Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Бригадата (11)
Оригинално заглавие
Металл и воля, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване и редакция
Dave (2010 г.)

Издание:

Александър Белов. Кръв и злато

Руска, първо издание

Редактор: Димитър Риков

Художествено оформление на корица: Димитър Стоянов — Димо

ИК „Ера“, 2004 г.

ISBN: 954-9395-07-3

История

  1. — Добавяне

62.

Няколко дни преди да се случат описаните събития, на летището в Ханкала се приземи военен транспортен самолет с генерал Веденски на борда. Решението на Игор Леонидович да оглави операцията по ликвидирането на групата на Омар (с кодово название „Мечът на Баграмен“) изобщо не беше негово, а по нареждане на изпълняващия длъжността президент на Русия Всеволод Всеволодович Батин! Тоест — направо по божията воля.

Общо взето военните операции не влизаха в компетенцията на заместник-шефа на Федералната служба за безопасност. Но изчезването на Риков вдигна много шум. И руската преса, и чуждестранните журналисти непрестанно събираха подробности за похищението на олигарха и положението в Красносибирския комбинат за алуминий. Нещата стигнаха дотам, че Батин взе случая под личното си наблюдение.

И тъй като беше държавник до мозъка на костите си, не можеше да не съзре заплаха за националната сигурност на Русия в опита на Берестовски да пусне корени на сибирска земя. А това означаваше, че по всички възможни начини трябва да се подкрепи Риков. Налагаше се да бъде спасен на всяка цена и да му се помогне да възстанови предприятието. Риков беше „свой“, дълбоко почтен и неопетнил с нищо репутацията си бизнесмен!

А към Берестовски Батин винаги бе изпитвал дълбока омраза като към типичен комбинатор. Той особено го възненавидя, след като онзи му натри носа по време на едно мероприятие още по времето, когато Батин бе заместник на кмета на Петербург Колчак. Но всъщност във всичко това нямаше нищо лично. Просто потребностите на обществото често намираха израз в личните отношения между политическите и държавните дейци.

Колко сили, думи и нерви прахоса Батин, за да привлече италиански, немски и английски капитали и какви бляскави икономически перспективи в Русия им рисуваше по време на задграничните си пътувания! А пък Берестовски беше заседнал като в окоп, като в засада на мъгливия Албион и убеждаваше западните инвеститори, че не бива да си имат работа с Русия: „Там ще ви ограбят, господа европейци, не се съмнявайте!“ Преди една англичанка им подливаше вода, а сега — новоизпеченият англичанин сър Берестовски!

И как щяха да реагират на събитията в Красносибирския комбинат за алуминий чуждестранните инвеститори, които още дори не бяха успели да вложат парите си в икономиката на Русия? Щяха ли да се изплашат и да пренасочат финансовите си потоци? Щяха ли да вложат милионите си във въпросната Украйна или в Казахстан? Или пък в Китай?

И това грижливо изграждано от Батин в течение на няколко години здание на страната с европейски декор да вземе да рухне заради някакъв си арабски бандит и терорист на име Омар?

Ето защо заповедта „да се открие и обезвреди“ дойде от най-горните етажи на властта. Което означаваше Омар да се срещне със смъртта, Берестовски да бъде обезвреден, а Риков да бъде доставен в Москва, при това — задължително жив.