Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Мисия Земя (7)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Voyage of Vengeance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
zograf-ratnik (2022)
Корекция, форматиране
analda (2023)

Издание:

Автор: Л. Рон Хабърд

Заглавие: Път към възмездието

Преводач: Мария Думбалакова

Година на превод: 1996 (не е указана)

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: първо

Издател: Издателска къща „Вузев“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1996

Тип: роман (не е указано)

Националност: американска

Печатница: „Полиграфия“ АД — Пловдив

Редактор: Емилия Димитрова

Художник: Greg Winter

ISBN: 954-422-042-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1890

История

  1. — Добавяне

Справочник към „Път към отмъщението“

Активатор-приемник — вж. Следящи устройства.

Амбо — вж. Дингълинг, Чейс и Амбо.

Антиманко — раса, изгонена преди много години от планетата Манко, заради ритуални убийства.

Апарат, Координиран информационен — тайната полиция на Волтар, оглавявана от Ломбар Хист и съставена от престъпници.

Аталанта — родна провинция на Джетеро Хелър и графиня Крек на планетата Манко.

Афийон — град в Турция, където Апаратът има тайна планинска база.

Ахмед — таксиметров шофьор на Солтан Грис в Афийон.

Балмор — иконом на Джетеро Хелър и графиня Крек в техния нюйоркски апартамент.

Барбън, Ай Джи — фармацевтична компания, контролирана от Делбърт Джон Роксентър.

Бейб Корлеоне — шестфутовата и шестинчова вдовица, водачка на шайката Корлеоне, която „осиновява“ Джетеро Хелър в своята мафиотска „фамилия“.

Бери — най-могъщият адвокат на Делбърт Джон Роксентър.

Билдиржин, сестра — туркиня тийнейджърка, която помага на Прахд Битълстифендър​.

Битс — капитан на яхтата „Златен залез“

Битълстифендър, Прахд — Волтариански целолог, когото Солтан Грис е довел на Земята, за да управлява една болница в Афийон. Прахд е този, който е имплантирал подслушващите устройства в Джетеро Хелър, графиня Крек и Кроуб. (Вж. Следящи устройства и Целология).

Бликсо — товароносач на Апарата, който прави редовни полети между Земята и Волтар, пилотиран от капитан Болц. Пътуването отнема около шест седмици в едната посока.

Блито-3 — Волтарианско обозначение за планета, известна на местните като „Земя“. Тя е третата планета от една звезда жълто джудже, известна като „Блито“.

Болц — капитан на товароносача „Бликсо“.

Бум-Бум Римбомбо — бивш военноморски експерт по разрушенията и член на шайката на Бейб Корлеоне. Освен това посещава часовете в Армейския корпус, на запасните офицери вместо Джетеро Хелър в Имперския университет.

Велик съвет — управляващото тяло на Волтар, което е дало нареждане за мисия, целяща да предпази Земята от саморазрушаване, така че да бъде завладяна по Графика за нахлуването.

Волтар — родна планета и седалище на 110-планетната Конфедерация, основана преди 125 000 години. Волтар се управлява от Императора чрез Великия съвет в синхрон с Графика за нахлуването.

Въздухоскок — малко въздушно превозно средство, използвано от Волтарианската армия да повдига и премества до сто тона през бойните линии.

Гениалното хлапе — прякор, даден на Джетеро Хелър, от Дж. Уолтър Мадисън. Мадисън е наел човек, за да играе ролята на Хелър, й да получи гласност без съгласието на Хелър. Фалшивото Гениално хлапе има щръкнали зъби и изпъкнала челюст, носи очила и изобщо не прилича на Хелър.

График за нахлуването — схема за галактическо завладяване. Плановете и бюджетът на всеки отдел на Волтарианското правителство трябва да се придържат към него. Завещан от Волтарианските предшественици преди стотици хиляди години, той е свещен и не може да се нарушава, а освен това е ръководната догма в Конфедерацията.

Графърти, Булдог — гаден, полицейски инспектор от Ню Йорк.

Грейшъс Палмс — елегантен публичен дом, в който е отседнал Джетеро Хелър, когато е бил за първи път в Ню Йорк. Домът е собственост на Бейб Корлеоне и е под патронажа на делегати в Обединените нации.

Грис, Солтан — офицер от Апарата, поставен да отговаря за секцията Блито-3 (Земя) и враг на Джетеро Хелър. Изпратен е на Земята от Ломбар Хист да саботира мисията на Хелър.

