Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Трейнспотинг (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Porno, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 17 гласа)

Информация

Корекция
maskara (2009)
Сканиране, разпознаване и начална корекция
Румен Вучков (2009)

Издание:

ИК „Кротал“, 2002

Редактор: Даниела Узунова

Коректор: Катя Попова

Художествено оформление: Студио ОКТОБЕРОН

ИК „Кротал“ благодари на Г. П. Генчев

История

  1. — Добавяне
  2. — Добавяне на анотация (пратена от kokopetrov)

79. „…Изи Джет…“

Цяла сутрин Саймън звъни наляво и надясно като откачен. Пристигаме на летището, за да хванем полета на Изи Джет до Единбург, първия възможен, рано сутринта. Тери и неговата американска порно звезда, Карла, са дошли да ни изпратят по единствената причина, че Тери иска да вземе ключа от нашата стая, а Саймън не желае да се раздели с него до последния момент.

Той не спира да следи Тери с неприкрито подозрение, който сега тъкмо излиза от магазина на летището.

— Наистина оценявам, че се връщаш с мен, Ники — казва той, — защото спокойно можеше да останеш още няколко дни с Къртис и Мел и да купонясате яко на награждаването. Сигурно ще си сред победителите. Това е твоят звезден миг, Ники!

— Трябва да се подкрепяме, скъпи — казвам му, стисвайки го за ръка.

— Не се безпокой, Сик Бой. Аз и Карла ще оползотворим апартамента, нали, мила? — казва Тери и поглежда новото си гадже, а после мен, очевидно разтревожен да не си променя плановете.

— Да-а… много мило от твоя страна — щастливо гука тя. Саймън изглежда ужасно притеснен и Тери, очевидно усетил безпокойството му, казва съвсем искрено и сериозно:

— Аз ще бъда добър посланик на Седем Тека и няма да трупам сметки на стаята, обещавам.

Но Саймън не го чува. Той се е свързал с пъба и говори с Алисън. Видът му повяхва още повече.

— Сигурно се шегуваш… Не мога да повярвам… — той се обръща към Тери и мен. — Шибаните куки и митничарите са в пъба. Конфискували са техниката… Затворили са пъба… Али! — казва рязко той отново в телефона. — Не казвай на никого! Кажи им, че съм отишъл във Франция, което си е така. Някаква следа от Бегби или Рентън?

Следва кратко мълчание и Саймън изревава:

— КАКВО! Вкарал е копелето в болница? В кома? Рентс? — задъхва се той.

Сърцето ми почти изскача през устата. Марк…

— Какво е станало? Саймън изключва GSM-а.

Рентън е пребил Бегби! Вкарал го е в болница. Бегби е в кома и казват, че можело и да не излезе от нея. Спъд го е казал на Али, самият той е бил там и го е видял, в края на Уок снощи!

— Слава богу, че Марк е добре… — казвам на глас и Саймън ме изпепелява с поглед. — Саймън — прошепвам, — нали в него са нашите пари…

— За какви пари става дума — пита Тери и наостря уши.

— Едни пари, дето му дадох на заем — поклаща Саймън глава. — Както и да е, Тери, ето ти ключовете — Той бързо ги вади от джоба си, хвърля ги в ръцете му и казва с горчивина, — забавлявайте се!

— Мерси — казва Тери и прегръща Карла през кръста. — Нямай притеснения, купонът ще бъде пълен! — намига той. След това разсъждава на глас. — Странно. Марк да претрепе Бегби. Това бие и най-смелите залози. Винаги съм си мислел, че тия щуротии с каратето са пълен въздух, ама гледай какво става. Е, чао за сега — ухилва се той и потегля през фоайето със своята порно звезда. Гледам го как се отдалечава щастлив, пърха като пеперудка, има всичко, от което се нуждае и си отживява като пич, докато Саймън, който трябва да е още по-добре има болезнено, отровно изражение. Тери, отвързан в Кан за цели два дни е още една сериозна тревога.

По време на полета от Саймън струи омраза към целия свят и когато кацаме в Единбург, той още кипи от яд.

— Още не знаеш, дали Марк ни е обрал, така че успокой топката. Изкарахме великолепно? Филмът беше истински успех? Това е позитивно.

— Хъ-ъх — прокашля се той. Вдигнал очилата си нагоре, криви врат и се оглежда напрегнато наоколо, докато си взимаме багажа и минаваме през паспортен контрол и митницата.

Когато излизаме във фоайето той се заковава като стълб. На около петдесет ярда от нас стоят Марк и Даян, които се канят да преминат през портала за заминаващи.

Даян преминава първа и тъкмо Марк показва документите си, когато Саймън се изцепва с все сили:

— РЕ-Е-Е-Н-Т-Ъ-Ъ-Ъ-Н-Н!

Марк го поглежда, усмихва се вяло и махва, а след това прекрачва през портала. Саймън се юрва след него и се опитва да премине през пропуска, но служителят и бодигардът препречват пътя му.

— СПРЕТЕ ТОЗИ КРАДЕЦ! — крещи бясно той, докато гърбовете на Марк и Даян се стопяват. Аз също изтичвам при Саймън, гледам към нея и се чудя дали ще се обърне, но тя не го прави.

— КАЖИ ИМ, НИКИ! — настоява Саймън. Стоя като поразена от гръм.

— Какво мога да кажа?

Той се обръща към служителя и бодигарда. Идват още техни колеги.

