Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Вътрешен кръг (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Fifth Assassin, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,6 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране
Интернет
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2022)

Издание:

Автор: Брад Мелцър

Заглавие: Петият убиец

Преводач: Гриша Атанасов

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела Норма АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: Алианс Принт

Излязла от печат: юни 2016

Отговорен редактор: Мирослав Александров

Редактор: Надя Златкова

Художник: Живко Петров

Коректор: Нора Величкова

ISBN: 978-954-28-2080-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/8048

История

  1. — Добавяне

Глава 81

— Промяна в плановете — всички да се екипират! — извика ръководителят на смяната към половин дузината агенти на Сикрет Сървис в костюми и вратовръзки, които се изсипаха в командния пункт, разположен точно под Овалния кабинет.

Седнал на една от пейките в ъгъла на съблекалнята, Ей Джей наблюдаваше как колегите му агенти се пръсват около него, развързват вратовръзките си и изритват обувките си. Графикът на всеки президент се определя седмици напред. Да се направи дори незначителна промяна, означаваше разместване на персонал, охрана, преса, челни екипи, комуникационни системи, а за събития навън — като днешното в Мемориала на Линкълн — на въздушната и наземна защита. Така че щом службата правеше всички тези промени в последния момент в Деня на президента, явно ставаше нещо голямо.

— Пак ли се е скарал със съпругата? — попита агент с черна коса и масивен златен пръстен от гимназия в Охайо.

— Не, това е от централата — отговори друг агент, свали си вратовръзката и я закачи в шкафчето си.

В този момент Ей Джей разбра, че слухът все още не е стигнал до момчетата на терен. Но несъмнено бе подаден сигнал за тревога. Така трябваше. Щом по високите етажи бяха чули, че е убит трети пастор, а старец е прострелян в тила като Джон Кенеди — щяха да бъдат предприети действия. Охраняваният обект трябваше да бъде преместен.

Естествено, Уолъс пак настояваше да спази програмата си. Искаше му се да не отменя присъствието си на събитието в Мемориала на Линкълн и обяда след това в кафе „Милано“. Но както обясни директорът на Сикрет Сървис, имаше си причина президентът да не е отговорен за собствената си защита.

— Чух, че е от клас 3 — извика друг агент, позовавайки се на кодовото име на службата за психически нестабилен нападател.

Друг агент кимна. Като се имаше предвид накъде се отправяха към едно от малкото места, по-сигурни от Белия дом — някой определено се опитваше да се добере до стареца.

Дори и да беше така, агентите заставаха пред своите индивидуални шкафчета, без да се паникьосват, да крещят, или да се суетят наоколо. Не вадеха пистолети, пушки или бронирани жилетки. Купища въоръжение ги очакваха на местоназначението им. Всъщност, в момента, когато металните шкафчета се отвориха с дрънчене, агентите започнаха да вземат само дрехи, в които да се преоблекат. Костюмите и вратовръзките бяха заменени с панталони в цвят каки и всекидневни ризи, за да съответстват на начина на обличане там, където отиваха най-безопасното място да се скрие лидерът на свободния свят, същото място, където бяха крили Джордж У. Буш през дните след 11 септември и безброй други президенти по време на евентуални нападения — личната президентска резиденция, известна като Кемп Дейвид.

Ей Джей гледаше как неофициално облечените членове на екипа излизат от помещението. Сикрет Сървис си вършеше работата. А сега и Ей Джей — все още с костюм и вратовръзка, когато се отправи нагоре към Овалния кабинет — беше готов да свърши своята.