Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

6

Създава се впечатлението, че е взето решение основната маса летци да се подготвят в 55-те школи с кратка програма. Тук си казва думата психологията: 55 е повече от 29. Но именно 29-те авиаторски школи с пределно кратка програма станали основната ковачница за авиационни кадри. Нека направим сметка. За опростяване на изчисленията нека си представим, че всяка авиаторска школа има по хиляда курсанти. В този случай 55-те авиаторски школи с кратка програма през 1941-ва ще подготвят 55 000 пилоти, ще ги изпратят по частите и ще започнат подготовката за новия набор. А 29-те с много кратка програма за една година мирно време са способни да дадат три випуска по 29 000 пилоти във всеки. Трите випуска правят 87 000 пилоти. Но авиаторските школи имали не по хиляда курсанти, а по хиляда и петстотин и дори по две. Така че превесът в полза на летците, подготвени по пределно кратка програма, ще стане още по-осезаем.

И нека не ни залъгват думите: във военно време три месеца, в мирно — четири. Разликата не е кой знае каква! Ако по-голямата част от пилотите се подготвят за четири месеца, това вече не е мирно време. Този факт има само едно обяснение: от 7 декември 1940 година съветската авиация вече работела във военновременен режим. На любознателните препоръчвам да издирят сведения за подготовката на японските пилоти камикадзе по време на войната. Сравнението е поучително.

Нека и деветте месеца подготовка по кратката програма не ни залъгват. За девет месеца не може да бъде подготвен пълноценен летец. Не може. Между другото, някои от авиаторските школи, които трябвало да подготвят летците по деветмесечна програма, веднага се прехвърляли на военновременната, шестмесечна програма. Кировобадската авиаторска школа е ярък пример за това. Дори и малкото двегодишни училища нека не ни залъгват. Било обявено: в мирно време — две години, във военно — една. На теория. А ето каква била практиката: „Всички двегодишни авиационни учебни заведения се преобразуваха в едногодишни“ (Шумихин, с. 233). Мирновременната програма можела да бъде провъзгласена дори и за седемгодишна, все едно по мирновременната програма вече никой не се обучава.