Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 5
Пактът и неговите резултати

Сталин беше по-хитър от Хитлер. По-хитър и по-коварен.

А. Антонов-Овсеенко

1

На пръв поглед уж всичко е поравно: част от Полша — на Хитлер, част от Полша — на Сталин. Но само една седмица след подписването на пакта Молотов-Рибентроп Сталин си направил първата лоша шега. Хитлер започнал войната срещу Полша, а Сталин заявил, че неговите войски още не са готови. Той би могъл да каже това на Рибентроп преди подписването на договора, но не го сторил. Хитлер започнал войната и се оказал сам. Ето го първия резултат за Хитлер: той и само той е виновникът за Втората световна война.

Щом започнал войната срещу Полша, Хитлер незабавно получил война срещу Франция, тоест война на два фронта. Всеки германски ученик знаел как в последна сметка завършват за Германия войните на два фронта.

Незабавно обявява война на Германия и Великобритания. С Франция Хитлер можел да се справи, но Великобритания се намира на острови. За да стигнеш до тях, се иска продължителна и сериозна подготовка, иска се мощен флот, горе-долу равен на британския, иска се господство във въздуха. По такъв начин войната заплашвала да стане продължителна. Всеки знае как завършват продължителните войни за страните с ограничени ресурси.

Зад гърба на Великобритания стояли Съединените щати и в най-драматичния момент (както и през Първата световна война) можели да хвърлят на везните своята наистина неизчерпаема мощ. Целият Запад станал враг на Хитлер. А на приятелството на Сталин Хитлер можел да разчита само дотогава, докато имал сили. В една продължителна война срещу Запада тези сили щели да се стопят и тогава…

А ето положението на Сталин:

Полша била поделена не в Имперската канцелария, а в Кремъл. Хитлер не присъствал при подялбата, Сталин присъствал. Но виновен за започването на войната е Хитлер, а Сталин — не е. Сталин е невинна жертва. Сталин е освободителят на Източна Европа. Войските на Сталин извършвали на територията на Полша същите, а може би и по-големи престъпления, но Западът кой знае защо не му обявил война. Сталин получил войната, която искал: западните хора се избивали взаимно и взаимно разрушавали градовете и заводите си, а Сталин останал неутрален и изчаквал сгодния момент. Но щом попаднал в тежко положение, Сталин незабавно получил помощ от Запада. В крайна сметка Полша, в името на чиято свобода Западът се включил във войната, не получила свобода, а била подарена на Сталин заедно с цяла Източна Европа, включително и с част от Германия. Независимо от това някои хора на Запад продължават да вярват, че те са победителите във Втората световна война. В резултат от всичко това Хитлер се самоубил, а Сталин станал неограничен властелин на огромната антизападна империя, създадена с помощта на Запада. На всичко отгоре Сталин съумял да запази реномето си на наивен доверчив балама, а Хитлер влезе в историята като коварен злодей! На Запад са издадени безброй книги, внушаващи идеята: Сталин не е бил готов за войната, а Хитлер е бил готов. А според мен готов за война е не онзи, който гръмогласно декларира това, а онзи, който я спечелва, разделяйки враговете си и насъсквайки ги един срещу друг.