Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Уил Роби (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Innocent, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 34 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
danchog (2013 г.)

Издание:

Дейвид Балдачи. Невинните

Американска. Първо издание

ИК „Обсидиан“, София, 2013

Худ. оформление: Николай Пекарев

Редактор: Димитрина Кондева

Техн. редактор: Людмил Томов

Коректор: Симона Христова

ISBN: 978–954–769–315–9

История

  1. — Добавяне

99

Роби влезе в заседателната зала. Синия и Шейн Конърс седяха около малка масичка в единия край.

Конърс срещна погледа му, кимна и му направи знак да седне при тях.

— Току-що поздравих агент Конърс за отлично свършената работа — обади се Синия.

— Достатъчно е, че ме измъкна иззад бюрото — скромно поясни Конърс.

— Какво научихме от Ван Бойрън? — кратко попита Роби.

— Горе-долу всичко — отвърна Синия.

— Защо е станал предател?

— По обичайните причини: пари и липса на морал.

— За парите го разбирам. Разкажи ми повече за морала.

— Трябва да знаеш, че и парите не са били нищо особено. Разбира се, щели да стигнат за лечението и да му останат достатъчно за спокойни старини. Семейството е имало медицинска застраховка, но е било принудено да плаща от джоба си за експерименталното лечение, имащо за цел да спаси живота на Елизабет. Без тези пари трябвало да обявят фалит и да се лишат от медицинска помощ. За съжаление, и това не помогнало.

— А моралът?

— Джордж ван Бойрън обвинява правителството за фаталната болест на съпругата си. Според него токсините на бойното поле са довели до болестта и смъртта на Елизабет. Решава да си отмъсти, а президентът и един от лидерите на Саудитска Арабия са най-подходящите обекти.

— Вероятно е разговарял с Гейбриъл Сигъл, който е на същото мнение — подхвърли Роби.

— Което изобщо не оправдава предателството — поклати глава Конърс.

— Точно така — кимна Синия.

— А дъщерята на Ван Бойрън?

— Баща й твърди, че не знае нищо, и ние му повярвахме. За нея няма да има никакви последствия.

— Но по този начин тя губи и двамата си родители — отбеляза Роби.

— Така е.

— А защо са го пребили?

— Според първоначалния план трябвало да го оставят извън всяко подозрение. Твоите разкрития обаче правят това невъзможно, но те, естествено, не са го знаели. И тъй, Ламбърт го халосва по главата и отмъква оръжието му. Според плана Ван Бойрън е трябвало да остане на служба още известно време, а след това да си подаде оставката и да се засели на друго място.

— А всичките убийства, свързани с този план? — попита Роби. — Джордж ван Бойрън е прецакал работата, защото е споделил всичко с жена си. Вероятно изобщо не е допускал, че тя е в съзнание и го чува. Може би просто е искал да свали тежкото бреме от плещите си. Но тя го чува и побеснява, защото е пламенен патриот. Не се колебае да сподели чутото с някой от колегите си ветерани, които я посещават в хосписа — Брум, Уинд или Гети. Но Ван Бойрън научава това и решава да прибегне до тактиката на опожарената земя. Тоест да избие и тримата.

— До голяма степен си разгадал какво се е случило — кимна Синия. — Лио Брум е бил на посещение при Елизабет, а след това е имал неблагоразумието да се конфронтира със съпруга й по повод казаното от него. Ван Бойрън отрекъл всичко и обяснил, че жена му просто е халюцинирала. Но хората на Талал установили наблюдение върху Брум, който споделил новината както с Рик Уинд, така и със семейство Гети. Това подписало смъртните им присъди. Свързват се с теб и ти възлагат убийството на Джейн Уинд, защото се страхуват, че може да е била информирана от бившия си съпруг. Другата причина е да те тласнат по пътя, който ти е предначертал Талал.

— А после са пъхнали маркуча в гърлото на Елизабет, за да й затворят устата завинаги, така ли?

— На практика са искали да я убият, но Ван Бойрън заплашил да се откаже от операцията, ако го направят. Лично се обадил да изключат апарата, позволявайки й да умре по естествен път.

— Нещо за Гейбриъл Сигъл? — попита Роби.

