Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сага за седемте слънца (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Of Fire and Night, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 32 гласа)

Информация

Сканиране
Mandor (2010)
Разпознаване и корекция
Ti6anko (2010)

Издание:

Кевин Дж. Андерсън. Време на огън и мрак

Редактор: Иван Тотоманов

Художествено оформление на корица: „Megachrom“

ИК „Бард“, София, 2007

ISBN 978–954–585–847–5

История

  1. — Добавяне

34.
Магът-император Джора’х

След като Осира’х замина, магът-император призова адар Зан’нх и водещите фигури от кастата на учените и инженерите, дори паметителя Вао’сх. С помощта им се надяваше да намери начин да се противопостави на хидрогите.

Чакаше ги пред огромните порти на Призматичния палат. Тук се събираше водата от седемте потока, течащи нагоре по хълма, на който бе построен палатът. От тази висока точка се виждаше как протичат през цялата Миджистра, където строителите най-сетне им бяха позволили да се върнат в коритата си. Нарочно бе решил да свика срещата на това място.

— Погледнете седемте потока — каза магът-император — и помислете какво са постигнали илдирийците тук.

Клий’ф, най-старият и уважаван член на кастата на учените, и Шир’оф, млад, но много талантлив инженер, се взряха в течащата нагоре вода, сякаш господарят им им отправяше някакво предизвикателство. Вао’сх кимна, знаеше историята много добре.

Строителите на Призматичния палат бяха насочили потоците към трона на мага-император. Това бе постигнато чрез сложни антигравитационни машини, които издигаха водата, докато тя не достигнеше връхна точка. Тук, при портата, седемте потока се събираха и се изливаха в огромен кладенец, от който се оттичаха под и около палата.

Джора’х изчака, но никой не му отговори. Накрая се ядоса и изкрещя:

— Направили сме невъзможното! И трябва да го направим пак. Преди хилядолетия илдирийците са използвали гениалността си, за да отхвърлят законите на вселената. Постигнали са немислимото, защото техният император го е пожелал. Сега изисквам от вас същото.

Повечето привикани изглеждаха уплашени. Адар Зан’нх кимна стоически. Вао’сх беше заинтригуван.

— Отговорете ми на този въпрос и ще спасите империята. Как да се изправим срещу хидрогите?

Клий’ф и Шир’оф се спогледаха, след това заедно с останалите се обърнаха към командира на Слънчевия флот.

— Оръжията ни не са ефективни — каза Зан’нх. — Адар Кори’нх унищожи много бойни кълба, но с неговата тактика не можем да постигнем пълна победа.

Джора’х пристъпи към ръба на водопада, който се спускаше в дълбокия кладенец.

— Точно затова ви извиках. Хидрогите ми поставиха неприемлив ултиматум. Спечелих време, като се престорих на съгласен. Сега трябва да ми предложите решение на това невъзможно предизвикателство. Вие сте най-добрите. Работете с целите си касти. Надскочете границите. Ако успеете, ви гарантирам място в Сагата за седемте слънца. За какво повече могат да мечтаят илдирийците?

— Господарю, искаш да се опълчим срещу непобедимите — каза Клий’ф.

— Да. Дайте ми нови стратегии, нови оръжия, нови защити!

Зан’нх се поклони на баща си.

— Вие сте магът-император, господарю. Ако не успеем да разрешим тези проблеми, ще ви провалим.

— Ако не успеете, две раси ще загинат — каза Джора’х със странно спокоен глас.

— Господарю, аз съм прост разказвач на истории. Какво очаквате от мен? — попита паметителят.

Джора’х знаеше по-голяма част от историческата истина, отколкото му се искаше, и често проклинаше предците си, че са укрили жизненоважна информация. Трябваше да наруши традиционната цензура.

— И преди сме се сражавали с хидрогите, но записите от онези времена са укрити. Искам да ги издириш и проучиш. Научи какво е било забравено и ми докладвай за всичко, което откриеш за нашите врагове.

— Задачата е огромна, господарю. Ще погледна архивите тук, но повечето данни са на други планети, основно на Хирилка.

Джора’х знаеше, че първите кликиски роботи са изровени от една от замръзналите луни на Хирилка. Дали в системата нямаше скрито и нещо друго? Някой документ, който да обясни промяната на съюзите в онези дни? Може би данни за това как илдирийците са били свързани с фероуите, за което бе намекнал хидрогският пратеник? Имаше толкова много преплетени връзки…

— Скоро ще изпратя новия губернатор на Хирилка заедно с възстановителен екип, който да оправи щетите от бунта. Придружи ги, паметителю Вао’сх. Научи каквото можеш.

Джора’х изгледа внимателно събралите се. Учените и инженерите щяха да създадат нови оръжия срещу врага. Адарът щеше да обмисли нови тактически методи. Паметителят трябваше да изрови скритите документи. За момент го изпълни увереност и той плесна с ръце.

— Намерете ми отговори. Направете всичко необходимо. Цялата ми вяра е във вас.

Джора’х отново съжали за лошия избор на предшествениците си. Вместо да залагат на размножителната програма и отглеждането на телепатичен парламентьор, те би трябвало да посветят изминалите десет хиляди години на производството на по-ефикасни оръжия.

А сега илдирийците трябваше да се справят за няколко дена.