Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 30
Защо Сталин не е вярвал на Рихард Зорге?

1

Сталин много сериозно се е готвил за война. Полагал е специални грижи за съветското разузнаване, което сега е известно под името ГРУ. Достатъчно е да прочетем списъка на всички началници на ГРУ от момента на създаването на тая организация до 1940 година, за да оценим цялата дълбочина на „трогателните грижи“ на Сталин за неговите доблестни разузнавачи. Ето го тоя списък:

Аралов — арестуван, прекарал няколко години като следствен с прилагане на „мерки за физическо въздействие“

Стига — ликвидиран

Никонов — ликвидиран

Берзин — ликвидиран

Уншлихт — ликвидиран

Урицки — ликвидиран

Ежов — ликвидиран

Проскуров — ликвидиран

Естествено, че след ликвидирането на лидера на военното разузнаване на ликвидация са подлежали и неговият първи заместник, заместниците, съветниците, началниците на управления и отдели. А при ликвидирането на началник-отделите винаги е падала сянка и върху оперативните офицери, и върху агентурата, която са ръководили. Унищожаването на шефа на военното разузнаване е означавало минимум двойно унищожение на цялата военно-разузнавателна мрежа.

Разправят, че грижите на Сталин за неговите военни разузнавачи са имали катастрофални последици. Не вярвайте на слухове. ГРУ преди Втората световна война, в хода на войната и след нея е било, беше и си остава най-ефективната разузнаваческа организация в света. ГРУ рязко превъзхожда по качество на събираната информация своя главен противник и съперник — съветската тайна полиция ЧК — КГБ. Постоянните кървави чистки на военното разузнаване не са отслабвали неговата мощ. Напротив — на смяна на едно поколение е идвало ново, по-агресивно. Смяната на поколенията е нещо като смяна на зъбите у акулите. Новите зъби никнат на редици, избутвайки старите, зад които се виждат все нови и нови. Колко по-голямо става това мерзко чудовище, толкова повече зъби има в отвратителната му муцуна — те се сменят все по-често и стават все по-дълги и по-остри.

В бързата смяна на поколенията често (много често) загиват и невинни (според комунистическите стандарти) разузнавачи, но колкото и странно да е, от това съветската акула не е ставала беззъба. Помните ли как Хитлер избива немалко пламенни фашисти в една от най-масовите фашистки организации — СА? Нима от това режимът е станал по-слаб?

Разликата между Сталин и Хитлер е там, че Сталин се е готвил за война много сериозно. Той е организирал „нощи на дългите ножове“ не само срещу комунистическите си щурмоваци, но и срещу генерали, маршали, конструктори, разузнавачи. Той е смятал, че е много важно да получава от разузнаването чанти, пълни с тайни, но още по-важно за него е било да не получи чанта с бомба под писалището си. Сталин е изхождал не само от личните си интереси, но и от държавните. Стабилността на висшето държавно, политическо и военно ръководство на страната в критични и свръхкритични ситуации е един от най-важните елементи от готовността на държавата за война.

В критична ситуация никой не е пъхал под писалището на Сталин бомба и това не е случайност. С постоянния, целенасочен терор срещу ГРУ Сталин не само си е набавял информация от много, много високо качество, но е опазвал висшето ръководство от „всякакви случайности“ в моменти на криза.

Рихард Зорге е шпионин от оная редица зъби, които Сталин на 29 юни 1938 година е наредил да бъдат изтръгнати профилактично.