Сборникът се издава в рамките на проект „Творчески искри“ на читалище „Искра-1964“, който се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Любителско изкуство“ на Национален фонд „Култура“ с Договор № LI159-27/2021 г.

„В началото бе слово…“

Думите идват от тишината.

Какво са те? Разсейки от живота.

От тишината идваме и в тишината ще идем.

Живеем в думите. Те са временният дом на душите ни.

Отгласи от казаното и премълчаното.

Нашите чувства, нашите спомени — всичко е в думите!

Затова те трябва да бъдат чисти и светли.

Преди да ги кажем, да ги прекарваме през сърцето и да ги

прецеждаме през ума!

В думи заставаме пред нашите близки и когато те са до

нас, и когато са далеч.

Прашинки са те от залежите златни в душите!

Тайнственото зарево от имането в нас.

Те са ни събеседник, утеха и надежда.

Изтръгнати от светлина в нас.

И един ден, приятелю, когато времето ни разпилее, някой

от нас може — и дай Боже! — да се върне в тях и да се

срещнем пак. Макар и като сенки…

Думите — нашите сенки.

От съставителите

Съдържание

Александра Ивойлова

Магистър по пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а впоследствие камерна певица. Работи в областта на различни изкуства. Публикува литературна, музикална, художествена критика, участва в изложби. Издала е десет книги и два компактдиска.

Александър Милчев

Професор, доктор на химическите науки в Институт по Физикохимия на БАН, член на Клуба на Учените-поети на БАН и на групата „Живи думи“ към читалище „Искра-1964“.

Ангел Атанасов

Роден през 1973 година в град Габрово. Завършил е финанси в Свищов. Пише от дете, публикува в сайта за художествена литература ХуЛите. Автор на стихосбирката „Последният остатък на тъгата“, издателство ХуЛите, 2019 година.

Анна Багряна

Анна Багряна е украинска писателка и преводачка.

Автор е на книги с поезия, на романи и пиеси, на книги с разкази, повести, публицистика и приказки за деца. Отличавана е с много национални и чуждестранни награди за литература. Активен преводач на българска поезия. Член е на Националния съюз на писателите на Украйна.

Ани Русева

По професия библиотекар със завършен Държавен библиотекарски институт — София. Работила тази професия 43 години. Сега пенсионер. Има издадени четири книги. Като автор участва в много сборници, алманаси и антологии.

Антоанета Кафеджиева

Родена в гр. Пирдоп. Завършила е педагогика и работи като преподавател. Има издадени три стихосбирки.

Членува в Литературен клуб „Влайков“ към НЧ „Напредък 1869“ гр. Пирдоп.

Атанас Капралов

Роден през 1958 г. в Димитровград. Завършил е българска филология, работил е главно в областта на културата. Автор е на няколко стихосбирки. Носител е на национални и на международни награди за поезия. Сега живее и работи в София — директор е на Националния литературен музей. Член е на СБП и на българския ПЕН център.

Балчо Балчев

Роден през 1961 г. в Ямбол. Завършва френска езикова гимназия, след това българска филология и френски език в СУ „Св. Климент Охридски“. Има издадени две поетични книги. Превежда и редактира френски и английски автори. От 2007 г. членува в Съюза на българските писатели.

Валентин Евстатиев

Роден е през 1966 г. в Казанлък, израства в Сливен, а от 1987 г. живее в София. Завършил е английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като преводач в Българска телеграфна агенция (БТА), отдел „Новини за чужбина“. Печелил е награди от национални конкурси за поезия. Автор е на стихосбирката „Докато имам теб“ (2013 г.)

Валентина Михайлова

Родена в гр. София. Завършила е философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирала е театрознание към ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Завършила е и магистратура по БИН във Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Над 35 години се занимава с оперативна журналистика и театрална критика. Нейни стихове, епиграми и афоризми са публикувани в периодични издания, сборници и антологии. Носител е на няколко литературни награди. Член на СБП, СБЖ и САБ. Автор е на пет стихосбирки и на сборник, съдържащ интервюта с именити наши интелектуалци.

Валентина Шейтанова

Валентина Шейтанова е родена в гр. Бяла, област Русе, работила в БТК, сега живее със семейството си в гр. Бургас. Има публикации във вестници и алманаси, награди от конкурси за поезия и една издадена стихосбирка „Конекрадец“, 2000 год.

