Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

5

Защо Сталин заграбил Бесарабия от Румъния през юни 1940 година, ни разкрива телеграмата на Сталин до командващия Южния фронт армейски генерал И. В. Тюленев, от 7 юли 1941 година. Сталин настоява Бесарабия да бъде удържана на всяка цена, „като се има предвид, че територията на Бесарабия ни е нужна като изходен плацдарм за организирането на настъпление“. Хитлер вече бил нанесъл внезапния си удар, а Сталин дори не си помисля за отбрана, главната му грижа е да организира настъпление от Бесарабия. Но настъплението от Бесарабия означава настъпление към румънските нефтени полета.

В кариерата на Сталин имало малко грешки. Една от малкото, но най-важната, е завземането на Бесарабия през 1940 година. Трябвало или да завземе Бесарабия и веднага след това да продължи по-нататък до Плоещ и това би означавало крах за Германия; или да изчака Хитлер да дебаркира в Британия и чак тогава да завземе Бесарабия и цяла Румъния и това също щяло да стане краят на „хилядолетния райх“. А Сталин направил една крачка към нефта, завзел плацдарм за бъдещо настъпление и се спрял, изчаквайки. С това показал интереса си към румънския нефт и стреснал Хитлер, който дотогава воювал на запад, на север и на юг, без да обръща внимание на „неутралния“ Сталин.

Завземането на Бесарабия от Съветския съюз и концентрирането тук на мощни сили за агресия, включително на въздушнодесантен корпус и на Дунавската флотилия, накарали Хитлер да осмисли стратегическата ситуация от съвсем друга гледна точка и да вземе съответните предпазни мерки. Но вече било твърде късно. Дори внезапният удар на вермахта по Съветския съюз не можел да спаси Хитлер и империята му… Хитлер разбрал откъде идва главната опасност, но късно. За това трябвало да мисли преди подписването на пакта Молотов-Рибентроп.