Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сага за седемте слънца (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Scattered Suns, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 32 гласа)

Информация

Сканиране
Mandor (2010)
Разпознаване и корекция
Ti6anko (2010)

Издание:

Кевин Дж. Андерсън. Разпръснати слънца

Редактор: Иван Тотоманов

Художествено оформление на корица: „Megachrom“

ИК „Бард“, София, 2007

ISBN 978–954–585–760–7

История

  1. — Добавяне

129.
Магът-император Джора’х

Освободените бойни лайнери останаха на Хирилка, за да се справят с последиците от бунта, а адар Зан’нх поведе кохортата към Дзелурия, Алтурас и Шонор, за да разруши последните крепости на губернатора.

След изчезването на Руса’х последователите му се почувстваха изоставени и бързо се върнаха в тизма на императора. Магът-император не смяташе да ги наказва, тъй като нямаха никаква вина. Подмамените щяха да помнят какво са направили и споменът само щеше да подсилва чувството им за вина.

Джора’х не можеше да остане в Хоризонтния куп. Беше се справил с една ужасна криза, но имаше и други нерешени проблеми. Върна се незабавно в Призматичния палат — надяваше се всеки момент да получи информация за мисията на Осира’х при хидрогите.

Но когато стигна Миджистра, научи, че сондата на момичето е потънала в облаците и оттогава от дъщеря му няма никаква вест. Язра’х била принудена да изтегли корабите си, за да избегне конфронтацията с група кораби на Земните въоръжени сили, и Осира’х бе останала без обещаната поддръжка. Минаваха дни, а от нея нямаше никакви сведения.

Джора’х се опитваше да не дава воля на мрачните си мисли. По някакъв начин усещаше, че Осира’х е още жива… или поне можеше да се надява на това. Присъствието й в тизма бе някак странно и необичайно и това го правеше неуверен.

Получи и някои добри новини: човешките небесни миньори на Кронха 3 бяха рискували живота си, за да спасят илдирийските работници, и оцелелите бяха докарани на Илдира.

Най-сетне нещо радостно след тъжната вест за изгубения екип на Марата Прайм. От седмици Джора’х долавяше, че там се случват печални събития, но групата бе прекалено малобройна и тизм-връзката с брат му Ави’х — твърде слаба, за да получи по-ясна картина. Само човешкият историк и паметителят Вао’сх бяха оцелели, но прочутият илдирийски разказвач бе в дълбока кома. След като изслуша историята от Антон Коликос, магът-император нямаше друг избор, освен да прати добре въоръжена бойна група на Марата, за да прочисти гнездото на заразата…

Прекара първия ден след завръщането си в какавидения трон, тъй като това успокояваше поданиците му и му помагаше да възстанови енергията си след огромните усилия, положени на Хирилка. После се прибра в покоите си и се загледа през прозорците към притъмнялото небе.

Защото там бяха останали само шест слънца.

След като приключи с възстановителните операции на Хирилка, губернаторът Удру’х отново се появи в двореца, с поредната тайна. Предните зали на двореца се оказаха пусти, докато ги пресичаше, забързан към личните покои на мага-император. Никой не го видя да влиза.

Губернаторът на Добро се усмихна и каза предпазливо:

— Тук съм имал много тайни срещи с баща ни. Той ме научи как да стигам до личните покои, без да ме забележат.

Джора’х се усмихна на своя както винаги хладнокръвен и тайнствен брат. Дори по време на бунта на Хирилка не бе успял да се убеди в лоялността му.

— Какъв въпрос те кара да се прокрадваш при твоя маг-император?

Губернаторът на Добро направи знак и от един таен вход се появиха двама от неговите телохранители, водеха пленник. Джора’х подскочи от изненада.

— Тор’х!

Окованият бивш престолонаследник не можеше да промълви нито дума — бяха натикали в устата му парцал. В очите му не се четеше нито страх, нито гняв — всъщност там като че ли нямаше нищо. Погледът му бе стъклен, изражението — празно.

— Удру’х, какво си направил с него?

Губернаторът се засмя.

