Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cesarz August, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране
Петър К.
Корекция
Mat
Форматиране
stomart (2011)
Форматиране
maskara (2012)

Издание:

Александер Кравчук. Октавиан Август

 

Преводач: Ангелина Дичева

Редактор: Магдалена Атанасова

Редактор на издателството: Маргарита Владова

Художник: Веселин Цаков

Художествен редактор: Пенчо Мутафчиев

Технически редактор: Станка Милчева

Коректор: Ана Байкушева

Издание първо

Издателство на Отечествения фронт

ДП „Георги Димитров“ — Ямбол

История

  1. — Добавяне

Триумвирите и народът

В Рим скоро забравиха тържественото посрещане на триумвирите и надеждите, които възлагаха на споразумението между тях. През новата 39 година с всеки изминат месец положението на народа се влошаваше. Като разбра за договора между Антоний и Октавиан, Секст Помпей веднага възобнови военните действия, и то в много широк мащаб. Пълководците му завзеха Сардиния и опустошиха крайбрежията на Етрурия. Корабоплаването беше напълно парализирано. В Италия се ширеше глад, цените се покачваха.

А в това време триумвирите се готвеха за нова война! Антоний формираше легиони, за да тръгне срещу партите, а Октавиан — срещу Секст Помпей. За да покрият разходите за въоръжаването, те въведоха допълнителни държавни данъци: по сто сестерции за всеки притежаван роб и една четвърт от всичко получено по завещание. Войниците продължаваха да искат пари. Още в Брундизий, непосредствено след сключването на договора, те се развикаха: къде са парите, които трябваше да донесе Антоний? Нали след битката при Филипи той отиде на Изток, за да измъкне от тамошните провинции пари и да даде заплатите на войниците! Но Антоний, разбира се, беше прахосал всичко и отново ги залъгваше с обещания…

В самия Рим започнаха сериозни безредици. Масите се настройваха все по-враждебно към политиката на триумвирите.

Събориха статуите на Антоний и Октавиан. Късаха обявленията за въвеждане на нови данъци. Веднъж тълпата на самия Форум се нахвърли с камъни върху Октавиан, който бе имал неблагоразумието да излезе с малобройна охрана. Антоний и неговите хора веднага се притекоха на помощ на младия Цезар. Антоний се ползваше с известна популярност, но се знаеше, че настоява за договор с Помпей, затова разярената тълпа се нахвърли и срещу него. Наложи се да извикат кохорти от легионите, разквартирувани извън града. Настана страшна сеч сред струпаната тълпа. Телата на убитите на купища се носеха по течението на Тибър.