Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сага за седемте слънца (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Of Fire and Night, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 32 гласа)

Информация

Сканиране
Mandor (2010)
Разпознаване и корекция
Ti6anko (2010)

Издание:

Кевин Дж. Андерсън. Време на огън и мрак

Редактор: Иван Тотоманов

Художествено оформление на корица: „Megachrom“

ИК „Бард“, София, 2007

ISBN 978–954–585–847–5

История

  1. — Добавяне

144.
Губернатора Даро’х

Последната обгоряла сграда на Добро беше съборена и останките бяха разчистени. Пожарите по околните хълмове бяха загасени. Скоро щеше да завали и склоновете отново щяха да се покрият със зелена трева. Знак за съживяване, като новите сгради, които бяха издигнали в илдирийското селище.

Ужасяващият бунт не бе нанесъл фатална рана на Добро. „Всички рани зарастват, макар че оставят белези“. Даро’х вървеше по улицата и още усещаше миризмата на разруха и кръв. Трябваше да мине известно време, преди тя да се разсее.

Бе спазил обещанието си и бе предоставил на човеците всичко необходимо за нов лагер, но след дълги дискусии те бяха решили да се преместят на юг. Бен Стоунър и хората му искаха да се установят възможно по-далече от илдирийците. Може би след няколко поколения щяха да намерят в себе си достатъчно прошка, за да се завърнат и да заживеят отново заедно. Така както бяха искали първите колонисти от „Бъртън“.

Даро’х скоро щеше да замине за Илдира. Беше развълнуван от новата си позиция на престолонаследник. Някой друг щеше да поеме поста му тук. За разлика от някои от братята си, той нямаше синове от благороднически произход. Според обстоятелствата можеше дори да се наложи Удру’х да заеме стария си пост. Но пък хората едва ли щяха да позволят това.

Той се отправи към резиденцията на бившия губернатор. Пред вратата имаше двама стражи — Удру’х на практика бе затворник. Тази вечер хората и илдирийците щяха да се съберат. Даро’х не знаеше как да го нарече, дебат или процес. Удру’х щеше да говори в своя защита, човеците щяха да изложат своята болка, а губернаторът трябваше да съдейства за разрешаване на ситуацията. Такива бяха нарежданията на мага-император.

Удру’х — раните му още не бяха зараснали — каза направо:

— Тази вечер ще решат съдбата ми и чакането ще свърши. Може би хората ще се засрамят. Дали ще поискат сериозно наказание? — В очите му се виждаха призраците, причинени от прехвърлянето на спомените на Нира. Даро’х не беше сигурен дали чичо му иска прошка, или не.

— Ти си моят наставник. Ако се беше случило няколко години по-късно, аз щях да съм на твое място.

Удру’х сви рамене.

— Ще видим дали добрите ми намерения тежат повече от лошите спомени. Знам, че престъпленията трябва да бъдат наказани. По един или друг начин.

Неочаквано Даро’х почувства внезапна горещина. Въздухът беше станал страшно топъл. Стражите гледаха небето с тревога.

Три пламтящи елипсоида се спускаха към селището като комети.

— Фероуи! — възкликна Удру’х. — Какво търсят тук?

Даро’х не беше виждал фероуите от толкова близо. Не можеше да прецени дали са кораби, или живи същества. В битките с хидрогите бяха загинали хиляди фероуи. Но защо идваха на Добро? Какво искаха?

Пулсиращите топки се приближиха и заблестяха по-ярко. Губернаторът се боеше, че ще ослепее, но не можеше да откъсне поглед от тях. Те увиснаха над главите им и спряха. Удру’х подскочи, сякаш бе чул нещо.

Тизмът в Даро’х се нажежи, сякаш някой прогаряше мислите му. Усещаше как силните еластични духовни нишки се късат и стапят.

В съзнанието му прогърмя глас, който насмалко да му пръсне черепа, въпреки че дори не беше насочен към него.

— Удру’х, ти ме предаде. Заради теб изгубих всичко. Провалих се.

Бившият губернатор потрепери, сякаш главата му щеше да се пръсне. Гласът продължи ужасяващата си реч:

— Но сега съм по-силен. Вече не виждам Източника на светлина — аз съм Източникът на светлина.

Смаяният Даро’х позна гласа на лудия губернатор. В края на бунта си Руса’х беше отлетял с кораба си към слънцето на Хирилка. Нима беше жив и… в съюз с фероуите?

Удру’х поклати глава, очите му се напълниха със сълзи. Бумтенето през тизма продължи:

— Много фероуи загинаха. Сега ти ще се разпалиш в нов. Нека предателството ти те погълне.

И изведнъж лицето на Удру’х започна да свети, сякаш костите му горяха. От устата на бившия губернатор вместо писък излезе пушек. Плътта му се нажежи и той избухна в пламъци. Огънят излизаше от очите, устата и ушите му.

Даро’х стоеше и гледаше. Не можеше да избяга, не можеше дори да извика.

Пламъците изпепелиха Удру’х. Последното огънче се завъртя и полетя към най-близкото кълбо на фероуите.

От бившия губернатор не остана нищо, освен черно петно на земята и мирис на изгоряло. Даро’х усети някакво движение и вдигна очи.

От небето се спускаха още шест огнени кълба.