Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

Развитието на войските на НКВД протича в много насоки. През 1939 година е създадена заградителната служба на НКВД. Могат да ми възразят, че заградителните отряди са били създадени през юли 1942 година със Заповед на НКО[1] №227. Но този аргумент е измислен от комунистите. Ако повярваме на твърденията им, ще излезе, че през най-трудната първа година от войната Червената армия се е оправяла без наказателни батальони и заградителни отряди. Възможно ли е това? Благодарение на какво са издеянили? Да не би на ентусиазма? Изучаването на достъпните съветски източници ни довежда до простото заключение: другарите Троцки, Тухачевски, Якир и мнозина други изобщо не са си представяли войната без заградителна служба и широко са я използвали през годините на гражданската война. Задачата на заградителните отряди е да повишават устойчивостта на войските по време на бой, особено на настъпателен. Разгърнат зад войските, заградителният отряд „окуражава“ своите настъпващи с картечни откоси изотзад, спира войските в случай на самоволно оттегляне и изтребва на място непокорните. Ясно е, че в мирно време заградителна служба не е необходима. Веднага след гражданската война заградителните отряди били трансформирани в наказателни, охранителни и конвойни.

Но ето че през юли 1939 година заградителните отряди тайно се възродили.

Знаем, че ПРЕДИ подписването на пакта Молотов-Рибентроп Съветският съюз тайно бил започнал да формира армии в западните райони на страната. Съставен елемент на всяка армия бил самостоятелният мотострелкови полк на НКВД, състоящ се не от батальони, а от заградителни отряди.

Освен полковете, влизащи в състава на армиите, съществували самостоятелни мотострелкови полкове на НКВД, влизащи в състава на фронта. Пример: през юни 1941 година само зад Южния фронт имало девет полка, самостоятелен отряд и самостоятелен батальон на НКВД (ВИЖ, 1983, №9, с. 31).

Освен мотострелковите полкове се създавали самостоятелни заградителни отряди на НКВД, които незабавно се включвали в състава на новосформираните корпуси и армии.

В съветските извори ще намерим безброй указания за активни действия на заградителните отряди не от юли 1942 година, а от първите часове на войната. Ето едни съвсем стандартни редове за първите дни на войната. Генерал-полковник Л. М. Сандалов: „Тук слагам армейския заградителен отряд…“ „Спираха ги заградителните отряди“ („Пережитое“, с. 108, 143).

Да се чуди човек: нападението на Германия не сме очаквали, но не сме забравили да създадем и разгърнем заградителни отряди край самите граници.

Бележки

[1] НКО — Народен комисариат на отбраната. — Б.пр.