Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

3

Пактът Молотов-Рибентроп отворил вратата за съветизацията. Сталин си бил оплел кошницата не само в областта на теорията. Съветските щабове разработили операциите в дълбока тайна, но не забравили да дадат указания на политическите комисари и на „съответните органи“ да се намират в пълна готовност за съветизацията.

През нощта срещу 17 септември 1939 година комбриг[1] от НКВД И. А, Богданов дал заповед на чекистите: „Армиите от Белоруския фронт на разсъмване на 17 септември 1939 година преминават в настъпление със задача да подпомогнат въстаналите работници и селяни в Белорусия…“ И тъй, революцията в Полша е започнала, работниците и селяните сами ще се справят, а Червената армия и НКВД само ще ги подпомагат… Резултатите са известни. Катин също влиза в „подпомагането“. Между другото Сталин не се страхувал чак толкова от Хитлер, колкото се опитват да ни внушат комунистите. Ако се плашел от Хитлер, Сталин би запазил полските офицери и в случай на германско нахлуване би ги хвърлил начело на десетките хиляди полски войници да партизанстват на полска територия. Но плановете на Сталин не включвали отбрана срещу Хитлер. Сталин не само че не използвал полския потенциал, но и разформирал своите партизански отряди, създадени своевременно за в случай на война.

Съветизацията на Финландия се подготвяла още по-грижливо. В момента, когато „финландските милитаристи преминали към въоръжени провокации“, Сталин вече имал на разположение финландски комунистически „президент“, „министър-председател“ и цяло „правителство“, включващо и главния чекист на „свободна демократична Финландия“. В Естония, Литва и Латвия, в Бесарабия и в Буковина също се намерили „представители на народа“, настояващи за присъединяване към „братското семейство“, намерили се (смайващо бързо) председатели на революционни комитети, народни заседатели, депутати и т.н., и т.н.

Съветизацията се засилва, а Сталин увеличава резерва от партийни администратори за новите походи. На 13 март 1940 година Политбюро взело решение да се атестират всички номенклатурни работници на партията и да им се дадат военни чинове. Цялата партия от полувоенна става чисто военна. На Народния комисариат на отбраната Политбюро поставя задачата да осъществи практически атестирането на цялата номенклатура и раздаването на военните чинове. Било решено, че „работниците от партийните комитети се задължават системно да преминават военна преподготовка, за да могат всеки момент при повикване в Работническо-селската Червена армия и Работническо-селския Червен флот да изпълняват работа на длъжности, отговарящи на квалификацията им“ (Постановление на Политбюро „За военната преподготовка, преатестирането на работниците от партийните комитети и за реда за мобилизирането им в РККА[2]“ от 13 март 1940 година). Обърнете внимание на думите: „работа на длъжности, отговарящи на квалификацията им“. Каква друга квалификация може да има един партиен тартор освен секретар на райком? Тъкмо като секретари на районни (градски, областни и др.) комитети се канели да ги използват и след мобилизирането им в армията.

От май 1940-а до февруари 1941 година били преатестирани (тоест явили се на изпити и минали през комисии) 99 хиляди политработници от запаса, включително 63 хиляди ръководни „работници“ от партийни комитети. Преподготовката на номенклатурата се извършва усилено. И не само преподготовката. Провежда се набор. На 17 юни 1941 година още 3700 номенклатурни чинове получават заповед да се поставят на разположение на армията!

Нова съветизация ли се подготвя?

Бележки

[1] Комбриг, командир на бригада — звание, отговарящо на генерал-майор, употребявано от 1935 до 1940 г. — Б.пр.

[2] РККА — Рабоче-крестьянская Красная армия (Работническо-селска Червена армия). — Б.пр.