Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Небесна сянка (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Heaven’s Shadow, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и начална корекция
NomaD (2020 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2020 г.)

Издание:

Автор: Дейвид С. Гойър; Майкъл Касът

Заглавие: Небесна сянка

Преводач: Милена Илиева

Година на превод: 2012

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Полиграфюг“ АД — Хасково

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 978-954-655-371-3

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/846

История

  1. — Добавяне

Въведение към романа „Небесна сянка“ от авторите Дейвид Гойър и Майкъл Касът

Признаваме се за виновни. Ние сме фенове на научната фантастика и комиксите. Книги, телевизионни сериали, филми, рисувани комикси, няма значение. (Обичаме и космическите полети.)

Интересът на Майкъл към научната фантастика винаги е бил свързан с интереса му към космическите полети. Чел е „Червената планета“ на Хайнлайн по времето, когато НАСА започнала програмата „Джемини“, втората програма за пилотирани космически полети в историята на човечеството. Изглеждало му съвсем логично приключенията в „Червената планета“ да следват онези, които виждал в репортажите по телевизията.

Интересът му го завел до факултета по астрономия в университета на Аризона — пък макар и за кратко. След време се насочил към научнопопулярната литература, свързана с изследванията на космоса — книгите от поредицата „Кой кой е в космоса“, биографиите на двама от първите астронавти, както и немалък брой статии в научнопопулярни списания, както и три романа, сред които „Червена луна“.

Пътят му в научната фантастика започнал с Хайнлайн, Кларк, Азимов и Бредбъри, превел го през едно по-ново поколение писатели — Елисън, Дилейни, Зелазни, Легуин — и логично завил към авторски експерименти и собствена писателска кариера. Негови научнофантастични разкази са публикувани в издания като Fantasy & Science Fiction, Azimov’s и Omni, както и в различни антологии. Публикувал е един научнофантастичен роман и едно фентъзи.

Работил е и в телевизията, където е писал сценарии за поредиците „Зоната на здрача“, „Макс Хедрум“, „Външни граници“, „Старгейт“, „Мъртвата зона“ и други, както и за успешни сериали като „Бевърли Хилс 90210“, „Сирени“, TV 101.

Историята на Дейвид е малко по-различна…

Дейвид израснал в Ан Арбър, Мичиган. Дете на самотна майка, той прекарва повечето си следобеди в местната книжарничка. Всеяден читател, впоследствие Дейвид трайно се насочва към научната фантастика и фентъзито. Наред с обичайните светила като Артър Кларк Дейвид посочва като свои любими писатели Джийн Улф, Джак Ванс и Нийл Геймън.

В средата на осемдесетте Дейвид се записва в школата по филмови изкуства към университета на Южна Калифорния. Продава първия си сценарий само половин година след като завършва школата и оттогава не се е хващал на почтена работа.

Големият му пробив идва със сценария за „Блейд“, който на свой ред дава живот на две продължения, две видеоигри и телевизионен сериал. Оттогава Дейвид е написал сценариите — понякога самостоятелно, друг път в съавторство — на филми като „Тъмен град“ „Батман в началото“, „Черният рицар“, „Нероденият“ и предстоящият римейк на „Супермен“ „Човек от стомана“. Освен това е сценарист/режисьор и изпълнителен продуцент на телевизионните сериали „Праг“

(Threshold) и „Поглед в бъдещето“ (Flashforward), както и консултант по сюжета на касовата видеоигра Call of Duty:Black Ops.

Предвид общите ни интереси и приятели съвсем естествено беше да се срещнем. Запозна ни Майкъл Енгелберг, продуцентът на „Кукловодите“, по чийто сценарий беше работил Дейвид (заедно с Тед Елиът и Тери Росио, които по-късно си спечелиха световна известност със сценария на „Карибски пирати“).

Преди няколко години Дейвид отишъл при Майкъл и казал: „Имам идея за научнофантастичен филм. Мисля, че твоите познания за НАСА и космическите полети ще са от полза“.

„Небесна сянка“ — с това заглавие романът се сдобива по-късно — разказва за околоземен обект (астероид с диаметър от сто километра), който се появява недалеч от планетата Земя.

Астронавтски екипажи от САЩ и Руско/бразилско/ индийската коалиция се състезават кой пръв ще кацне на обекта, който скоро се оказва нещо повече от „голям тъп обект“. Астронавтите откриват, че мисията им включва Първи контакт, който не само ги среща с извънземен живот, а вещае дълбоки промени в бъдещето на човешката раса.

Двамата започнахме да работим по историята горе-долу така, както Кристофър Нолън и Дейвид бяха работили по „Батман в началото“ и „Черния рицар“ — седяхме в офиса на Дейвид в студио „Уорнър“ и си блъскахме главите.

По някое време Майкъл каза: „Защо не направим като Кубрик и Кларк с «2001»? Да направим книга и филм едновременно“. Така подробният сценарий, върху който работехме, се превърна в ръкопис за роман.

Който на свой ред беше закупен от „Уорнър“ за филмиране.

За нас „Небесна сянка“ е пряк наследник на класическите романи за „първия контакт“, излезли изпод перото на Майкъл Крайтън, Артър Кларк или Лари Нивън и Джери Пурнел, и дори на филми като „Близки срещи от трети вид“.

Но макар че обичаме да пишем истории за запалените фенове на комиксите и фестивалите по научна фантастика, сега сме се прицелили към по-широка аудитория, към жените, да речем, които харесват „Стар Трек“ или „Бойна звезда: Галактика“ и търсят научнофантастично приключение, в което освен зашеметяващи открития и тайнствени загадки има любов и загуба.

Гордеем се с „Небесна сянка“, която вече получи добри отзиви от талантливи хора като филмовия продуцент и романист Гилермо дел Торо и автора на научна фантастика Джак Макдевит. Нямаме търпение да споделим книгата си с вас, читателите…

Надяваме се, че и при вас е така.

 

Дейвид С. Гойър и Майкъл Касът