Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

4

След голямата чистка на второто място като че ли би трябвало да застане Главният идеолог или Главният инквизитор. В краен случай — Главният плановик. Да, ама не. На второто място е наркомът на външните работи. Този факт може да има само едно обяснение: в процеса на индустриализацията, колективизацията и голямата чистка комунистите са осигурили „равенството и братството“ в своята страна и сега погледите им са насочени към съседите. На съседите също трябва да бъде осигурен щастлив живот. В това е смисълът на новия етап, в това е смисълът на новото назначение на Молотов.

Ще ми възразят: ако Сталин е подготвял велика освободителна война, защо е сложил Молотов да отговаря за външната политика? Логично би било да сложи Молотов начело на армията или на военната промишленост.

Не приемам това възражение. Сталин е действал правилно. Войната е само един от инструментите на външната политика. Войните се печелят преди всичко с политика. Трябва да бъдат намерени добри, сигурни, богати, мощни и щедри съюзници, съюзниците трябва да бъдат поставени в такова положение, че да ти помагат във всякаква ситуация, независимо от това, подписал ли си договор с тях или не си. Трябва да се представиш по такъв начин, че всички да повярват: Съветският съюз се плаши от всички. Съветският съюз е невинна жертва. Съветският съюз иска мир и само мир, ако Съветският съюз завзема чужди територии, ако съветските чекисти разстрелват хора с хиляди, това се прави в името на прогреса. Дипломацията трябва да работи така, че Сталин да подпише договор с Хитлер, но всички да смятат Хитлер за агресор и завоевател, а Сталин — за жертва. Всички да си мислят, че Сталин прави тази стъпка по принуда и пред него не съществува никакъв друг изход.

Ако дипломатите спечелят, на генералите ще им остане само да довършат работата. Но ако дипломатите загубят, ако светът започне да разглежда нашата страна само като агресор, който се стреми да покори съседите си, генералите ще се озорят.

Молотов излязъл велик дипломат. Изпълнил поставената му задача, победил на политическия фронт.

Без победа на политическия фронт победата в боя е или невъзможна, или безполезна. Хитлер загубил в сферата на голямата политика още преди да заговорят оръдията. Трябвало е не да крие концентрационните лагери, а да ги показва на цял свят, заявявайки, че те са създадени в името на прогреса. Трябвало е да завзема съседни земи, но да изкарва, че това е жестока необходимост: не ни се ще, но сме принудени. Трябвало е да търси съюзници отвъд океана, богати, силни и щедри…

А освен това е трябвало да разиграва театро: самият Хитлер е добър и благ човек и ако всичко зависеше от него… жалко, че край него се е загнездил тоя несговорлив злодей Рибентроп.

В сферата на голямата политика Хитлер и Рибентроп би трябвало да се учат от Сталин и Молотов.