Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Вътрешен кръг (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Fifth Assassin, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,6 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране
Интернет
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2022)

Издание:

Автор: Брад Мелцър

Заглавие: Петият убиец

Преводач: Гриша Атанасов

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела Норма АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: Алианс Принт

Излязла от печат: юни 2016

Отговорен редактор: Мирослав Александров

Редактор: Надя Златкова

Художник: Живко Петров

Коректор: Нора Величкова

ISBN: 978-954-28-2080-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/8048

История

  1. — Добавяне

Бележка на автора

Работих над тази книга почти четири години. Това означава, че съм прекарал четири години заобиколен от смъртта на президенти. Да, смъртта на президент не би трябвало да е по-завладяваща от смъртта на всеки друг, но когато чуя, че Джон Уилкс Бут е използвал загадъчна карта, за да проникне в театър „Форд“, веждата ми започва да играе и се чувствам обсебен.

И така, нека да отговоря на въпрос номер едно, който читателите ми задават, когато завършат четенето: каква част от всичко това е истина? Въпросът придобива много форми. Наистина ли Джон Уилкс Бут е имал страховита татуировка? А вторият убиец? Имал ли е също татуировка? А картите за игра?

Обичам да проучвам и да включвам в моите книги колкото е възможно повече истинска история (дори и това да ме изтощава). С тази цел, сцените със смъртта на президентите са толкова точни, колкото е възможно. Онзи музей, в който има парчета от черепа на Линкълн и кости на Джон Уилкс Бут? Мястото си е съвсем истинско и съхранява още по-готини неща, които нямаше как да вместя. А тунелите под Кемп Дейвид? Промених някои подробности от съображения за сигурност, но да, и те са дяволски истински.

Но както знаете, това все пак е художествено произведение. Така че, да, Джон Уилкс Бут наистина е имал татуирано Д.У.Б. на ръката си, но не и асо пика. Подробностите за картите за игра дойдоха от татуировката върху обработено парче кожа, което намерих в стар музеен сандък. В сандъка имаше много артефакти, за които се предполага, че са принадлежали на президентския убиец Чарлз Гито̀, включително костите на неговия показалец. Както се казва в романа, тези кости са били откраднати от музея, а после върнати. Когато се връщат, парчето кожа е с тях (и да, татуировката е точно такава, каквато я описах, включително орела и червеното каро на камата). И до днес никой не знае откъде се е взела кожата, дали е на Гито̀, или не, но в момента, в който хората от музея я сложиха в ръцете ми, лампичката светна и започнах да проучвам картите за игра (и да, Джордж Вашингтон наистина е поръчвал карти за игра с дузини).

Ако искате да знаете повече за останалите исторически подробности — или да зададете въпрос за нещо друго, ви каня на BradMeltzer.com. Там ще видите отговорите на тонове въпроси, включително и за тайния шифър, който скрих в страниците на „Вътрешен кръг“. Разгадайте шифъра и той ще ви отведе до скрито „съкровище“ (никой не го е намерил още). Дори хората от Decoded не са го открили.

Освен това, позволете ми да кажа най-важното от всичко: Благодаря ви, че прочетохте до края (или поне прескочихте до края и съсипахте всички хубави части).

Ще се видим в Архива.

Край