Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Скот Харват (11)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Black List, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
SilverkaTa (2018)
Разпознаване, корекция и форматиране
sqnka (2018)

Издание:

Автор: Брад Тор

Заглавие: Черният списък

Преводач: Емилия Карастойчева

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо (не е указано)

Издател: ИК „Ера“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: ЕКСПЕРТПРИНТ ЕООД

Редактор: Лилия Анастасова

ISBN: 978-954-389-236-5

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/8277

История

  1. — Добавяне

64

Вашингтон, окръг Колумбия

Когато Бремър предложи да използват Кърт Шрьодер като средство да се доберат до Крейг Мидълтън, милион опасения закръжиха в ума на Харват — че Бремър е коварен кучи син например. А също така, че не говори езика на хора като Шрьодер, но в екипа му има човек, който го владее — Никълъс.

Поемаше риск, огромен риск, довеждайки го от фермата на Стрибър в Тексас във Вашингтон, но никой не познаваше по-добре компютърните технологии от Никълъс. Искаше дребният мъж да участва в разпита на Шрьодер и същевременно да е наблизо, в случай че АТС осъществят дигиталния си Пърл Харбър.

Когато освободиха зашеметения и видимо потресен Бремър край игрището за хокей, Харват се свърза със Стрибър, използвайки един от чистите мобилни телефони на Кейси. Приятелят му се бе приземил в Тексас едва преди няколко часа, но охотно се съгласи да доведе Никълъс „с първия полет на «Стрибър Еърлайнс до Манасас»“, както се изрази.

Когато се приземиха на летището, изпрати на Харват съобщение и Роудс потегли със събърбъна да вземе всички и да ги докара в жилището на Шрьодер. Понеже бяха оставили колата на Шрьодер пред къщата на Елизабет, сексуалната му партньорка, влизаха и излизаха през подземния паркинг на сградата и използваха неговото запазено място.

Елизабет също им създаваше грижи. Бяха я довели от къщата й под заплаха, че ще я застрелят, и сега тя седеше в спалнята на Шрьодер, завързана и със запушена уста. Роудс и Кейси се редуваха да я придружават до тоалетната, но те щяха да помагат на Харват при операцията срещу Мидълтън. Беше добре, че извика Стрибър, който щеше да пристигне с подкрепление.

Когато Роудс, Стрибър, Никълъс, Нина и кучетата се изнизаха от асансьора, сякаш градският цирк им дойде на гости. Съдейки по куфарите с оборудване, които влачеха, циркът носеше и частица от ада.

Харват не искаше да оставя Шрьодер сам нито за секунда. Завърза отново ръцете му зад гърба и когато екипът му пристигна, го изведе от компютърната стая. Шрьодер не каза нищо на Нина, но начинът, по който я изгледа, разяри Никълъс. Последва го по петите, срита го по глезена, за да му привлече вниманието, и заяви със злостно изражение:

— Долу ръцете! Тя е моя!

Изгубил дар слово от изненада, Шрьодер само кимна.

За да не дразни приятеля си, Харват овладя напушилия го смях, предаде Шрьодер на Кейси и махна на дребния мъж да отиде в компютърната стая, за да поговорят.

Разказа му набързо за Бремър, Шрьодер и Мидълтън. Вместо да седне, Никълъс оглеждаше техниката, докато го слушаше.

Харват приключи и първият въпрос на Никълъс бе за Каролайн:

— Бремър ли е изпратил отряд да я убие?

— Не. Шрьодер твърди, че в деня, когато загинала, я преследвали хора от АТС. Тя излязла на улицата и я блъснала кола.

Никълъс не хареса отговора, но реши да смени темата:

— Знае ли Шрьодер, че Нина е сестра на Каролайн?

Харват поклати глава.

— Добре. Не му казвай. Обясни ми за атаката.

— Бремър не знае нищо. Шрьодер явно също не е посветен в тайната. Мидълтън и обкръжението му играят много подмолно.

— Не чак толкова.

Харват го погледна.

— Откри ли още нещо?

Никълъс кимна.

— Нещо, наречено Национален инициативен център за киберсигурност.

— Какво, по дяволите, е това?

— Мисля, че е отговорът на въпроса „защо сега“, който си задавахме. Причината да натиснат спусъка на дигиталния Пърл Харбър.

— Не разбирам.

Дребният човек вдигна показалец и обясни:

— Националният инициативен център за киберсигурност е по-известен като Шпионски център. За пред обществеността историята е, че Националната агенция за сигурност е натрупала толкова много информация, която трябва да обработва, анализира и складира, че капацитетът на форт Мийд е недостатъчен. Тоест, трябва да се изгради ново съоръжение.

— Чакай малко! — прекъсна го Харват. — Ще строят нови центрове? Ами новите сгради, където се помещават сървърите? В Сан Антонио например?

Никълъс му намигна.

— По-информиран си, отколкото е полезно за здравето ти. Не бива да задаваш такива въпроси. За жалост обаче имаш право. Националната агенция за сигурност и по-скоро АТС чрез Националната агенция за сигурност прокарала идеята колко е необходимо съвсем ново съоръжение, форт Мийд наистина не успява да вмести Националната агенция за сигурност. Тя е като черна дупка, електричеството никога не им стига. Но друго е по-интересно. Изготвили са списък с трийсет и седем вероятни места, всяко с кодово име. Кемп Уилямс в пустинята край Солт Лейк Сити например е наречен „Синият обект“.

— „Сини пясъци“! — възкликна Харват.

Никълъс кимна.

— Познай кое място са избрали в крайна сметка?

— Кемп Уилямс. Или „Синия обект“.

— Именно. Там Националната агенция за сигурност започнала строеж за два милиарда долара. Шпионският център ще се простира на огромна площ с хранилища за информация, техническа поддръжка и административни сгради. Ще бъде пет пъти по-обширен от Капитолия. Ще разполага със собствена електроцентрала, резервни генератори и складове за гориво и вода. Най-любопитното обаче е, че според Каролайн националният център за кибербезопасност няма само да събира и да съхранява информация. Истинската му цел е да стане плацдарм на новия, контролиран от правителството интернет. Тоест отговорът на твоя въпрос „защо сега“ е: „Защото АТС е готова“. Технологията най-сетне е осигурена. За да осъществят промяната, им е необходима само…

— Криза — довърши Харват. — Достатъчно сериозна, за да оправдае промяната.