— Искали са да помислим, че и той е замесен. Позвънили са му в службата и са заплашили да убият жена му, ако откаже да отиде на срещата. Съмнявам се, че някога ще открием тялото му. Не са имали причини да го оставят жив.

— Нападението пред „Донъли“?

— Според разпита на Талал в Саудитска Арабия желанието му е било да те накара да страдаш. Да обвиниш себе си за всичко, което се е случило. Бил е убеден, че ще разбереш кой е истинската мишена зад всичко това — самият ти. Служебният джип на Сикрет Сървис им е бил предоставен от Ван Бойрън. Това е доста глупава постъпка от страна на Талал, защото насочва подозренията към Ван Бойрън. Но според мен той се е мислел за по-умен от всички.

— Парите на Брум?

— Поразровихме и в тази посока. Вероятно става въпрос за кражба на кувейтски антики, извършена от него и Рик Уинд. Той ги инвестира добре, но Уинд се проваля. Къртис Гети е бил чист.

Синия замълча и спря изпитателен поглед върху лицето на Роби.

— Ти действително си бил център на цялата операция — рече с въздишка той. — Въпреки че президентът и саудитският принц са били главните мишени.

— Не убивам Талал, а двойника му и той решава да ме издири, за да се разправи с мен — кимна Роби. — Когато Елизабет ван Бойрън проговаря, той вижда начин да ме замеси. Наблюдаващият ми издава заповед да ликвидирам Джейн Уинд, а оттам нататък аз започвам да прескачам от едно дирижирано събитие към друго.

— За тях ситуацията е била гарантирано печеливша — обади се Конърс. — Ако беше убил Уинд и детето й, а след това разбереш, че е невинна, най-вероятно щеше да рухнеш психически. Но те допускат, че можеш да се разколебаеш, и изпращат резервен стрелец. По някакъв начин научават за плановете ти да избягаш с междуградския автобус и правят така, че и Джули да се озове в него.

— Освен това са преценили, че независимо дали съм натиснал спусъка или не, аз със сигурност ще хвана този автобус в компанията на Джули в момента, в който разбера коя всъщност е Джейн Уинд — добави Роби.

— Но когато научават, че Джули идва с теб с намерението да разпита и останалите бойци от взвода, играта изведнъж става прекалено рискована — рече Синия. — Това би могло да ви отведе до Ван Бойрън. Затова решават, че в случай на нужда ще убият не само Джули, но и теб. Нищо не би им попречило.

— Предполагам, че е така — кимна Роби.

— Що се отнася до Ани Ламбърт, тя е била внедрена още по-рано. Талал я настанява в блока ти веднага след като се разминава със смъртта в Танжер и разбира, че стрелецът си именно ти. Това се случва много преди бойните другари на Елизабет ван Бойрън да разберат какво е намислил съпругът й. Очевидно Талал е имал специални планове за вас двамата…

Роби сведе поглед към дланите си. От инцидента в Белия дом не беше мислил за Ани Ламбърт и все още не искаше да го прави.

— Тя беше по-добра от мен — призна с въздишка той. — По-бърза и по-стабилна. Никога не бях виждал толкова спокоен човек в подобна ситуация.

— Била е дрогирана — напомни му Синия. — На теб случвало ли ти се е да вземаш наркотици преди акция?

— Не, но аз никога не съм изпълнявал мисии, които не ми предлагат шансове да се измъкна жив — контрира Роби.

В залата отново се възцари напрегната тишина.

— Може ли някой да ми обясни как се случва така, че едно момиче с отлично образование от Кънетикът се превръща в убиец, готов да се раздели със собствения си живот? — тихо подхвърли Конърс.

— Положихме доста усилия да намерим отговор на този въпрос — рече Синия. — В крайна сметка се оказа, че саудитците са успели да измъкнат известна информация от Талал. Осиновителят й е бил англичанин, а съпругата му — иранка. Преселили са се в Иран още при управлението на шаха. Там са били подложени на репресии от режима, при които са загинали членове на семейството им. Призивите за помощ към английското правителство и Съединените щати са останали без последствия. В онези години шахът е бил бог, който не може да греши. Както е добре известно, именно ние му помагахме да се задържи на власт. След революцията в края на седемдесетте шахът е свален, а ние губим влиянието си в тази страна. Семейство Ламбърт ненавижда Запада и най-вече Съединените щати. Те се прибират в Англия, осиновяват Ани и се преселват в Америка, където я отглеждат като собствена дъщеря.

