Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Вътрешен кръг (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Fifth Assassin, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,6 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране
Интернет
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2022)

Издание:

Автор: Брад Мелцър

Заглавие: Петият убиец

Преводач: Гриша Атанасов

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела Норма АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: Алианс Принт

Излязла от печат: юни 2016

Отговорен редактор: Мирослав Александров

Редактор: Надя Златкова

Художник: Живко Петров

Коректор: Нора Величкова

ISBN: 978-954-28-2080-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/8048

История

  1. — Добавяне

Глава 47

— Точно така. Рицарите на Златния кръг. Чували ли сте за тях? — пита Дейл, разкривайки колко малко познава Тот.

— Имаме няколко техни експоната в Архива — отговори Тот, вдигнал фотокопието до лицето си и изучаващ странната татуировка с орела. — Познавам ги оттам.

— Не са само те. По време на Гражданската война групи като Рицарите никнат навсякъде, породени от гнева, който залива страната. Но за разлика от масоните или другите тайни общества, които се опират върху дългогодишни традиции, Рицарите на Златния кръг искат нещо далеч по-омразно — да се сложи край на Съюза, така че те да могат да създадат свое собствено общество, основано на робството. Тяхната цел е да изградят истински, материален, Златен кръг с Мексико и Карибския басейн, за да отделят самостоятелна част от страната, където робовладелството да се запази.

Смята се, че Рицарите са имали двама известни членове — Джеси Джеймс. И Джон Уилкс Бут.

— А тази татуировка — казва Тот и сочи към горния десен ъгъл на фотокопираната кожа. — Имаш ли представа какво означава?

Двамата с Дейл се привеждаме. Точно над орела, в ъгъла, има и друга татуировка по-малка, на нож — всъщност кама — нарисуван в стил 3Д, така че изглежда като забит в кожата. Тот сочи малката червена точка на дръжката на камата. Червено каро.

— Вие, момчета, сигурно знаете по-добре от мен — казва Дейл. — Може Гито̀ да е обичал да играе на карти.

— Може би е така — казва Тот и ми подава фотокопието.

Докато го оглеждам, Тот ме пронизва с дълъг поглед. Нямам представа дали Джон Уилкс Бут наистина е бил член на Рицарите. Но без значение какъв е отговорът, едно нещо изглежда неоспоримо — преди близо двеста години Бут успява да влезе в театър „Форд“ като показва тайнствена карта на камериера на Линкълн. Снощи, след убийството на ректора в църквата „Свети Йоан“, полицията намира у Маршъл колода карти — със същия орел върху опаковката и липсващо асо пика. А сега, като оглеждам напуканата бежова кожа на убиеца, преследвал президента Гарфийлд, виждам, че Чарлз Гито определено е имал татуировка на кама с червено каро на нея.

Двама убийци на президенти. Две колоди карти за игра.

За миг си казвам да се съсредоточа върху настоящето и онова, което знаем — че има убиец имитатор, който копира някогашните атентатори и избива религиозни фигури. Но ако Джон Уилкс Бут е имат асо пика. А Чарлз Гито е имал асо каро. Или сме се натъкнали на ужасно съвпадение…

… Или през десетилетията двама от най-безмилостните преследвачи в света са били не само организирани, не само свързани един с друг — те биха могли всъщност да работят за една и съща кауза.