Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

4

Във всяко съветско жилище комунистическата власт безплатно монтирала голям черен високоговорител — „чиния“, а на всяка улица сребрист — „камбанка“. Някой ден тези високоговорители трябвало да възвестят в цялата страна мобилизацията — Деня „М“.

Всеки съветски запасняк имал в документите си „Мобилизационно листче“ с яркочервен цвят, на което били отпечатани голяма черна буква „М“ и нареждане в колко часа и къде да бъде той в деня, когато се обяви мобилизацията. Освен Деня „М“ на милиони запасняци в мобилизационните листчета се посочвали дните „М+1“, „М+2“ и т.н. Това означавало заповед да се явят на сборния пункт на другия ден след обявяването на мобилизацията или на втория и т.н. Трябва да кажем, че механизмът на мобилизацията бил добре регулиран и работел точно и безотказно, както ножът на гилотината падал върху нечий клет врат. Всеки запасняк знаел, че неявяването в посочения срок на определеното място се приравнява към отклонение от мобилизацията и се наказва според военновременните закони дори с разстрел на място. Някои експерти до ден-днешен търсят причините за голямата чистка от 1937–38 година. А причината е на повърхността — това била подготовка за мобилизацията и войната. След 1937 година всички знаели, че Сталин не се шегува.

Хитлер провалил Сталиновата мобилизация, но дори в критичната ситуация, непредвидена в никакви планове и пресмятания, дори при отсъствието на Сталин на държавното кормило, дори при пълното неразбиране на ставащото на всички етажи на обществото, от Политбюро до най-затънтения концентрационен лагер, машината за мобилизация се задействала. През първите седем дена от войната в СССР били сформирани 96 нови дивизии допълнително към съществуващите (Советская военная энциклопедия. Т. 5, с. 343). През първите седем дена от войната в армията били призовани 5 300 000 войници и офицери допълнително към онези, които вече вървели към границите на 22 юни.

Маршалът от авиацията С. Красовски описва 22 юни в Севернокавказкия военен окръг: щом съобщили за започването на войната, окръгът незабавно пристъпил към формирането на 56-а армия (Жизнь в авиации, с. 117). Същото се вършело и в другите окръзи, където се формирали по една, та дори и по няколко армии едновременно. На 22 юни Сталин имал трийсет и една армии. Но Сталин бил подготвил всичко за незабавното разгръщане на още двайсет и осем армии и разгръщането започнало незабавно дори без неговите заповеди. 56-а армия е една от тях.