Добри Жотев

(автор)

Предговор

Поема

Поезия

Сваляне на всички:

Разказ

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Добри Жотев от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Добри Жотев
български писател
Роден
Добри Александров Димитров
Починал

Националност  България
Професия редактор, текстописец
Литература
Жанрове разказ, стихотворение
Известни творби „На гости у дявола. Поеми“ (1962)

Добри Жотев (Добри Александров Димитров) е български писател, участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, партизанин.

Биография

Роден е на 24 януари 1921 г. в с. Радуй, Пернишко. Завършва основно образование в родното си село през 1929 г. Учи гимназия в София и Перник. През тези години се запалва от социалистическите идеи и се включва в гимназиалната организация на РМС.

Не успява да завърши последния клас, тъй като през пролетта на 1942 г. е арестуван. Осъден на 15 години строг тъмничен затвор по ЗЗД. Присъдата си излежава в Софийския централен затвор (до 27 февруари 1943 г.), а след това – в Скопския затвор. След бягството си оттам в края на август 1944 г. преминава в нелегалност и продължава участието си в антифашистката борба, сражавайки се като партизанин в редовете на Югославската народна освободителна армия (ЮНОА).

След 9 септември 1944 г. е активист на Съюза на народната младеж, участва в бригадирското движение, работи като литературен консултант във в. „Народна младеж“. От 1954 до 1968 г. е редактор в издателство „Народна младеж“, а от 1968 до 1976 г. – във в. „Стършел“, където след пенсионирането си продължава да работи като нещатен литературен съветник.

Умира на 22 ноември 1997 г. в София.

Творчество

Добри Жотев започва да пише стихове още в прогимназията. Автор е на любовна лирика, сатирични поеми, стихотворения, разкази, произведения за деца и три пиеси.

Ранната поезия на Жотев е силно политизирана. Постепенно се насочва към социално-политическата сатира и интимната лирика. Голяма част от прозата му е с мемоарен характер.

Любовната лирика на Жотев дава текстове на популярни български песни:

Библиография

Поезия

  • „Жажда“ (1951) – Изд. „Народна младеж“
  • „Буйният вятър“ (1958) – Изд. „Народна младеж“
  • „На гости у дявола“ (1962) – Изд. „Български писател“
  • „Обич моя!“ (1964) – Изд. ДВИ
  • „Викове“ (1966) – Изд. „Български писател“
  • „От Дявола до Кибернета“ (1968) – Изд. „Народна младеж“
  • „Стихотворения“ (1969) – Изд. „Български писател“
  • „Влюбени слънца“ (1973) – Държ. изд.
  • „Лирика“ (1974) – Изд. „Народна младеж“
  • „Лирически поеми“ (1974) – Български писател
  • „През извървяното“ (1981) – Изд. „Народна младеж“
  • „Избрани произведения“ в два тома (1981) – Изд. „Български писател“
    • Том едно – Стихотворения и поеми
    • Том две – Разкази
  • „Делфийският оракул“ (1983) – Изд. „Български писател“
  • „Пробягва вихърът на времето" (1987) – Изд. „Христо Г. Данов"
  • „Слънчев сплит“ (1988) – Изд. „Български писател“
  • „Начало за евангелие“ (1991) – Изд. „Сибия“
  • „Светове на сумрака“ (1995) – Изд. „Иван Вазов“
  • „Вихърът на времето“ (1996) – Изд. „Иван Вазов“
  • „Превъзмогване“ (2015) – ИК „Жанет 45“
  • „Аз ида като истина“ (2021) — ISBN 978-619-179-125-5
    Съставител Лилия Сребрева

Проза

  • „Как и какви пиеси да играем“ (1949) – Изд. „Народна младеж“
    Художествена самодейност – Препоръки
  • „Пак мамеше изгрева“ (1965) – Изд. „Народна младеж“
    Очерци
    • „Опять манит рассвет“ (1965) – Изд. лит. на иностр. языках
      Очерци
  • „Обличане на Венера“ (1969) – Изд. „Български писател“
    Пиеса
  • „Автостоп“ (1970) – в. „Стършел"; Библиотека „Стършел": 168
    Хуморист. разкази и стихове
  • „Преживени разкази“ (1973) – Изд. „Български писател“
  • „По пътищата“ (1975) – Изд. „Български писател“
    • „Рассказы о пережитом“ (1989) – Изд. „София-пресс“
  • „Предумишлено убийство“ (1974) – в. „Стършел"; Библиотека „Стършел": 212
    Хуморист. разкази
  • „Душа человеческа“ (1979) – в. „Стършел"; Библиотека „Стършел": 277
    Хуморист. разкази
  • „Малолетния“ (повест за Петър Киряков) (1980) – изд. „Партиздат“
  • „Шерле-перле“ (1983) – в. „Стършел"
    Хуморист. разкази
  • „Награда от Джокондата“ (1985) – Изд. „ОФ“
  • „Ао куку“ (1986) – в. „Стършел"; Библиотека „Стършел": Кн. 4–356
    Хуморист. разкази
  • „Сватбата на Гочо“ (1988) – в. „Стършел"; Библиотека „Стършел": Кн. 9–385
    Хуморист. разкази
  • „Езически разкази“ (1993) – Изд. „Христо Ботев“

Произведения за деца

  • „Лесньо дири леснината. Весели истории“ (1960) – Изд. „Български писател“
  • „Птичи хор“ (1963) – Изд. „Народна младеж“
  • „Вълчи вървища“ (1965) – Изд. „Народна младеж“
  • „Прощъпулки“ (1971) – Изд. „Народна младеж“
  • „Караман“ (1976) – Изд. „Български Художник“
  • „За вас, деца невинни, от 5 до 105 години“ (1979) – Изд. „Народна младеж“
  • „Караман“ (1976) – Изд. „Български Художник“

Естрада

  • „За мир“ (1951) – Изд. „Народна младеж“
  • „Граничари“ (1952) – Изд. „Народна младеж“

Аудио произведения

  • „Лирика и сатира“ – (грамофонна плоча) (1988) – Балкантон

Източници

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки