Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

3

Комунистическата пропаганда заявява, че Червената армия не се била готвила за война и оттам произлизали всички беди. Това не е вярно. Хайде, разглеждайки 12-а армия и нейното копие, 18-а армия, да проследим какво би могло да се случи, ако Съветският съюз наистина не се бил готвил за война.

1. В този случай щели да бъдат икономисани огромните средства, които били направо прахосани за създаването на две планински армии и на голям брой самостоятелни планинскострелкови дивизии в състава на обикновените армии за нахлуване.

Ако дори само част от тези средства били използвани за създаване на противотанкови дивизии, развоят на войната щял да бъде друг.

2. Ако Съветският съюз не се е готвил за война, в Карпатите нямало да се озоват две армии, нямало да се наложи те да бъдат изкарвани панически от този капан и ударът на германския клин нямало да се стовари върху тях в момента на изтеглянето им от планините.

3. Ако не сме се били готвили за война, северно от Карпатите германските танкови дивизии щели да срещнат не олекотени дивизии, бягащи от планините, а тежки дивизии, пригодени за война на равнини, с тяхната многобройна мощна артилерия, включително и противотанкова.

4. Дори ако германският танков клин бил разкъсал отбраната на тези наникъде небягащи дивизии, последиците пак нямало да са катастрофални: по румънската граница нямало да има струпване на войски и ударът щял да се стовари не върху тила им, а просто върху празно място.

Ако Червената армия не се била готвила за война, всичко щяло да протече другояче.

Но тя се готвела, и то много напрегнато.