Джой, мис — вж. графиня Крек.

Дингълинг, Чейс и Амбо — правна кантора, специализирана в даването под съд на хората, просто за да получат процент от съдебното решение. Солтан Грис (който използва името Смит), ги наема да преследват Джетеро Хелър (известен като Уистър). Това се прави чрез съдебни дела, заведени от Мейзи Спред Туутс Суич и Долорес Пубиано де Копула.

Екран — Вж. Следящи устройства.

Епщайн, Изи — финансов експерт и анархист, нает от Джетеро Хелър да основе и поддържа няколко корпорации.

Златен залез — луксозна яхта, закупена от графиня Крек с кредитна карта, която Солтан Грис й е дал неволно.

Имперски университет — където Джетеро Хелър ходи на училище в Ню Йорк.

Инксуич — фалшиво име, което Солтан Грис използва; когато се прави на федерален агент от САЩ.

Кавкалсия, принц — според една легенда той избягал от Аталанта, Манко, за да основе колония на Земята.

Калико, мистър — котарак, открит от Джетеро Хелър и обучен от графиня Крек.

Карагьоз — турски селянин, шеф на къщата на Солтан Грис в Афийон, Турция.

Кенди Ликърайс — лесбийка — „съпруга“ на мис Пинч.

Контролна звезда — дадена на Солтан Грис от Ломбар Хист — електронно устройство под формата на звездообразен медальон, който може да парализира всеки от пиратите Антиманко от екипажа на Апарата, които са довели Грис и Джетеро Хелър на Земята.

Координиран информационен апарат — вж. Апарат.

Крек, графиня — любимата на Джетеро Хелър. На Земята известна под името Хевънли Джой Крекъл или мис Джой.

Кроуб, д-р — целолог от Апарата, който намира наслада в създаването на ненормални. Доведен е на Земята от Солтан Грис, за да продължи осуетяването на мисията на Джетеро Хелър.

Кърканите — флотски прякор за членовете на Апарата. Прякорът се базира на символа на Апарата, който представлява обърната бухалка, но изглежда като бутилка.

Магическа поща — трик на Апарата, при който едно писмо се пуска, но не се доставя, докато не се получи определена картичка; използва се за изнудване и насилие.

Мадисън, Дж. Уолтър — уволнен от Ф.Ф.Б.У, когато стилът му за осъществяване на връзки с обществеността кара президента на Патагония да се самоубие, Бери го наема повторно да обезсмърти Джетеро Хелър чрез медиите. Мадисън е още известен и като Дж. Чуруликащото Куку.

Манко — родна планета на Джетеро Хелър и графиня Крек.

Манко дявол — митически дух, местен жител на Манко.

Мейзабонго — Джетеро Хелър е направен представител на тази малка африканска нация. Изи Епщайн прави корпорации в Мейзабонго от бизнеса на Хелър.

Моъм, Лисъс — истинското име на графиня Крек.

Мудур Зенгин — финансов цар на най-голямата банкова верига в Турция и мениджър на финансите на Солтан Грис.

Мюзеф — турски шампион по борба, който заедно с приятеля си Торгут трябва да унищожи Джетеро Хелър, когато той за първи път пристига в Афийон, но вместо това бива победен.​

Наркотичи, Фаустино „Примката“ — глава на мафиотска фамилия, която е свърталището на подземния свят.

Нарушение на Кодекса — нарушение на Космическия кодекс, който забранява разкриването на факта, че някой е инопланетянин. Наказанието е смърт за нарушител и местните, които са разбрали. Целта е да се поддържа секретността на Графика за нахлуването.

Октопъс Ойл — компания на Делбърт Джон Роксентър, която управлява световния нефт.

Отдел на ножовете — отдел в Апарата, който носи името на любимото си оръжие.

Очи и Уши от Волтар — магазин за електроника на Волтар, откъдето Солтан Грис е откраднал кутии с прецизно оборудване, което е донесъл на земята. Когато пристига графиня Крек, тя взема огромни количества за собствена употреба.

Пилоти-убийци — космически пилоти, чиято задача е да убиват всяко лице от Апарата, което се опита да дезертира от някоя битка.

Пинч, мис — лесбийка садистка и служителка на Делбърт Джон Роксентър, която живее с Кенди Ликърайс.

Предавател 831 — вж. Следящи устройства.

Психиатричен контрол на раждаемостта — спонсориран от Делбърт Джон Роксентър план за намаляване на световното население чрез поощряване на хомосексуализма.

