Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 15
Морската пехота в горите на Белорусия

Учеха ни, че войните сега се започват без рицарското: „Пазете се, идем.“

Флотски адмирал на Съветския съюз Н. Г. Кузнецов

1

В Червената армия нямало морска пехота. За сухопътни сражения по-просто и по-евтино било да се използва обикновената пехота, а десантите на далечни брегове сега-засега не влизали в плановете.

Но ето че Хитлер запрашил на запад, показвайки на Сталин незащитения си гръб. Тази непредпазлива стъпка на Хитлер предизвикала най-радикални структурни промени вътре в Червената армия: унищожавали се остатъците от отбраната и рязко се усилвал ударният юмрук. 1940-а е годината, когато се родила съветската морска пехота. Тя се родила през юни, месеца, когато Хитлер съкрушил Франция. По това време в състава на съветските въоръжени сили имало два океански и два морски флота и две речни флотилии: Амурската и Днепърската. Океанските флотове морска пехота не получили. Тихият и Ледовитият океан засега не интересуват Сталин. Амурската военна флотилия охранявала съветските далекоизточни граници и също не получила морска пехота. Днепърската военна флотилия, както знаем, била разделена на две настъпателни флотилии, при което Пинската, намираща се в горите на Белорусия, получила рота морска пехота. Ама наистина е интересно: по океаните морска пехота няма, а в белоруските блата има. От това можем да си правим изводи къде Сталин подготвя отбрана, а къде — настъпление.

В състава на Балтийския флот, чийто единствен противник можели да бъдат само Германия и нейните съюзници, била сформирана бригада от морската пехота с численост няколко хиляди души.

На 22 юни 1941 година съветската морска пехота получила бойното си кръщение в отбранителни боеве, защищавайки военноморската база Лиепая. Базата се намирала на по-малко от сто километра от границата с Германия, но нямала никаква сухопътна отбрана и за отбрана изобщо не се била подготвила. Както според свидетелствата на съветските адмирали, така и според германските трофейни документи Лиепая била натъпкана със съветски подводници „като каче със солена риба“. Официалната история на съветския военноморски флот, издадена от Академията на науките на СССР, открито признава, че Лиепая се подготвяла за челна база на съветския флот за водене на настъпателна война по море („Флот в Великой Отечественной войне. 1941-1945“, с. 138).

Морската пехота в Лиепая се намирала толкова близо до германските граници, че участвала в отбранителни боеве още през първия ден от войната, макар че, естествено, морската пехота била създавана за съвсем други цели. В отбранителните боеве обикновената пехота е по-добра от морската.