— Вижте — моли се той, — трябва да ме пуснете вътре!

— Трябва ви валидна бордова карта, сър — уведомява го чиновникът.

Саймън пухти, опитвайки се да контролира дишането си.

— Този човек открадна нещо, което ми принадлежи. Трябва да мина!

— Сър, това е работа на полицията, сър. Искате ли да се свържа с полицията на летището…

Саймън скърца със зъби и клати глава.

— Забрави! За-бра-ви! — натъртва той и потегля в обратната посока.

Аз го последвам до таблото с полетите.

— Мамка му, тия всичките качват пътници: Лондон Хийтроу, Лондон Сити, Манчестър, Франкфурт, Дъблин, Амстердам, Мюнхен… Къде ли са тръгнали… РЕНТЪН И ТАЗИ ЛЪЖЛИВА МАЛКА КУЧКА! — крещи той, оползотворявайки още малко от онова специално време, което е запазил, за да се унижава публично, после прикляква по средата на претъпканото летище и сложил глава в ръце стои абсолютно неподвижно.

Слагам ръка на рамото му. Някой, някаква жена с рижавеещи къдрици пита:

— Добре ли е?

Усмихвам се с благодарност за загрижеността. След малко му прошепвам:

— Трябва да вървим, Саймън. Привличаме твърде много внимание.

— Така ли? — казва той с несигурен глас на малко момченце. — Така ли? — После се изправя и тръгва към изходите, щракайки по мобилния си телефон.

Насочваме се към опашката за таксита, той изключва GSM-а и ме поглежда с напрегната усмивка:

— Рентън — изхлипва, пръскайки слюнка и блъскайки се по главата, — …Рентън е взел парите ми… източил е банката… У Рентън са матриците и всички готови копия в склада на оня Миз в Амстердам. Който притежава матриците — притежава филма! У него са и парите и матриците! — плаче той неутешимо.

Звъня на Лорън и установявам, че Даян си е прибрала нещата. Мятаме се на едно такси и аз тъжно казвам:

— Лийт.

Саймън обляга назад глава върху седалката.

— Той взе шибаните ни пари!

Всичко е било заради парите.

— Ами филма? — питам.

— Майната му на филма! — срязва ме той.

— Ами нашата мисия? — питам. — Революционната роля на порнографията в…

— Майната им на тия глупости. Порното е боклук за чекиджии, които не могат да си хванат гадже, а за нас, останалите е начин да продължим да чукаме млади, готини пички. Има две категории. Първа категория: аз. Втора категория: останалия свят. Останалите могат да се разделят на две подгрупи: такива, които правят това, което аз им казвам и напълно излишни. Всичко беше спорт, Ники, просто малко спорт. На нас ни трябват парите. ШИБАНИТЕ ПАРИ! ШИБАНИЯ РЕНТЪН!

По-късно сме в квартирата на Саймън и четем Ивнинг Нюз, който Раб е донесъл. Той ни обяснява, че са иззели всичката техника, всички касети в пъба, а също и всички сметки на бара. В статията се казва, че полицията и Служба „Митници и акцизи“ на Нейно Величество го издирват и че вероятно ще бъдат повдигнати обвинения. Отделен материал описва Саймън и неговия „скандал с порнография и наркотици“ доста неласкаво и споменава за полицейско разследване на неговата дейност.

— Търсят само мен! Мен! А вас, мамка му?

— Може да е свързано с надписите по кутията на видеото — заядливо подхвърля Раб и аз едва успявам да не се засмея.

Саймън е напълно деморализиран и отваря бутилка уиски. Раб иска да се борим в съда.

— Ас съм „за“ да се държим заедно. Ще подготвя реч — заваля той, докато пиенето се лее здраво. Осъзнавам, че той сигурно е подложил от преди и вече му личи. — А ти, Ники? — пита той.

— Нека изчакаме как ще се развият нещата? — казвам им и си въртя чашата.

Саймън издърпва вестника от мен и намира достатъчно наглост да се зъби на определението „порнограф“ както е описан в статията.

— Доста недодялан термин за някой, който е взел артистичното решение да вложи творческите си сили в сферата на еротиката за възрастни — казва той с насилено пъчене. После изведнъж придобива жалък вид и простенва. — Това ще убие майка ми!

С изражение на пълен ужас, той проверява съобщенията на секретаря. Има едно от Тери.

Една добра и една лоша новина, приятели. Кърт спечели „Най-добър дебют за мъжка роля“ и отиде да празнува. Кофтито е, че някакъв французин взе за режисьорски дебют, а едно гадже от филма на Карла за женски дебют.

Чувствам се разбита, а Саймън ми хвърля пронизващ поглед, който трябва да значи — „Казах ти, че без анално не може да мине!“. Тери продължава да плещи:

Но новите не са чак толкова лоши, защото филмът на Карла — Ебач на задници в Пичивил_ спечели наградата за филм. Те са готин екип и са готови да ме приемат._

Саймън плюе огорчено и тъкмо се кани да каже нещо, но следващото съобщение му затваря устата. Майка му е и е много разстроена, истерията по телефона е пълна. Той става и мята якето си.

— Трябва да ида и да оправя нещата с майка ми.

— Искаш ли да дойда? — питам.

— Не, по-добре да отида сам — отвръща той и потегля с Раб, който няма търпение да се прибере при жена си и детето.

На мен ми олеква и сядам на дивана, главата ми ще се пръсне и цялата треперя, докато обмислям какво да правя.