Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Let Me Call You Sweetheart, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране
Bridget (2012 г.)
Разпознаване и корекция
beertobeer (2012 г.)

Издание:

Мери Хигинс Кларк. Черни рози

Превод: Стоянка Сербезова

Редактор: Димитрина Кондева

Коректор: Петя Калевска

ИК „Обсидиан“ — София, 1995 г.

ISBN: 954-8240-28-9

История

  1. — Добавяне

Вторник, 6 февруари

99.

Съдебната зала беше претъпкана. Всички очакваха началото на тържеството, на което прокурорката Кери Макграт щеше да положи клетва по повод назначаването си за съдия. Веселите гласове утихнаха, когато вратата се отвори и в помещението влезе внушителна група от съдии в черни тоги, за да приеме новата си колежка в своите среди.

Кери тихо се придвижи от страничната част на залата и застана вдясно от съдийското място, а съдиите се разположиха на столовете, наредени пред гостите.

Погледна насъбралото се множество. Майка й и Сам пристигнаха, за да присъстват на церемонията, и сега бяха до Робин, която седеше, сякаш е глътнала бастун, на ръба на стола. По лицето й почти не личаха белезите от раните, станали причина за съдбоносната среща с д-р Смит.

Джеф беше на съседния ред с майка си и баща си. Кери си спомни как долетя в болницата с хеликоптера на ФБР и след като успокои изпадналата в истерия Робин, я заведе при родителите си, понеже лекарят настоя Кери да остане през нощта в отделението. Сега той й се усмихваше мило и тя примигна, за да не позволи на сълзите да потекат от очите й.

Маргарет, старата приятелка, най-добрата приятелка, също беше тук, за да изпълни обещанието си, че ще участва в тържествения ритуал. Кери си спомни за Джонатан и Грейс. Те също възнамеряваха да присъстват.

Грейс й изпрати бележка:

Заминавам в родния си град в Южна Каролина. Ще живея при сестра си. За всичко съм виновна аз. Знаех, че Джонатан има връзка с тази жена. Бях сигурна, че няма да продължи дълго. Ако не бях обърнала внимание на снимката, на която беше с моята брошка, това нямаше да се случи. Не ме интересуваше тази брошка. Просто исках да предупредя Джонатан да престане да се занимава с нея. Не желаех да съсипва кариерата си със скандала, който щеше да се разрази. Моля те, ако можеш, да простиш на мен и на Джонатан.

Мога ли, чудеше се Кери. Грейс ми спаси живота, а Джонатан щеше да убие мен и Робин, за да спаси своя. Грейс е знаела, че Джонатан е имал връзка със Сузан и навярно я е убил, а е оставила Скип Риърдън да гние в затвора през всичките тези години.

Скип, майка му и Бет бяха някъде в тълпата. Скип и Бет щяха да се женят през следващата седмица. Бяха поканили Джеф да им стане кум.

Съществуваше обичай близки приятели или колеги да кажат по няколко думи преди полагането на клетвата. Франк Грийн говори първи:

— Колкото и да се мъча, не съм в състояние да се сетя за някой човек — мъж или жена, — който да е по-подходящ за високия пост от Кери Макграт. Чувството й за справедливост ме принуди да подновя разследването на едно приключено дело за убийство. Кери и аз бяхме изправени пред ужасяващия факт, че показанията на един отмъстителен баща са вкарали невинния съпруг на дъщеря му в затвора. Двамата…

Франк си е Франк, помисли си Кери. Страхотна реч. Но в крайна сметка се застъпи за нея. Срещна се лично с губернатора и настоя името й да бъде включено в списъка на кандидатите за съдийските места, който беше представен в сената.

Франк разнищи историята за връзката на Джими Уийкс със Сузан Риърдън. Един от информаторите му, дребен престъпник, който навремето бил момче за всичко при Джими Уийкс, даде обяснението. Сузан действително била любовница на Джими и той й подарявал бижута. Уийкс й изпратил розите онази вечер. Трябвало да вечерят заедно. Сузан не се появила на уреченото място, той побеснял и след като си пийнал, дори заявил, че ще я убие. Хората му знаели, че заплахите му никога не са случайни. Ето защо смятали, че наистина го е направил. Джими Уийкс се боял да не бъде разкрита връзката му със Сузан, понеже в такъв случай можели да го обвинят, че е причинил смъртта й.

Вече говореше Робърт Макдъно, съдията, ръководещ церемонията. Спомняше си как преди единайсет години, когато била назначена като помощник-прокурор, Кери изглеждала толкова млада, че той я взел за студентка, която е на летен стаж при тях.

Бях и съвсем млада булка, тъжно си помисли Кери. Тогава Боб също беше помощник-прокурор. Дано му дойде умът в главата и отсега нататък да стои далеч от Джими Уийкс и пасмината му. Осъдиха Уийкс по всички точки на обвинението. Сега му предстоеше нов процес за подкупване на съдебен заседател. Опита се да натопи за това Боб, но не успя. Боб обаче едва се отърва. Уийкс нямаше да постигне нищо, ако повдигнеше въпроса за съдебната заседателка, чийто баща беше в затвора. Знаел го е по време на делото и е можел да поиска да я подменят. Кери се надяваше всички тези неща да стреснат Боб, преди да е станало твърде късно.

Съдията Макдъно й се усмихваше.

— Е, Кери, мисля, че е време — заяви той.

Робин излезе напред с Библията. Маргарет стана и тръгна след нея. Носеше черната тога, готова да я подаде на Кери след полагането на клетвата. Кери вдигна дясната си ръка, сложи лявата върху Библията и започна да повтаря след съдията Макдъно:

— Аз, Кери Макграт, се заклевам тържествено…