Лео Таксил
Забавно евангелие (1) (или животът на Исус)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
La Vie de Jésus, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Dave (2012 г.)
Разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Лео Таксил. Забавно евангелие, или животът на Исус

Превела от руски: Магдалена Атанасова

Редактор: Надя Узунова

Художник: Александър Хачатурян

Художествен редактор: Тотю Данов

Технически редактор: Тодор Бъчваров

Коректор: Маргарита Савова

Дадена в произв. на 4.XI.1967 г.

Подп. за печат на 22.I.1968 г.

Формат 84X108/32

Печ. коли 31,50

Изд. коли 23,94

Авт. коли прибл. 40

Тираж 25 100

Издателство на Българската комунистическа партия — София, 1968 г.

Държавен полиграфически комбинат „Димитър Благоев“

История

  1. — Добавяне

zabavno-evangelie-01.png

Книгата „Забавно евангелие“ не е научен трактат, нито научнопопулярен антирелигиозен очерк в съвременното разбиране на този жанр. Авторът е нарекъл книгата си „Животът на Исус“. Под такова заглавие са излезли много книги през XIX век. Едни учени и богослови се опитвали в трудовете си да дадат пълно животоописание на богочовека Исус, опирайки се на евангелието и измислиците на църковните отци. Други въз основа на исторически източници са доказвали, напротив, че никакъв богочовек не е съществувал, че Исус Христос е плод на религиозната фантазия. Едните са били защитници на религията, а другите атеисти. Именно мирогледът на авторите е определял тяхното отношение към личността на Христос.

Лео Таксил (истинското му име е Габриел-Антоан Жоган-Пажес) е бил атеист. През детските и юношеските си години той получил възпитание в йезуитски колеж. Но вместо религиозната дейност избрал пътя на борец против религията. Противоречията и абсурдността на „свещеното“ писание, лъжата, лицемерието, престорената религиозност, тъпотата и користолюбието на свещенослужителите разкрили пред очите му истинската същност на религията. От 1879 г. в продължение на пет години той издава около двадесет антирелигиозни произведения — остри сатирични памфлети: „Любовните похождения на папа Пий IX“, „Синът на йезуита“, „Семейство Борджия“, „Отровителят Лъв XIII и петте милиона каноници“, „Светите развратници“ и много други. През 1882 г. Таксил пише „Забавна библия“, а в 1884 г. излиза „Животът на Исус“.

Спецификата на „Животът на Исус“ от Лео Таксил е в това, че авторът не използва специален исторически материал, а само рядко прибягва към сведения на историците от I век преди новата ера и първите векове на нашата ера. „Животът на Исус“ е в главни линии преразказ на новозаветните писания, тук-таме допълнен с художествена измислица, но преразказ, направен от човек с ясен разум, от човек, чийто поглед не е ограничен от наочниците на религиозния фанатизъм. И ние заедно с Лео Таксил се убеждаваме във фанатичността, в противоречивостта на евангелските митове. Прочетено от критически мислещ човек, евангелието само си произнася присъдата.

В настоящото издание на превода на „Забавно евангелие“ от Таксил всяка глава е снабдена с епиграф от евангелието.