Валери Станков

Роден е на 5 март 1956 г. във Варна, където живее и сега. Завършва гимназия в родния си град, а след това Висшия педагогически институт в Шумен. Има издадени над 30 книги с лирика, носител е на няколко национални литературни награди.

Ваня Иванова

Родена в гр. Елин Пелин, живее в гр. София. Образование — висше, специалност зооинженер. Участвала е в няколко алманаха. Има издадени три самостоятелни поетични книги: „Ранена луна“ — лирика, „Акция BG“ — хумор и „Криво огледало“ — лирика, хумор сатира.

Весислава Савова

Родена в София, България. Тя е един от редакторите на „Нова асоциална поезия“, членува в ПЕН България. Има четири самостоятелни книгии, участия в български и международни антологии. Част от произведенията й, написани от нея на български и английски езици, са преведени след награждаване на 14 езика.

Редактор е на пет книги на български език и две на английски. Четири книги на български автори са преведени от нея на английски.

Владимир Илиев

Бивш служител от МВР, пенсионер, ръководител на литературен клуб към читалище „Н. Хайтов“

Владо Любенов

Роден и живее в София. Автор на какво ли не: музика, романи, разкази, филмчета, проповеди, искови молби и жалби, та дори и на стихчета (виж по-долу). В момента е студент в „НАТФИЗ“, редовно обучение, държавна поръчка…

Георги Драмбозов

Роден на 26.12.1945 г. Автор е на двайсетина книги с лирика, сатира и художествена проза, на сценарии за художествено-документални филми и театрални постановки. Сътрудник по културната дейност на читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ в столичния квартал Красна поляна. Член е на СБП и СБЖ.

Даниела Георгиева

Родена в гр. Стражица. Завършва предучилищна педагогика в СУ „Климент Охридски“. Съпруга и майка на две прекрасни деца. На 35 години жестока болест я приковава на инвалидна количка, но страданието, което постепенно унищожава тялото, не сломява силния й дух и желание за пълноценен живот. Тя съчинява стихове, посветени на любимите си хора, споделя неволите на хората в нейното положение и посреща трудностите с невероятно чувство за хумор. Наскоро издаде първата си поетична книга „Стъклен дом“.

Десислава Георгиева

Пише стихове, есета, текстове и музика за песни. Тя е автор-изпълнител с една издадена стихосбирка „Пътека за двама“, 2006 г. и публикации в седем алманаха, и периодичния печат. Модератор на Литературен клуб „Люлин“ към КЦ „Люлин“.

Димитър Милов

Роден е на 18 февруари 1953 г. в с. Тополница, община Дупница. Завършил е бизнесадминистрация и международни икономически отношения. Автор е на 13 поетични книги. Носител на няколко национални литературни награди. Член е на СБЖ и на УС на Литературен клуб при Културен на СБП, ръководител център „Люлин“.

Димитър Христов

Поет, драматург, преводач, бард. Носител на национални и чуждестранни литературни награди. Има преведени и издадени 11 книги в различни европейски държави. Работи в областта на литературата и културната дипломация, на книгоиздаването и популяризирането на българската книжовност зад граница.

Елена Алекова

Родена в Родопите. Завършила Литературния институт „А. М. Горки“ — Москва. Доктор по филология. Авторка на книги с поезия, проза, стихове в проза, литературна критика, публицистика, спомени, преводи (от руски и беларуски езици), както и на роман в стихове в две части — „Милена“. Удостоена с редица международни и национални литературни награди.

Елена Денева-Трифонова

Родена в град Дряново, живее в София. Завършила е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност социална педагогика. Автор е на пет поетични книги: „Щастие в кибритена кутийка“, „Картонен храм“, „Натюрморт с пеперуди“, „Семки и бонбонки“ и „Благословени върхове на пръстите“ — представена през пролетта на 2017 г. в София.

Елена Костадинова

Родена и живее в София, завършила е 79-то ЕСПУ „Индира Ганди“ в ж.к. „Люлин“. Има издадени три стихосбирки: „Небесна премиера“, „Прашинка от вселената“ и „Нишки от въздишки“. Член на СБП.