Пубиано де Копула, Долорес — тя завежда дело срещу Джетеро Хелър (известен като Джеръм Терънс Уистър и Гениалното хлапе), като иска развод. Тя твърди, че Уистър се е оженил за нея в Мексико. Представят я Дингълинг, Чей и Амбо.

Рахт — агент на Апарата на Земята, който е назначен от Ломбар Хист да помага на Солтан Грис в саботирането на мисията на Джетеро Хелър; партньорът му Терб е бил убит.

Роксентър, Делбърт Джон — местен жител на Земята, който контролира всичкото гориво, финанси, правителства и наркотици на планетата.

Симънс, мис — антиядрена фанатичка, която преподава в Имперския университет.

Синя светкавица — ярка синя светлина, използвана за предизвикване на безсъзнание. Обикновено се използва от Волтарианските кораби, преди да се приземят в район, който е възможно да е населен.

Следящи устройства — Солтан Грис е направил така, че Джетеро Хелър, графиня Крек и Кроуб са имплантирани с аудио — и оптични подслушвателни устройства, които предават всичко, което те чуват или виждат, на активатора-приемник, намиращ се у Грис. По този начин той може да ги следи, без те да знаят. Когато те са на повече от двеста мили от Грис, се използва Предавателят 831, за да увеличи сигнала до обхват от 10 000 мили.

Смит, Джон — псевдоним, използван от Солтан Грис.

Спитеос — намира се на Волтар и е таен затвор-крепост, използван от Апарата.

Спред, Мейзи — завежда дело за бащинство срещу Джетеро Хелър (известен като Джеръм Терънс Уистър и Гениалното хлапе), като твърди, че е бременна и че Уистър я е зарязал. Представят я Дингълинг, Чейс и Амбо.

Стаб, капитан — водач на Антиманко екипажа в базата в Афийон.

Суиндъл и Крауч — правна фирма, представляваща Делбърт Джон Роксентър.

Суич, Туутс — съди Джетеро Хелър (известен като Джеръм Терънс Уистър и Гениалното хлапе) за прелюбодейство с Мейзи Спред. Представя се от Дингълинг, Чейс и Амбо.

Султан Бей — турското име на Солтан Грис в Афийон, Турция.

Тейл, вдовицата — нимфоманка на Волтар.

Терб — убит партньор на Рахт.

Тийни — вж. Хопър, Тийни.

Торгут — турски шампион по борба (вж. Мюзеф).

Тундъл, сенатор — американски конгресен придружител на Делбърт Джон Роксентър.

Туоуи — прякор, даден на Делбърт Джон Роксентър Втори.

Уистър, Джеръм Терънс — името, което Джетеро Хелър използва на Земята, освен това известен като Гениалното хлапе.

Утанч — турска танцьорка на кючек, която Солтан Грис е купил, за да му бъде наложница-робиня.

Фахт Бей — турското име на Волтарския командир на тайната база на Апарата в Афийон, Турция.

Ф.Ф.Б.У — Фатън, Фартън, Бърщайн и Ууз — най-голямата рекламна фирма в света. Дж. Уолтър Мадисън работи за нея.

Флот — елитна космическа армия от Волтар, към която принадлежи Хелър и която е ненавиждана от Апарата.

Хагърти, Х. Хайдър — името, което Хелър използва в паспорт от ЦРУ.

Хедър, Хаити — най-красивата и известна дама от шоубизнеса във Волтарианската конфедерация. Освен това е сестра на Джетеро Хелър.

Хелър, Джетеро — военен инженер и кралски офицер от Флота, изпратен по заповед на Великия съвет на Мисия Земя, за да спаси планетата от собственото й надвиснало саморазрушение от замърсяване и ядрено избиване. Той действа под името Джеръм Терънс Уистър. Дж. Уолтър Мадисън му е дал прякора „Гениалното хлапе“.

Хипношлем — устройство, което се поставя на главата и се използва, за да предизвика хипнотично състояние.

Хист, Ломбар — шеф на Апарата на Волтар. Неговият план да отхвърли властта на Конфедерацията изисква изпращане на Солтан Грис да саботира мисията на Джетеро Хелър.

Хопър, Тийни — тийнейджърка, която непрекъснато прелъстява Солтан Грис.

Хот Джолт — популярно волтарианско питие.

Целология — Волтарианска медицинска наука, която може да коригира тялото посредством клетъчно производство на тъкани, вкл. цели части от тялото.