Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

4

През април 1941 година от Главното артилерийско управление на Червената армия се получило нареждане: продукцията на Наркомата на боеприпасите да се извозва към западните държавни граници и да се стоварва направо на земята.

Попитайте фронтоваците какво значи това.

Кремълско-лубянските историци са принудени да признаят, че Сталин е подготвял агресия. Сталин е подготвял поробването на Европа, но, казват те, Сталин е можел да извърши агресия чак през 1942 година. Я нека попитаме тези историци може ли да се остави под открито небе на есенните дъждове, снежната зима и пролетната кал известно количество боеприпаси, да речем, петстотин хиляди тона? Такова нещо не бива да се върши. Това ни е ясно. Но нима Сталин е бил по-глупав от нас?

Стоварването на боеприпаси направо на земята през 1941 година е означавало решимост да се започне война през 1941 година и никакво друго тълкуване на този факт не може да се измисли.

А освен това снарядите били държани край границите в железопътни композиции. Това е много скъп начин на съхраняване и много несигурен: как се поддържат в товарен вагон температура и влажност? Ако съветските генерали са имали намерение да отбраняват границите, трябвало е да разтоварят вагоните и да разсредоточат запасите по войските. Ако са планирали да отстъпват, тогава е трябвало да прикачат локомотиви и да изтеглят запасите по-далечко от границите. А на границите да оставят съвсем минимални количества. Но ако комунистите са планирали да вървят напред, тогава точно така е трябвало да действат: снарядите е трябвало да се държат във вагони и да се струпат край границите 170 000 хиляди войници жепейци и съответната техника за разширяване на западноевропейските коловози до съветския стандарт.

Всичко това го имало по границите: и войници жепейци, и съответната техника за разширяване на коловозите.