Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

3

Планерът е средство за прехвърляне на товари и групи от десантници без парашути. Десантниците с парашути се прехвърлят в тила на противника с военнотранспортни самолети.

Най-добрият военнотранспортен самолет в света в началото на Втората световна война бил легендарният американски самолет С-47. Резонно е да се предположи, че щом най-добрият военнотранспортен самолет е бил създаден в САЩ, Съветският съюз е влязъл във война, заемайки в областта на военнотранспортните самолети максимум второ място.

Това предположение е неправилно. Работата е там, че американският С-47, наистина, под друго име (Ли-2), представлявал основата на съветската военнотранспортна авиация. Правителството на САЩ по някаква причина преди започването на войната продало на Сталин лиценз за производството му и необходимото количество извънредно сложно оборудване. Сталин използвал максимално предоставената му възможност: в СССР С-47 се произвеждал в толкова големи серии, че според някои американски експерти в началото на войната СССР имал повече такива самолети от САЩ.

Освен С-47 Съветският съюз имал неколкостотин остарели стратегически бомбардировача ТБ-3, преквалифицирани във военнотранспортни самолети.

Всички гигантски десанти през 30-те години били хвърляни от ТБ-3. Те били достатъчно много, за да вдигат едновременно няколко хиляди парашутисти и тежко оръжие, включително леки танкове, бронирани коли и артилерия.