със „Сталински маршрут“. След това Блюхер повече не летял: много скоро го тикнали в килията за изтезания. И той умрял от изтезанията.

Александър Голованов през годините на терора бил нещо като Сталинов буревестник: буря! скоро ще се вихри буря! А освен това бих нарекъл Голованов връхчето на Сталиновия нос: накъдето се обърне то, там ще се стовари Сталиновият гняв.