Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

3

Не бива обаче да се мисли, че строго секретната директива от 5 май 1941 година си е стояла в сейфовете и просто е чакала за удари нейният час. Не, не е така. Директивата е била дадена за изпълнение и командващите военните окръзи направили доста много неща за реализирането й. Според нейните изисквания са проведени грандиозни прегрупировки на съветски войски по границите, вдигнати са стотици километри телени заграждения, разминирани са граничните райони, закарани са до границите стотици хиляди тонове боеприпаси, стотици хиляди тонове най-различни запаси, необходими за светкавична и неизбежна война.

На 15 юни 1941 година за генералите, командващи армии, корпуси и дивизии, настъпва време да научат малко повече за намеренията на висшето съветско ръководство. На тая дата щабовете на пет гранични военни окръга са издали бойни заповеди, разработени въз основа на строго поверителната директива от 5 май.

Кръгът на посветените се разширява с неколкостотин души. Заповедите, издадени в средното командно звено на Червената армия на 15 юни 1941 година, също остават строго секретни, но те са няколко и затова се цитират по-често и по-пълно. Ето едно изречение, известно на историците от заповед, издадена от Прибалтийския специален военен окръг до командващите армии и командирите на корпуси: „Трябва всеки момент да бъдем готови за изпълнение на бойна задача.“

А сега да се върнем към поверителната реч на Сталин от 5 май 1943 година. В препълнена зала, в поверителна реч, Сталин говори за агресивна война срещу Германия, която ще започне… през 1942 година. Същия ден в строго поверителна директива командващите гранични военни окръзи получават указание да бъдат готови всеки момент за агресия.

И още едно съвпадение: на 13 юни 1941 година ТАСС предава съобщение, че Съветският съюз няма намерение да напада Германия и че прехвърлянето на войски към границите с Германия не излиза извън рамките на обичайните учения, а на 15 юни съветските генерали от граничните окръзи получават заповед, предназначена само за техните уши: да бъдат готови всеки момент да заемат позиции на чужда територия.