Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Учебник
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Корекция и форматиране
проф. Цвети (2011)

Издание:

Проф. Емилия Друмева. Конституционно право

Българска. Трето преработено и допълнено издание

Редактор: Михаил Гочев

Коректор: Илка Стамболиева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Предпечатна подготовка: Петър Дамянов

Печат и подвързия: „Абагар“ АД, Велико Търново

Художник на корицата: Дамян Дамянов

Сиела софт енд паблишинг АД 1463 София, 2008

ISBN: 978–954–28–0248–8

История

  1. — Добавяне

Раздел шести
Конституционни основи на икономическата система

Икономическата система и конститоционното право

В рамките на съвременното конституционно право има стремеж за обособяване на „конституционно стопанско право“[1] с обхват конституционноправната уредба относно икономиката.

Основна задача на Конституцията е да регулира организацията на държавната власт и правата и свободите на гражданите (вж. Раздел IV). Несъмнено, обаче, установеният конституционен ред се базира върху икономическия ред в държавата. А икономическият ред се образува от отношенията на собственост и тяхната структура. На тази основа се изгражда политическият строй, от нея зависят режимът на управление, правата и задълженията на гражданите, културното развитие. Това значение на собствеността прави необходимо принципното й уреждане в конституцията на държавата.

„Стопанските разпоредби“ на съвременната конституция се вместват в общата рамка на основните принципи за демократична, правова и социална държава. Правилото е, че конституцията не предписва строго очертана икономическа система, а съдържа само принципите на икономическия ред, чието развитие и детайлиране възлага на законодателя. Така е и с действащата българска Конституция: тя дори не съдържа самостоятелна глава за основите на икономическата система, а вмества редица принципи, без да са формулирани като такива, в Глава първа „Основни начала“, в пестеливите разпоредби на чл. 17, 18, 19, 21, 22.

Бележки

[1] Creifelds. Rechtsworterbuch, С. Н. Beck, 15. Aufl., 1999, S. 1554.