Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Анди Карпентър (8)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dog Tags, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Дейвид Розенфелт. Адвокатът с кучето

Американска. Първо издание

ИК „БАРД“ ООД, София, 2012

Редактор: Боряна Даракчиева

ISBN: 978-954-655-311-9

История

  1. — Добавяне

Кевин Бейкън е най-малко четири степени зад Винс Сандърс. Просто не съществува човек, когото Винс да не познава или да не може да се свърже моментално с него. Понякога ми харесва да го изпитвам просто заради майтапа. Проблемът е, че Винс е абсолютно незапознат с концепцията за майтап.

Знам обаче, че ако го попитам дали може да ми уреди среща с Далай Лама, ще отговори: „Сега ли се сети да попиташ? Току-що говорихме по телефона“ или „Не го познавам, но мога да го уредя чрез балдъзата му Шърли Лама“.

Разбира се, в реалния живот нещата не са така лесни. Първо Винс трябва да покаже противната си страна, което за него не представлява проблем, тъй като е единствената страна, която притежава.

Обадих му се у дома и той отговори със:

— Сега пък какво искаш?

— Да ти е минавало през ум, че бих могъл просто да звънна на добрия си приятел, за да му кажа: „Надявам се, че денят ти е бил хубав“?

— Изобщо не ми е минавало. Чувствам се адски засрамен.

— Прощавам ти, стари приятелю. Всъщност може би има начин да ми се реваншираш.

— Направо съм замаян от перспективата.

— Трябва да говоря с някой, който разбира световния петролен пазар.

— Защо?

— Във връзка със случая — казах аз, като много добре знаех какво ще последва.

— Случай, който може да влезе в новините ли?

— Да. И ако от него излезе някаква голяма история, ще получиш изключителни права.

— Имаш ли химикалка? — попита той.

— Разбира се.

— Обади се в Института за енергийна независимост в Манхатън, на Западна Четирийсет и осма, и потърси Елиът Каниърс. Той е директорът.

— И разбира ли от петролния пазар? — попитах и моментално съжалих за думите си.

— Не, просто си помислих, че от вас ще излезе хубава двойка.

Винс ми даде телефонния номер на института, затворих, изчаках десет минути и се обадих. След три минути имах уговорена среща с Елиът Каниърс за сутринта.

Винс е страхотен.

Фокусирах енергията си върху атентата в Ирак поради две причини. Първо, обвинението щеше да го използва като доказателство, че Били е имал мотив, и щеше да твърди, че е искал да отмъсти за личната си трагедия.

Освен това винаги имаше възможност случилото се в онзи ден все пак да е довело до убийството на Ърскин. Според Били, смъртта на новоназначения иракски петролен министър бе позволила на корупцията да продължи да се шири, като залогът в случая възлизаше на милиарди. Ако Ърскин наистина бе въвлечен в този свят, определено можеше да се очаква посегателство срещу него по маса причини.

Разбира се, имаше и друга възможност — просто да въртя на празни обороти и атентатът в Ирак да няма абсолютно нищо общо със смъртта на Ърскин. Нямаше да разбера, докато всичко не свърши, а може би и след това, но все пак трябваше да проуча въпроса.

Пък и така си намерих занимание.