Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

4

Зорге е велик разузнавач на XX век. И най-голямото отличие — званието Герой на Съветския съюз, което му присъждат посмъртно, не е дадено напразно. Но величието на Зорге се намира в съвсем друга плоскост.

Основният обект на неговата работа не е Германия, а Япония. Началникът на ГРУ С. Урицки лично му е поставил следната задача: „Смисълът на вашата работа в Токио е да отклоните евентуалната война между СССР и Япония. Основният обект е германското посолство“ („Огонёк“, 1965, №4). Германското посолство е само прикритие, което Зорге използва, за да изпълни основната си задача. Ще обърнем внимание на един детайл: не да предупреди за подготовката за нахлуване, а да отклони нахлуването, т.е. да насочи японската агресия в друго русло.

Широко известно е, че през есента на 1941 година Зорге е съобщил на Сталин, че Япония няма да влезе във война със Съветския съюз. Използвайки тая изключително важна информация, Сталин изтегля от далекоизточните граници съветските дивизии, хвърля ги под Москва и по тоя начин променя стратегическата ситуация в своя полза.

По-малко известна е причината, поради която Сталин тоя път е повярвал. Ами повярвал е, защото Зорге не само е съобщил, но е представил и доказателства. За доказателствата съветските историци предпочитат да мълчат и това е напълно естествено: щом Зорге казва, че Япония няма да тръгне срещу Съветския съюз, това може да се докаже само ако се посочи другият противник, срещу когото Япония готви внезапен удар. Зорге посочва точно кого се готви да нападне Япония и предоставя неопровержими факти.

Комунистическата пропаганда съвсем преднамерено раздухва мита за „предупрежденията“ на Зорге преди агресията на Германия. Това се прави, за да се отклони вниманието от неговите наистина потресаващи успехи в проникването във висшите военно-политически сфери на Япония. Дейността на Зорге далеч не се ограничава с предупреждението, че Япония няма да нападне СССР и дори не с обстоятелството, че е посочил с доказателства апетитите на японския милитаризъм. Неговите достижения в тая област са много по-големи. В съответствие със задачата, поставена от ГРУ, Зорге не само е предрекъл събитията, но в редица случаи ги е насочвал. През август 1951 година с делото на Зорге се е занимавал Конгресът на САЩ. В хода на изслушването е било неопровержимо доказано, че съветското военно разузнаване в лицето на нелегалната резидентура „Рамзай“ е направила много Япония да започне агресивна война в Тихия океан и да насочи тая агресия срещу САЩ (Hearings of American Aspects of the Richard Sorge Spy Case. House of Representative Eighty Second Congress. First Sessin. August 9, 22 and 23. Washington, 1951).

Зорге не е създал „японския ледоразбивач“, но е направил много, за да го обърне в посоката, необходима на Сталин. Когато Зорге е подкрепял сведенията си с доказателства, Сталин им е вярвал без колебание.