Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

3

Сега нека си представим, че сме в кънтящите коридори на Щаба на РККА някъде през 1925 година. Пред стратезите стои задачата да подготвят нова световна война с цел, както се изразявал другарят Фрунзе, „да се решат окончателно задачите на световната революция“. На стратезите е поставена доста сложна задача: да вземат под внимание грешките на всички армии през началния период на Първата световна война и да подготвят новата война така, че да не разорят държавата, да не подплашат противника и да разгърнат армия, чийто удар ще бъде и внезапен, и съкрушителен.

И бил разработен принципно нов план за влизане във война. Ето краткото му съдържание.

1. Процесът на мобилизацията да се раздели на два етапа: таен и открит.

2. Първият таен етап е преди започването на войната. През този етап на военновременен режим да се прехвърлят държавният апарат, репресивните органи, промишлеността, системите на правителствените, държавните и военните съобщения, армията да бъде увеличена на 5 000 000 войници.

3. За маскировка първият етап от тайната мобилизация да се проточи до две години, освен това тайната мобилизация да се маскира с локални конфликти, да се създаде илюзията, че локалните конфликти са основната и единствена причина за прехвърлянето на страната на военновременен режим.

4. Етапът на тайната мобилизация да завърши с внезапен съкрушителен удар по противника и същевременно да започне вторият, открит етап от мобилизацията, по време на който в Червената армия да бъдат призовани още 6 000 000 за компенсиране на загубите и докомплектуване на новите дивизии, корпуси и армии, които ще се вкарват във войната, щом бъдат готови. След това в процеса на войната да се прибират в армията нови и нови милиони.

5. Прикриването на мобилизацията на Втория, Третия и следващите стратегически ешелони да се осъществява не чрез пасивно стоене по границите, а със съкрушителни удари на Първия стратегически ешелон и с решително нахлуване на територията на противника.