Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Le Festin des fauves, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Silverkata (2022)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2022)

Издание:

Автор: Доминик Мезон

Заглавие: Пирът на зверовете

Преводач: Александра Желева

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: френски

Издание: първо

Издател: Милениум

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: роман (не е указано)

Националност: френска

Печатница: „Мултипринт“ ООД

Редактор: Габриела Кожухарова

Технически редактор: Николета Запрянова

Коректор: Мария Венедикова

ISBN: 978-954-515-404-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2746

История

  1. — Добавяне

4

Луи льо Морван,

Жудекс знае.

 

Жудекс знае, че не само опропастявате и опозорявате, но и убивате хора. Льо Морван, за да изкупите престъпленията си. Жудекс Ви заповядва да предоставите половината си състояние на Агенцията за социално подпомагане. Трябва да го направите най-късно до 18 ч. утре.

Жудекс знае, че давате подкупи, за да получите концесии и обществени поръчки във Франция, Мали и Нигер. Жудекс знае, че сте участвали във финансирането на терористични групи, за да дестабилизирате правителствата на Чад, Судан и Руанда, които не са приели Вашите условия.

Жудекс знае, че отричате и прикривате робския детски труд на Вашите строителни обекти в Бирма, Йемен и Мадагаскар.

Жудекс знае, че сте уредили да екзекутират петима души в Габон, за да потулите афера, която е щяла да Ви компрометира.

Жудекс знае, защото има доказателства за всички тези престъпления. Когато удари часът, Жудекс ще ги огласи.

Жудекс знае, че сте недосегаем за правосъдието. Жудекс обаче Ви е осъдил.

 

Льо Морван,

Откажете се от неморалното си богатство или утре в 18 ч. Жудекс ще Ви убие.

 

Вие, които познавате лицето на неправдата, присъединете се към нас.

 

Утре Жудекс ще бъде легион.

Посланието може да е дело на някой млад екзалтиран анархист, но създава прецедент. Две седмици по-рано по същия канал е публикувано писмо, отправящо заплахи към Арно Делоне, само че никой не му е обърнал внимание, освен самия Делоне, който е получил копие по пощата. Посланието е открито едва след смъртта на Делоне, а на Жереми е възложено да разобличи неговия автор, да попречи на разпространението на текста и да следи за нови съобщения от същия източник. Новото послание е сходно по съдържание с предишното, включително и първите редове, заимствани от поредицата фейлетони на Артюр Бернед[1] и Луи Фьояд[2], озаглавена „Жудекс“[3] — име, което изнудвачът е решил да си присвои.

Жереми оставя листовете на бюрото на развълнуваната и изнервена началничка, която чака директорът на националната полиция да й се обади. Заплаха, отправена директно към президента на най-голямата нефтена компания във Франция и Европа, ще предизвика истински трус. Мартинели и Бисание с тревога очакват да разберат степента му.

Не че досега не е имало опити за изнудване, но те много рядко звучат достоверно. Всички властимащи разполагат с охрана, която ги пази от попълзновенията на дребните престъпници. Вече повече от трийсет години не се е разразявала значима афера от подобен род — чак от отвличането на барон Емпен[4]. Началничката се бори с порива да скъса листа и да изтрие всички следи от този Жудекс. Жереми разчита изкушението, изписано на лицето й, долавя го чрез пръстите й, които барабанят по ръба на бюрото. Мартинели ненавижда политическите измерения на случая, прагматизмът и професионализмът й се бунтуват срещу всичко, което ще последва, и най-свидното й желание е писмото да изчезне. Така, раздирана от противоречия, тя не може да се сдържи да не попита:

— Не можеш ли да изтриеш посланието и да му попречиш да се появи отново? Ще охраняваме Льо Морван, но останалото ще запазим в тайна.

— Със сигурност ще предизвикаме „ефекта на Стрейзънд“[5]. Ако има място, където човек не бива да се прави на цензор, то това са сайтовете на „Анонимните“. Ако се опитам да извърша подобно нещо — дори да предположим, че успея, посланието ще бъде копирано и разпространено от стотици активисти — просто така, в знак на протест. Вместо да го заличим, ще го умножим. Трябва да си кротуваме… Засега писмата му не предизвикват никаква реакция.

— Трудно ще успеем да убедим всички засегнати. Ще настояват да се намесим.

— Точно това не бива да правим в момента.

Телефонът на Мартинели започва да вибрира. Тя вдига и обяснява ситуацията на директора на националната полиция. Повелителят на ченгетата като че ли споделя безпокойството им и незабавно дава нареждания на обкръжението си. Мартинели безропотно се съгласява. След краткия разговор затваря и се обръща към Жереми.

— Родеото започва. След един час ще бъде свикано кризисно съвещание в централата на ГДВС[6]. Ще дойдеш с мен. Не си губи времето да спориш, това е заповед. Предполагам, че нямаш вратовръзка?

Бележки

[1] Артюр Бернед (1871–1937) — френски писател, поет, либретист и драматург. През 1919 г. заедно с Рене Навар и Гастон Льору основава продуцентската компания „Обществото на кино романите“, която пуска едновременно книги и техните екранизации. Компанията просъществува до 1922 г., когато е погълната от „Пате“. — Бел.ред.

[2] Луи Фьояд (1873–1925) — знаменит френски режисьор от ерата на нямото кино, заснел повече от 630 филма. Сред най-известните му творби са криминалните поредици „Фантомите“ (1913–1914). „Вампирите“ (1915–1916) и „Жудекс“ (1916) — Бел.ред.

[3] Жудекс — емблематичен герой от фейлетоните и филмите на Артюр Бернед и Луи Фьояд, както и на няколко римейка. Жудекс с мистериозен отмъстител, който носи черно наметало и се бори срещу злите алчни богаташи. Считан е за прототип на съвременните комиксови супергерои, най-вече на Батман. — Бел.ред.

[4] През 1978 г. белгийският бизнесмен барон Едуард-Жан Емпен, глава на кампанията „Шнайдер“, е отвлечен в собствения си автомобил, докато личният му шофьор е нападнат и изхвърлен от колата в движение. Баронът остава в плен в продължение на 63 дни, през които полицията и медиите непрестанно се ровят в личния му живот и разкриват многобройните му афери и дългове, заради които дори възникват подозрения, че сам е инициирал отвличането си. Междувременно похитителите изпращат заплашителни съобщения и отрязват кутрето на Емпен като предупреждение. След множество опити за срещи и осъществяване на исканията им между извършителите и полицията възниква престрелка, при която загива един от престъпниците. Баронът е освободен, а оцелелите похитители са заловени и осъдени — Бел.ред.

[5] Ефектът на Стрейзънд е медийно явление, при което волята да се възпрепятства огласяването на сведения, които бихме искали да запазим в тайна — независимо дали става дума за обикновени слухове, или за истински факти, — довежда до обратен резултат. С усилията си жертвата неволно подпомага изнасянето на информацията, която се е стремяла да прикрие. — Бел.авт.

[6] Главна дирекция „Вътрешна сигурност“ — разузнавателна служба на министерството на вътрешните работи на Франция. — Бел.авт.