— Дадохме му шайинг, за да го усмирим — нали му е голям любител. Упоен е и няма да ни създава проблеми.

— Все още не мога да го почувствам в тизма — рече Джора’х. — Сякаш е мъртъв. Моят най-голям син… първият престолонаследник.

Бивш престолонаследник. Щеше да е по-добре, ако бе загинал в битката при Хирилка — отбеляза Удру’х и се приближи нехайно към какавидения трон. — Но не се самозалъгвайте, господарю. Тор’х е осъзнавал всяка своя постъпка. Налудничавото поведение на губернатора Руса’х може да бъде обяснено с травмата на главата. Тор’х ви е предал съвсем преднамерено. Той не може да изкупи вината си. Съществуването му е заплаха за вашия трон.

— Не мога да убия сина си. — Джора’х поклати глава.

Губернаторът на Добро прехапа устна, но продължи да се усмихва.

— Точно това очаквах от вас, братко мой. Винаги сте били твърде мекушав.

Джора’х се опитваше да разчете мислите му, но губернаторът умееше да пази тайните в главата си, завоалираше тизма си със сенки.

— Удру’х, двамата с теб никога няма да изложим на риск бъдещето на Илдирийската империя.

— Вероятно не, господарю, но вие сте магът-император. — Удру’х сви рамене. — Позволете ми да ви предложа друга възможност. Ще откарам Тор’х на Добро и ще го скрия. Няма да е трудно да променим малко историята за онова, което се е случило на Хирилка. Можем да го държим упоен, ако се налага. Той ще е мъртъв, доколкото това засяга останалата част от империята.

— Не. — Джора’х поклати замислено глава. — Когато действието на шайинга премине, тизмът ще продължи да ни обвързва. Други в империята също ще знаят. Тайната може да се окаже по-опасна от истината.

— Не и ако е добре пазена, господарю. Повярвайте ми, това може да се направи. И преди съм го правил и дори вие не сте се досещали.

— Криеш нещо от мен.

— Да, господарю. Така е.

Джора’х се втренчи в него. Удру’х отвърна предизвикателно на погледа му. Настъпи продължителна напрегната тишина. Накрая Удру’х отстъпи. Изглежда обаче бе останал доволен от това, което бе видял в очите на мага-император.

— Нира Кали, зелената жрица и ваша любовница, е жива. Държах я в изолация на Добро. Намира се на един усамотен остров, където се грижат за всички нейни нужди. Смея дори да кажа, че там се чувства по-добре, отколкото докато беше в разплодителния лагер.

Джора’х ахна и се наведе напред.

— Нира е жива?! — В душата му си даваха среща радостта и гневът. Не знаеше дали да прегърне Удру’х от радост, или да нареди незабавната му екзекуция. — И ти си го пазил в тайна от мен!

Губернаторът бе все така спокоен.

— Вече не виждам причини да я държа като пешка в играта. Господарю, не бях сигурен в способностите ви да управлявате империята в кризисни моменти. Но сега се убедих в това, въпреки че не разбирам привързаността ви към Нира Кали. — Той сведе глава. — Ще ви я върна.

Докато го гледаше изцъклено, магът-император си даде сметка, че радостта от новината за Нира, възможността да я види отново, да й поиска прошка за всичко, което бе преживяла не по негова вина, е много по-силна от желанието за мъст. Така че се постара да говори спокойно и отвърна:

— Дори след като ми я върнеш здрава и читава, ще има много неща, за които да отговаряш. И все пак трябва да призная, че вестта ти ми донесе голяма радост. Сякаш нова звезда засия в илдирийското небе. — Той се поколеба. — Изненадан съм обаче, че ми разкриваш всичко това, без да искаш нищо в замяна. Винаги съм те смятал за прекалено затворен и егоистичен.

— И тъй да е, господарю, трябва да знаете, че ще служа на вас и на империята до сетния си дъх. Следвах наставленията на баща ни, също както сега изпълнявам вашите заповеди, макар и невинаги да ги одобрявам. — Той сведе отново глава и отстъпи назад. — Никога не съм бил ваш враг.