Емил Савинов

Роден през 1946 г. в София. Упражнявал редица професии, свързани главно с дизайн и художествено оформление. През 1991 г. започва да пише книгата на живота си „Българско в собствен сос“, която завършва през 2021 г. Пише на социално-духовни теми и философска сатира.

Зинаида Чаушева

Завършила е руска езикова гимназия и ВИИ. Работила в сферата на външната и вътрешна търговия и в туризма. В свободното си и несвободно време се занимава с фотография, рисуване, литература и понякога неизбежно пише стихове. Има публикации в печата и в алманаси, както и една издадена стихосбирка — „Дали от обич“ от 2010 г. Творчески планове — няма. Има мечти.

Златка Кънева — GOLDY

Родена в гр. Хасково. Бивша спортистка и медалистка по кану-каяк, член на Литературен клуб „Влайков“ гр. Пирдоп. Завършила е българска филология и магистратура по „Трудова и организационна психология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С множество участия и призови места от литературни конкурси. Има издадена една стихосбирка.

Иван Вунчев

Роден през 1949 г. в София. Има литературни награди от ИК „Орел, рак и щука“ 2004 г. и награда за поезия на XIII-ти нац. фестивал „Листопад на спомените“ — Варна 2007 г. През 2020 г. в анонимен поетичен конкурс на името на Пенчо Славейков печели специалната награда на Читалище „Пенчо Славейков — 1921 г.“

Член на СБП.

Иван Ненков

Автор на стихове, миниатюри, епиграми, афоризми, басни, пародии, фейлетони, театрални композиции, сценарии и други, публикувани в печата, включени в редица антологии, излъчвани по БНР и БНТ, както и по почти всички български ефирни, кабелни и сателитни частни електронни медии. Издал е 10 книги с лирика, хумористична поезия, сатирична проза и поп-рок хитове. Носител на десетки национални литературни и музикални награди. Филолог, журналист и музикант на свободна практика

Илиана Делева

Илиана Делева е родена и живее в София. Учител. Стихове и разкази публикува в много алманаси и сборници, както и в сайтове за литература и култура. Пише бели стихове, хайку.

Илиана Илиева

Илиана Илиева е родена на 08.04.1969 г. в гр. Враца. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ — София и СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на 8 поетични книги.

Мая Митова

Автор е на 4 стихосбирки. Носител е на международни и национални литературни награда за поезия. Нейни стихотворения са преведени на английски, немски, румънски, сръбски и македонски език.

Милан С. Димитриевич

Милан С. Димитриевич (Лесковац, 1947), астроном и физик. Автор на около 300 статии в международни научни списания, както и на повече от десет книги, сценарист, режисьор и главен участник на повече от десет телевизионни сериала по астрономия. Превежда поезия от български на сръбски.

Милка Пиналска

Родена на 5 юли 1965 г. в гр. Първомай. Автор на две стихосбирки „Коан“ и „Правопис на мълчанието“.

Милчо Кирилов Цветков

Няколко години преди да ме пенсионират като астроном в БАН, ми хрумна дяволската идея да излагам моите мисли в мерена реч. И като така, подкокоросван и от някои мои приятели поети и не на последно място от съставителя на този сборник, се стигна до това положение някои от тях да са появят в печатна форма.

Приятно четене.

Нелия Блажева

Родена в Севлиево, завършила е СА „Димитър Ценов“ гр. Свищов, специалност Финанси. Любимото й занимание е да пътува до далечни дестинации по света и най-вече към себе си. Живее и работи в София в СО район „Красна поляна“ като главен специалист в отдел „Култура“. Има издадени 3 стихосбирки — „Влюбена в живота“, „Сезоните на любовта“ и „БХАВАНА“.

Ники Комедвенска

Родена в Сливен, завършила е ВТУ, работи като учител. Има издадени 5 книжки, три от които с лирика.

