Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Le Festin des fauves, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Silverkata (2022)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2022)

Издание:

Автор: Доминик Мезон

Заглавие: Пирът на зверовете

Преводач: Александра Желева

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: френски

Издание: първо

Издател: Милениум

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: роман (не е указано)

Националност: френска

Печатница: „Мултипринт“ ООД

Редактор: Габриела Кожухарова

Технически редактор: Николета Запрянова

Коректор: Мария Венедикова

ISBN: 978-954-515-404-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2746

История

  1. — Добавяне

27

На тениската на Бисание някакъв странен субект с маска и зелен чорапогащник насочва пръстен към отблъскващо извънземно. Ако се съди по надписа, мъжът с чорапогащника се казва Green Lantern — Зеленият фенер. Роси пита Жереми дали това трябва да се тълкува като природозащитнически манифест. Лейтенантът свива рамене с въздишка и се отпуска във фотьойла. Извъртайки очи към тавана, майорът му подава подложка за пластмасовата чашка кафе, която Бисание се кани да постави направо върху незащитеното дървено бюро.

— Идентифицирах три момичета, които отговарят на профила, който търсите.

— Отлично. Просветли ме — как успя?

— Както ме посъветвахте — съсредоточих се върху татуировката и наличните елементи в докладите на криминалната полиция. Зарязах сайтовете за компаньонки и обиколих татуировчиците. Всички свидетели, които споменават момичето, говорят за татуировка в розово, бяло и черно. Двама обаче са по-точни и описват дърво. Взех ги несериозно и като засякох дървото с цветовете, попаднах на сакура — японска вишна, символ на възраждане. Насочих издирванията си в тази посока. После прибягнах до възрастта и социалното положение на младата жена. Знаем, че е участвала в партито на Делоне — значи има пари. От показанията също така знаем, че според свидетелите тя няма двайсет и пет години, което означава, че татуировката е правена преди по-малко от седем години, тъй като татуирането преди навършване на пълнолетие е забранено. И така, ако обобщим, можем да предположим, че преди по-малко от седем години я е татуирал именит специалист във Франция. В този сектор има петдесетина талантливи професионални татуировчици, всички разполагат с уебсайтове и каталози. Бяхте прав — когато правят татуировки от типа на сакура, покриваща гърба на изключително красиво момиче, те със сигурност правят снимки за архивите си. Затова се поразрових, проникнах в компютрите им и старателно се заех да търся тъмнокоси мацки, мускулести и с атлетично телосложение, с татуировка на сакура по целия гръб. Наложи се да хитрувам, да лъжа, да заплашвам, да преодолявам компютърни защити…

— Ще си остане между нас, не се тревожи, Хлорофилен семафоре.

— Дирята си заслужаваше да се проследи. Подобни татуировки — „едри хапки“, както им казват, не се срещат често при момичета на тази възраст. Според художниците, с които разговарях, за да се впусне някой в толкова значителни изменения по тялото си, трябва да притежава много зрялост и непоколебимост — подобен избор се прави по-скоро, когато човек наближи трийсетте. Мацките си татуират делфини, дракони, племенни символи с големина няколко сантиметра, но няма много млади жени, които си покриват целия гръб — това предполага доста краен житейски избор. Така че докопах общо петнайсетина имена на момичета с татуировки и профили, които биха могли да съвпаднат. И започнах да търся сведения за тях. След като отхвърлих всички, които вече не живеят във Франция, напълнели са с двайсет килограма, ходят с обръснати глави, целите са надупчени с пиърсинги, живеят в провинцията с трите си деца или пък са станали аптекарки и са се изрусили… Останаха пет. Проведох бързо разследване — две от тях имат желязно алиби за вечерта на убийството. Едната е била в болница, а другата — на почивка в „Клуб Мед“. Значи остават три и ако не сме тръгнали по грешен път в издирването, сред тях е и момичето, споменато в показанията на светските развратници.

 

 

Има си предимства да живееш на улица „Гренета“ срещу ателие за татуировки. Всеки ден майорът минава покрай витрината, покрита със снимки на модели. Хиляди пъти е имал възможност да забележи, че татуировчиците показват предишните си произведения на клиентите. Дарбата на Бисание е свършила останалото. Грабва изготвената от лейтенанта разпечатка с имената и адресите на трите момичета. Изпраща ги на анализаторите от ГДВС и в отговор изисква подробни сведения за всеки от обектите. Преди да е научил нещо повече, изпраща искане за започване на незабавно подслушване на всички телефонни номера на тяхно име и локализиране на обажданията. Като последна мярка изпраща екипи на ГДВС да дебнат пред жилищата на трите момичета и да ги следят неотлъчно. Перспективата да прецака криминалната полиция с нейните допотопни методи и първи да открие младата жена изпълва майора с лека еуфория. Дори благоволява да поздрави лейтенанта и да му благодари за добре свършената работа.

След като е издал всички разпореждания, Роси пак потъва в четене на ежедневниците. Тъй като смъртта на Льо Морван е настъпила в късен час, за нея има само къси съобщения. Утрешните броеве ще й отделят повече място. Никъде в кратките редове или по новинарските канали обаче не се поставя под съмнение тезата за естествената му смърт. Лъжата на ГДВС дава резултат, но Роси се бои, че отсрочката е само временна.