Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 8
За какво им е на чекистите гаубична артилерия?

Ще громим звяра в собствената му бърлога.

Л. Берия, генерален комисар на държавната сигурност

Февруари 1941 г.

1

Наказателната машина на комунистите имала два основни механизма: органи и войски. Става дума, разбира се, не за войските от Червената армия, а за специалните войски на ЧК — ГПУ — НКВД. Червената армия воюва срещу външния враг, наказателните войски — срещу вътрешния и тъкмо заради това се наричат вътрешни.

По времето, когато се утвърждавала комунистическата диктатура, наказателните войски играели по-голяма роля от наказателните органи. Главното оръжие на наказателните отряди през ония славни времена били бронираната кола, 75-милиметровото оръдие и картечницата. Вътрешната война срещу собствения народ по зверства и брой на жертвите изобщо не отстъпвала на обикновената грабителска война. За координиране на действията на наказателните войски било създадено Главно управление. От време на време наказателната машина сменяла наименованията си със същата лекота, с която змията сменя кожата си, но си оставала при това все същата змия. Обаче органът, координиращ действията на наказателните войски, оставал неизменен — Главното управление. Тази организация и подчинените й войски са извършили страшни злодеяния срещу народите, които населяват Съветския съюз.

С укрепването на комунистическата диктатура органите започнали да заемат все по-важно място. Главно оръжие на терора става скрибуцащата перодръжка в ръката на доносника, пилата за изпилване на зъби в ръката на следователя и револверът система „Наган“ в ръката на палача. Наказателните войски не намаляват количествено и ролята им става подсигуряваща: обиски, хайки, арести, конвоиране, охраняване на наказателните и „възпитателните“ учреждения. А освен това наказателните войски охраняват вождовете, правителствените свръзки, държавните граници. Образът на боеца от наказателните войски се променил. Сега това не е престъпник с моряшка фланелка, качен на бронирана кола, а пазач с дълъг кожух срещу полярния вятър: щикът напред и вярното куче отстрани. Наказателните войски вече нямат бронирани коли. Те не им трябват.

Терорът се разгаря, угасва и пак се разгаря. Ето я и 37-а. Комунистите ни уверяват, че 37-а година била началото на терора. Не. Началото е през 17-а. Кулминацията — през 30-а. Просто през 37-а терорът, следвайки своята логика, се добрал до върховете, брадвата започнала да се стоварва и върху главите на комунистите, затова те запомнили тази година… А когато Якировци и Тухачевски удавяли в кръв цели губернии, не се смятало за терор. 37-а е не началото, а по-скоро победният финал на терора. Още една година — и чистките от всеобщи ще се превърнат в селективни. През този етап на палачите май и картечници вече не им трябвали кой знае колко: техните колеги, попадайки под ножовете на собствената си месомелачка, не се съпротивявали твърде.

И тъй, Голямата чистка е успешно приключена, терорът започнал да отслабва, от затворите и лагерите пускат част от зековете и се планира да бъдат пуснати още. Какво трябвало да стане в тази ситуация с наказателните войски и с Главното управление, на което те били подчинени? Правилно. Главното управление трябвало да бъде ликвидирано. Тъкмо така и станало. Чистката приключила в края на 1938 година. В началото на следващата година изчезва Ежов и веднага след това, на 2 февруари 1939 година, с постановление на Съвета на народните комисари се ликвидира Главното управление на граничните и вътрешните войски на НКВД.

Резонно е да се предположи, че вместо унищоженото ГУ ще бъде създаден някакъв нов орган със същото предназначение, но с по-нисък ранг. Логиката го подсказва. Но в дадената ситуация нещата се развивали противно на логиката.

На 2 февруари 1939 година вместо едното Главно управление били създадени ШЕСТ самостоятелни Главни управления на НКВД, занимаващи се с войските и с военните въпроси:

— ГУ на граничните войски на НКВД;

— ГУ на охранителните войски на НКВД;

— ГУ на конвойните войски на НКВД;

— ГУ на железопътните войски на НКВД;

— ГУ на военното снабдяване на НКВД;

— ГУ на военното строителство (Главвоенстрой) на НКВД.

След приключването на Голямата чистка настъпило не само рязко количествено нарастване на наказателните войски, но и качествен скок: по решение на съветското правителство наказателните войски отново заемат челно място и оставят за наказателните органи спомагателната роля. Приключването на Голямата чистка е началото на небивало натрупване на мощ на наказателните войски. Те отново получават на въоръжение бронирани влакове, бронирани коли (БА-10) с най-нова конструкция, гаубична артилерия и накрая — танкове и авиация.

Започва разрастване на наказателните войски от всички видове, с всякакво предназначение. В състава на НКВД войските стават толкова много, че за управлението им се въвежда специална длъжност — заместник-нарком по войските (генерал-лейтенант от НКВД И. И. Масленников).

Но чудно нещо. НА СЪВЕТСКА ТЕРИТОРИЯ НАКАЗАТЕЛНИ ВОЙСКИ ВЕЧЕ НЕ СА НУЖНИ. Нова чистка през 1939 година в СССР явно не се предвижда: страната е сложена на колене и изцяло подчинена на Сталин. А дори и да е била набелязвана още една чистка, тогава револверите, пилите, бичовете и камшиците са щели да бъдат достатъчни. За какво са им на чекистите гаубици?