Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

3

Някой е съчинил легендата, че Рихард Зорге бил изпращал в ГРУ някакви важни сведения за нахлуването на Германия в Съветския съюз, но не му били повярвали.

Зорге е велик разузнавач, но по повод нахлуването на Германия в СССР не е съобщавал в Москва нещо важно. Нещо повече, Зорге е станал жертва на дезинформация и е захранвал ГРУ с неверни сведения.

Ето една негова телеграма от 11 април 1941 година: „Представител на Генералния щаб (на германския — б.а.) заяви, че веднага след като войната в Европа свърши, ще започне война със Съветския съюз.“

И Хитлер е коварен тип. Той подготвя нахлуването, разпространявайки лъжа, която много прилича на истина. Знаел е, че подготовката за нахлуването вече не може да се крие. Затова казва под секрет (но така, че всички да го чуят): „Да, аз искам да нападна Сталин… след като приключа войната на запад.“

Ако се вярва на тая телеграма на Зорге (и на други подобни), няма място за вълнение. Войната на запад продължава ту угасвайки, ту разгаряйки се с нова сила, но краят й не се вижда. Чак когато свърши, тогава е възможно германската военна машина да прехвърли усилията си на изток. С други думи, Зорге казва, че Хитлер има намерение да воюва само на един фронт.

Това се знае в ГРУ и без Зорге. Въз основа на задълбочен анализ на всички икономически, политически и военни аспекти на създалата се ситуация ГРУ прави два извода:

1. Германия не може да спечели войната на два фронта.

2. Хитлер няма да започне война на изток, преди да завърши войната на запад.

Първият извод е правилен. Вторият — не. Понякога започват война без перспективата да я спечелят.

Още преди „предупрежденията“ на Зорге новият началник на ГРУ генерал-лейтенант Ф. И. Голиков на 20 март 1941 година представя на Сталин подробен доклад, който завършва с извода: „Най-вероятно е действията против Съветския съюз да започнат в момента след победата над Англия или след като бъде сключен мир с нея, и то почетен за Германия.“

А Сталин знае простата истина, че Хитлер няма да започне война на два фронта, и без Голиков, и без неговия доклад. Ето защо в отговор на писмото на Чърчил от 25 юни 1940 година той казва, че Хитлер може да започне война срещу СССР през 1941 година, при условие че Британия вече е прекратила съпротивата си.

Но Хитлер, когото Сталин е вкарал в стратегически капан с пакта Молотов-Рибентроп, изведнъж е разбрал, че няма какво да губи, защото Германия и бездруго има два фронта и започва да воюва и на двата. Нито Голиков, нито Сталин са очаквали подобно нещо. Това е самоубийствено решение, но Хитлер вече не е имал друг избор. Сталин просто не е могъл да си представи, че след като Хитлер е попаднал в стратегически капан, ще направи тоя самоубийствен ход. Началникът на ГРУ генерал Голиков също не е предполагал такова нещо. А Зорге (и някои други) с техните неверни сведения просто са подпомагали да се утвърди едно погрешно мнение.

Ще ми напомнят, че по-късно, на 15 юни, Зорге е посочил точната дата на нападението — 22 юни. Много добре. Но, моля ви, на кой Рихард Зорге да се вярва? На този, който казва, че Хитлер няма да воюва на два фронта, или на онзи, който съобщава датата 22 юни, т.е., че Хитлер ще воюва на два фронта. Съобщенията на Зорге взаимно се изключват. Освен това сведенията на Зорге си остават просто сведения. ГРУ не вярва на НИКАКВИ сведения и добре прави. Необходими са сведения с доказателства.