Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

Съветските маршали и генерали не скриват намеренията си. Началникът на Генералщабната академия на въоръжените сили на СССР генерал С. П. Иванов и група видни съветски историци са написали научното изследване „Началният период на войната“. В тая книга Иванов не само признава, че Хитлер е нанесъл изпреварващ удар, но посочва и времето: „… германо-фашисткото командване буквално през последните две седмици преди войната успя да изпревари нашите войски“ („Начальный период войны“, с. 212).

Ако Съветският съюз се е готвил за отбрана или дори за контранастъпление, не може да става дума за изпреварване. Но ако Съветският съюз се е подготвял да нанесе удар, този удар е могъл да бъде изпреварен с удар, който се нанася от другата страна малко по-рано. През 1941 година, както казва Иванов, германският удар е бил нанесен с изпреварване от две седмици.

Признанията от този тип не са малко. Ето още едно. Взето е от сп. „Военно-исторический журнал“ №4 от 1984 г. Списанието е орган на Министерството на отбраната на СССР и не може да бъде отпечатано без парафите на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб (по това време — маршалите С. Соколов и С. Ф. Ахромеев). Списанието обяснява защо близо до границата са били струпани запаси от боеприпаси, течно гориво, провизии. Отговорът е прост: за настъпателни действия.

На с. 34 в същия брой открито се говори, че германското нападение е провалило съветските планове.

Но ако Червената армия се е готвила за отбрана или дори за контранастъпление, провалянето на плановете й не би било толкова лесно, напротив — нахлуването на германците би послужило за сигнал на съветските войски да започнат изпълнение на набелязаните планове. Единствено в случай че Червената армия се е готвила за настъпление нахлуването на Германия в СССР е могло да провали тези планове, защото вместо да действат според плановете си, съветските войски е трябвало да се отбраняват, т.е. да импровизират, да правят това, което не е предвидено.