Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

6

Ето какво пише генерал-майор А. Запорожченко: „Завършващ етап от стратегическото разгръщане на войските беше скритото придвижване на ударни групировки към изходните райони за настъпление, което се осъществяваше в течение на няколко дни и нощи преди нападението. Прикритието се извършваше с помощта на предварително докарани на границата подсилени батальони, които до идването на основните сили контролираха фронтовите участъци, където трябваше да се разположат дивизиите.

Пребазирането на авиацията започна през последните дни на май и завърши преди 18 юни. При това изтребителната и общовойсковата авиация се съсредоточаваше на аеродруми на разстояние 40 км от границата, а бомбардировъчната — на не по-малко от 180 км“ (ВИЖ, 1984, №4, с. 42). В това описание може да ни учуди само датата 18 юни. Съветската авиация не е завършила пребазирането, а едва го е започнала, и то на 13 юни под прикритието на съобщението на ТАСС. Но защо генералът говори за 18 юни? Работата е там, че той говори не за Червената армия, а за германския вермахт. Там е ставало същото: войските са се придвижвали към границата нощем. Първо са били изпратени подсилени батальони. Пристигащите дивизии са заемали изходните райони за настъпление или, по-просто казано, крили са се в горите. Действията на двете армии са огледални. Несъвпадението е само във времето. Отначало съветските войски са действали изпреварващо, после Хитлер ги изпреварва с две седмици; той има по-малко войски и прехвърлянето става на много къси разстояния. Интересното е, че в началото на юни германската армия е била в много неизгодно положение: повечето от войските са били по ешелоните. Оръдията — в един ешелон, снарядите — в друг. Бойните батальони са се разтоварвали там, където не е имало щабове, а щабовете — там, където няма войски. И връзка не е имало, тъй като от съображения за сигурност работата на много радиостанции преди началото на бойните действия е просто забранена. Германските войски също не са правили землянки и не са строили полигони. Но основната прилика е в огромното количество запаси, войски, авиация, военни болници, щабове, аеродруми — до самата съветска граница, и малцината, които знаят плана за по-нататъшните действия — висшето командване, е пазило това в най-строга тайна.

Всичко, което виждаме в Червената армия и преценяваме като глупост, с две седмици по-напред е ставало в германския вермахт. Но това не е глупост, а подготовка за настъпление.