Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

Според писанията на Маркс и Ленин революцията възниква в резултат на война. Войната изостря противоречията, разорява стопанството, приближава нациите и държавите до фаталната черта, отвъд която настъпва рушене на привичния житейски ред. Сталин бил истински марксист ленинец и заел по въпросите на войната и мира принципна позиция: щом социалдемократите с техния пацифизъм отвличат пролетариата от революцията (и от войните, които пораждат революция), значи трябва да се обяви безмилостна война на социалдемократите. На 7 ноември 1927 година Сталин издигнал лозунга „Невъзможно е да видим сметката на капитализма, преди да сме видели сметката на социалдемократизма“ („Правда“, бр. 255, 6–7 ноември 1927 година). През следващата година Сталин провъзгласил борбата срещу социалдемокрацията за главна задача на комунистите: „На първо място, неуморна борба срещу социалдемократизма по всички линии, включително и срещу буржоазния пацифизъм“ (т. 11, с. 202).

Спрямо онези, които искат реванш и война, например спрямо германските фашисти, позицията на Сталин е също толкова проста и принципна: те трябва да бъдат подкрепяни. Нека фашистите унищожат пацифистите и социалдемократите, нека фашистите започнат нова световна война. Всеки знае какво ще последва голямата война… През 1927 година Сталин предвижда идването на фашистите на власт в Германия и смята такъв един развой за желателен: „Именно фактът, че капиталистическите правителства се фашизират, именно този факт води до изостряне на вътрешното положение в капиталистическите страни и до революционни действия на работниците“ (Реч на обединения пленум на ЦК и ЦКК от 1 август 1927 година. За пръв път е публикувана едва след 25 години. Т. 10, с. 49). Сталин наричал Хитлеровия режим „терористична диктатура“ и подчертавал, че „революционната криза ще нараства толкова по-бързо, колкото повече буржоазията се заплита в своите комбинации, колкото по-често започне да прибягва до терористични методи“, а в отчетния си доклад пред XVII конгрес на партията подчертал: „Говоря не за фашизма изобщо, а преди всичко за фашизма от германски тип.“

И Сталин подкрепя фашистите. Най-послушните сталинци, например членът на Политбюро на германската комунистическа партия Херман Ремеле, съвсем открито подкрепят германските фашисти, които напират към властта. Ролята на Сталин в завладяването на властта в Германия от фашистите е огромна. Засега само ще цитирам мнението на Лев Троцки, изказано през 1936 година: „Без Сталин нямаше да го има Хитлер, нямаше да го има гестапо!“ За проницателността на Троцки и за запознатостта му с въпроса говори друга една негова констатация от ноември 1938 година: „Сталин окончателно развърза ръцете на Хитлер, както и на неговите противници, и тласна Европа към война.“ Това е казано, когато Чембърлейн се радва, че няма да има война, Мусолини се мисли за миротворец, а Хитлер още не е дал директива да се подготви нападението срещу Полша, а още по-малко — срещу Франция.

В момента, когато Европа с облекчение си поела дъх и повярвала, че война няма да има, Троцки вече знае, че тя скоро ще избухне и знае кой е виновен за това. За да повярваме окончателно на Троцки, нека чуем още едно негово пророчество, изречено на 21 юни 1939 година. В този момент се водят интензивни преговори между Великобритания, Франция и СССР срещу Германия. Нищо не подсказва, че са възможни някакви изненади и усложнения. А Троцки казва: „СССР ще се измести с цялата си маса към границите на Германия тъкмо в момента, когато Третият райх ще е въвлечен в борбата за ново преразпределяне на света.“ Да, ще стане тъкмо това. Германия ще воюва във Франция, а Сталин „с цялата си маса“ ще съкрушава неутралните държави по западните си граници и ще се приближава по този начин към границите на Германия.

Като четем обобщенията и предсказанията на Троцки 50 години по-късно и оценяваме точността им днес, си задаваме въпроса: откъде е знаел той всичко това? Троцки не го криел. Той бил авторът на комунистическия преврат, създателят на Червената армия, съветският представител на брестките преговори, той бил първият лидер на съветската дипломация и екскомандващ Червената армия, бивш вожд на СССР и бивш кормчия на световната революция. Той най-добре знаел какво е комунизъм и Червена армия, какво представлява Сталин. Троцки казва, че всичките му предсказания се градят върху явни съветски публикации, по-специално върху декларациите на секретаря на Коминтерна Димитров.

Троцки пръв измежду всички схванал играта на Сталин, която не схванали западните лидери, която отначало не схванал и Хитлер.

А играта на Сталин била съвсем проста. Самият Троцки е жертва на такава игра и тъкмо заради това я проумява. Сталин отстранил Троцки от властта, като се съюзил със Зиновиев и Каменев, след това отстранил Зиновиев и Каменев, като се съюзил с Бухарин, после премахнал и Бухарин. Поколението чекисти на Дзержински отстранил от властта с ръцете на Генрих Ягода, после премахнал Генрих Ягода и неговото поколение с ръцете на Ежов, после самия Ежов и неговото поколение — с ръцете на Берия, и т.н. Сталин продължава своята игра и на международната арена и Троцки вижда това. За Сталин германският фашизъм е инструмент.

Германският фашизъм е Ледоразбивачът на революцията. Германският фашизъм може да започне войната, а войната ще доведе до революция. Нека ледоразбивачът направи Европа на парчета! За Сталин Хитлер е очистителната буря на Европа. Хитлер може да свърши онова, което на самия Сталин му е неудобно да върши.

През 1927 година Сталин обявил, че Втората империалистическа война е абсолютно неизбежна, както е неизбежно и включването на Съветския съюз в тази война. Но мъдрият Сталин не иска да започне войната и да стане неин участник още от първия ден: „Ние ще се включим, но ще се включим последни, за да хвърлим на блюдото на везните тежинката, която ще отклони стрелката“ (т. 7, с. 14).

На Сталин са му нужни в Европа кризи, войни, разруха и глад. Всичко това може да бъде извършено от Хитлер. Колкото повече престъпления извърши Хитлер в Европа, толкова по-добре ще е за Сталин, толкова повече основание ще има Сталин един ден да пусне в Европа Червената армия освободителка. Троцки разбира всичко това още преди да започне Втората световна война и дори преди Хитлер да дойде на власт. През 1932 година Троцки обяснил отношението на Сталин към германските фашисти: „Нека дойдат на власт, нека се компрометират, а тогава…“

От 1927 година нататък Сталин с всички сили (наистина, без да афишира това публично) подкрепя фашистите, които се стремят към властта. Когато фашистите дойдат на власт, Сталин с всички сили ще ги подтиква към война. Когато те започнат войната, Сталин ще заповяда на комунистите от демократичните страни временно да станат пацифисти и да разлагат армиите на западните страни, като настояват за прекратяване на „империалистическата война“ и подкопават усилията на своите правителства и страни.

Но още когато тласкал ледоразбивача срещу демократична Европа, Сталин вече му бил произнесъл смъртната присъда. Пет години преди фашистите да дойдат на власт в Германия, Сталин вече планира унищожаването им: „… да разгромим фашизма, да съборим капитализма, да установим съветска власт, да освободим колониите от робство“ (т. 11, с. 202).

Фашизмът е палачът на Европа. Сталин подкрепя палача, но още преди палачът да започне кървавата си работа, Сталин вече вземал мерки палачът да сподели съдбата на жертвите си.