Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 14
Чак до Берлин

Работническо-селската Червена армия ще бъде най-нападащата от всички нападали когато и да било армии.

Полеви устав на РККА от 1939 г.

1

Хитлер се обърнал гърбом към Сталин, когато хвърлил дивизиите си срещу Франция. В това време Сталин интензивно унищожава своята отбрана и подсилва настъпателната мощ на Червената армия.

Една от многото отбранителни системи на Съветския съюз била Днепърската военна флотилия. Голямата река Днепър прегражда пътя на агресорите от запад към вътрешността на съветската територия. Всички днепърски мостове до 1939 година били минирани и можело да бъдат взривени така, че после да няма какво да се възстановява. Във всички дотогавашни кампании на германските войски не им се било случвало да форсират нито една водна преграда, равна на Днепър. Германските танкови клинове поне в средното и долното течение на Днепър като нищо можели да бъдат спрени с натискането на няколко копчета. За да не се допуска форсирането на реката и изграждането на понтонни мостове, по Днепър в началото на 30-те години била създадена Днепърската военна флотилия, която преди започването на Втората световна война наброявала 120 бойни кораби и катери, включително осем мощни монитора, всеки с водоизместимост до две хиляди тона, с броня над 100 мм и оръдия от калибър 152 мм. Освен това Днепърската флотилия имала своя собствена авиация, брегови и зенитни батареи. Левият бряг на Днепър е много удобен за действия на речни бойни кораби: тук има безброй острови, протоци, заливи и ръкави, които позволяват на бойните кораби, включително и на най-големите, да се крият от противника и след това да нанасят внезапни удари и да осуетяват опитите за форсиране.

Мощната водна преграда Днепър, подготвените за взривяване мостове и речната флотилия, действаща във взаимодействие с полевите войски, артилерията и авиацията, можели сигурно да завардят пътя към индустриалните райони на Южна Украйна и към черноморските бази на СССР.

На Днепър германската „светкавична война“ можела да бъде спряна или поне забавена с няколко месеца. В този случай целият развой на войната щял да бъде съвсем друг. Но… В момента, когато Хитлер се обърнал гърбом към Сталин, Сталин заповядал днепърските мостове да се разминират, а военната флотилия да се разформирова.

Днепърската флотилия можела да се използва само на територията на Съветския съюз и само в отбранителна война. Ясно е, че на Сталин такава флотилия не му трябвала.