Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

3

Вече знаем, че след подписването на пакта Молотов-Рибентроп видните съветски пълководци Жуков и Мерецков и видният полицейски лидер на всички времена и народи Лаврентий Берия направили доста много за масовото разрушаване на всичко, което било свързано с отбраната на съветската територия. Но ето че Сталин заговорил за война срещу Германия. Заговор рил на тайно съвещание, но така, че да го чуят всички абсолвенти на военните академии, всички генерали, всички маршали. Какво ли ще направят в тази ситуация Жуков, Мерецков, Берия? Вероятно все пак ще започнат да изграждат по границите минни полета и телени заграждения, да минират мостове? Не. Тъкмо наопаки. „В началото на май 1941 година след речта на Сталин на приема за абсолвентите на военните академии всичко, което се вършеше по създаването на заграждения и минирането, тръгна още по-мудно“ (Старинов, с. 186).

Ако не вярваме на полковника от ГРУ Старинов и на неговата действително великолепна книга, можем да разгърнем германските архиви и там ще намерим същото: германското разузнаване по всяка вероятност никога не можало да се сдобие с пълния текст на Сталиновата реч, но по голям брой косвени и преки признаци смятало, че речта на Сталин от 5 май 1941 година е реч за война срещу Германия. Същото това германско разузнаване наблюдавало вдигането на съветските минни полета и други заграждения през май и юни 1941 година.

Вдигането на загражденията по границите е необходим елемент от последните приготовления за война. Не за отбранителна война, разбира се…