— Но най-вероятно през цялото време са промивали мозъка й, нали? — подхвърли Конърс. — За нещо като това, което всъщност се случи…

— През целия й живот — кимна Синия. — Разбира се, не е било сигурно, че ще получи назначение в Белия дом, но президентът може да бъде ликвидиран и на други места. Родителите й са богати и политически активни. Тя е отлична студентка и великолепна актриса. Никой от хората, които разпитахме, не можеше да допусне, че всъщност е една цъкаща бомба. Никой. Водила е прекрасен живот, била е отлична в работата си, била е общителна… Никакъв пропуск, никакви предупредителни сигнали. На практика е била две души в едно тяло.

Вярно, помисли си Роби. Трябвало е да бъде такава.

Синия замълча за момент, погледна го втренчено и добави:

— Тя заблуди най-добрите ни хора. Никога в живота си не съм срещал толкова добре внедрен агент. Нещо като Манджурския кандидат, само че от плът и кръв.

— А къде са родителите й днес? — попита Роби.

— Талал няма информация за тях. Може би обратно в Иран. Ако е така, едва ли ще имаме шанс да стигнем до тях.

— По света няма място, което е недостъпно за нас! — остро отвърна Роби. — Освен това има един руснак и един палестинец, които чакат да им обърнем внимание. Те са хората, които подготвиха нещата за Талал.

— Знам. Вече работим по въпроса.

Отново замълчаха. Роби блуждаеше някъде надалече, Синия беше потънал в размисъл, а Конърс просто ги гледаше с любопитство.

— Човек може да бъде наранен по много начини, Роби — обади се най-сетне Синия. — Знаеш това не по-зле от мен, нали?

— Аха — разсеяно кимна Роби.

— Тя цял живот е тренирала за тази мисия. А всички ние бяхме вцепенени от ужас просто защото не отговаряше на нито един от установените профили. Ами ако някъде там съществуват и други като Ани Ламбърт?

— Трябва да ги открием и да ги спрем — отвърна Конърс.

Роби стовари юмрук върху масичката.

— Тя беше марионетка, унищожена от собствените си родители! — гневно възкликна той. — Тя умря, но те продължават да живеят. Някой да ми каже какво не е наред във всичко това?

— Тя беше хладнокръвен убиец — въздъхна Синия.

— Глупости! Беше такава, каквато са я създали! Не е имала никакъв шанс!

— Едва ли си най-подходящият човек, който може да твърди подобно нещо.

— А кой е най-подходящият? Може би някой анализатор, който никога през живота си не я е виждал? Може би и за подобни случаи разполагаш с алгоритъм?

Синия помълча известно време.

— Вероятно ще се почувстваш по-добре, ако ти кажа, че Халид бин Талал вече не е между живите — промърмори той.

Роби не отговори. Това изобщо не го интересуваше.

— Но проблемът с Джули продължава да стои — добави Синия.

— Аз вече съм го решил — отсече Роби и се изправи.

— Как?

— Просто съм го решил. — Обърна се към Конърс и добави: — Задължен съм ти, Шейн. С нищо не мога да ти се отплатя.

— Квит сме, приятелю. Достатъчно беше, че ме накара да стана от бюрото.

— Познавам не повече от петима души в света, които са способни да произведат изстрелите на Шейн от онази вечер — каза Роби на Синия. — Двама от тях се намират в тази стая. Съветвам те да не го забравяш.

— Правилата са си правила — отвърна той.

— Както всички видяхме, правилата са създадени, за да бъдат нарушавани.

След тези думи тръгна към вратата.

— Роби?

Обърна се. Синия се беше изправил зад масата с дебел плик в ръка.

— Току-що го донесе някакъв куриер — поясни той. — Предполагам, че и ти си получил копие. Имаш пълната свобода да решаваш какво да правиш с него. Ние не се интересуваме от подобни неща.

Роби пое плика и погледна снимките, които бяха вътре. На първата бяха двамата с Ламбърт в открития бар на покрива на онзи хотел. На следващата тя го целуваше пред портала на Белия дам. Останалите изобщо не ги погледна. Затвори плика и кимна.

— Благодаря.

После се обърна и излезе.