Нико Стоянов

Български бесарабски писател — поет, преводач, публицист, киносценарист, издател. Роден е в село Нова Ивановка Българска — Измаилска обл. (Новоросия). Автор е на двадесетина поетични (и за деца), преводни и публицистични книги. Основател и главен редактор на първия в следвоенно време български вестник на и за бесарабските българи. Носител на редица държавни и литературни отличия на Молдова, Украйна, Русия и България. Живее и работи в родното си село, в гр. Кишинев, в София — (редактор в сп. „Читалище“)

Николай Начев

Роден през януари 1946 г. в град Дупница. Завършил специалност „Ядрени централи“ в МЕИ — град Москва. Литературен девиз: „Колкото повече четеш — толкова по-малко пишеш“. Участвал е в три сборника на читалище „Искра“.

Николай Русев

Роден в гр. София, професионален хотелиер, запален риболовец и любител на дивата природа. Автор на комедийните романи „Козидор“ и „Сотир Пазвански“, както и на хумористични разкази. Самият той определя творчеството си като „битово-приключенска фантастика“ и е от хората, които вярват, че ако изгубим силата на смеха, бихме изгубили и силата на мисълта.

Орлин Миланов

Роден съм в Ташкент през 1961 г. Членувам в няколко творчески съюза. Издавам книгите си предимно сам. Много от своите стихове изпълнявам като авторски песни. Уча се от Висоцки, Ботев, Смирненски, Вапцаров, Валери Петров и др.

Павлина Йосева

Павлина Йосева е поет, художник, оператор, режисьор. Член на съюза на шуменските писатели, както и на писателския градски съюз в Санкт Петербург, Русия. Автор е на книгите: „Трудна за сънуване“, „Още тишина“, двуезичната (на руски и български) „Отвъд тишината“, „И тъмното почва да свети“ (избрано), „Свободата е в карантина“, както и на хумористичната „Еротика по селски“.

Петко Каневски

Роден в Димитровград. Негови стихове са публикувани и излъчвани в централния и регионален печат, радиа и телевизии. Превеждани са на руски, полски, унгарски и румънски език. Автор е на 4 поетични книги и сборник с фейлетони, председател на Дружеството на писателите „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Член е на СБП.

Петя Йотова

Петя Йотова е родена в град Горна Оряховица. Завършила е история във ВТУ „Кирил и Методий“ и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Има издадени 4 стихосбирки. Член на СБП и СБЖ.

Райна Минкова

Райна Минкова е родена в с. Поповяне, Самоковско, живее в София. Инженер по образование. Има 7 самостоятелни книги — стихове, разкази и езотерика. Лауреат на няколко литературни конкурса. Подготвя за печат нова стихосбирка и книги с разкази.

Райчо Русев — Райсън

Роден 1949 г. в с. Малко Брягово, Хасковско. Завършил руска и българска филология. Превеждал е от руски и сръбски език. Има издадени 5 книжки със стихове.

Росица Чернева

Преподавател в СУ „Саво Савов“ — Пирдоп и член на Литературен клуб „Влайков“ към библиотеката на НЧ „Напредък 1869“ — Пирдоп; автор на книгата „Въздишките на времето“, на множество разкази, очерци, публицистични статии и материали. Преводач от руски на български, дългогодишен читалищен настоятел с много отличия и награди за литература.

Сергие Димитриевич

Сергие Димитриевич (19.03.1912, Пирот — 10.08.1987, Белград) е изтъкнат сръбски интелектуалец с многостранни научни интереси, даровит учен със значим принос в различни научни области: средновековна сръбска нумизматика, история. Събирал и публикувал народни песни от района на Лесковац.

Светлана Йонкова

Светлана Йонкова е родена през 1958 г. в София. Завършила е руска филология, педагогика и българска филология.

Автор е на седем стихосбирки, един роман и един диск с авторски песни.

Цонка Петрова

Живее във Враца. Завършила е френска езикова гимназия, френска и българска филология. Работила е като възпитател, преводач в Машиностроителен комбинат и в БДЖ. Публикува в литературни сайтове, в национални сборници и алманаси. „Докато стана тишина“ (Издателство „Изток-Запад“, 2020) е първата й самостоятелна книга.


Информация

Издание:

Заглавие: Отгласи

Издание: първо

Издател: Читалище „Искра-1964“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2022

Тип: сборник

Националност: българска

Печатница: Артграф

Художник: Мария Петрова

Художник на илюстрациите: Зина Чаушева

ISBN: 978-619-7368-77-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/17021

История

  1. — Добавяне

Библиоман