Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Архивите на НАМПД: Приключенията на Кърт Остин (8)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Medusa, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Internet (2014)
Разпознаване и корекция
egesihora (2014)

Издание:

Клайв Къслър, Пол Кемпрекос. Медуза

Американска. Първо издание

ИК „Pro book“, София, 2013

Редактор: Албена Раленкова

Коректор: Марко Кънчев

ISBN: 978-954-2928-44-7

История

  1. — Добавяне

27.

Старата каравана на Дули, разположена до канала Пайн Айлънд не беше петзвезден хотел, но си имаше своите предимства, които не можеха да бъдат открити дори в „Четирите сезона“[1].

Пайн Айлънд беше на няколко километра от Боунфиш Кий. Караваната имаше изглед към океана. Дули Грийн седеше на един градински стол в края на рушащ се кей, захапал остатък от пура. В скута му лежеше пушка 16-ти калибър, а той си отваряше очите за неприятности.

Малко по-рано Дули беше успял да докара лодката до брега, без да включва светлините й, разчитайки на това, че познава отлично морето в района. Включи ги чак като навлезе в един канал, от двете страни на който имаше множество каравани. Докато лодката приближаваше кея в пълна тишина, защото Дули беше загасил мотора, Гамей се обърна към Пол.

— Преди да се пръсна от любопитство, моля те, кажи ми как успя да прелетиш от единия край на континента до другия точно навреме, за да спасиш две дами, изпаднали в беда.

— Кърт се обади и каза, че може неволно да те е изложил на опасност. Не можах да те открия по телефона, затова зарязах семинара и веднага отлетях за Флорида.

— Как се свърза с Дули?

— Извадих късмет, всъщност той се свърза с мен — каза Пол. — Обикалях кея в Пайн Айлънд и търсех превоз до Боунфиш Кий. Проверявах лодките и отчаяно се надявах някой да е оставил ключ на таблото, когато Дули ме видя и ме попита какво правя. Когато споменах твоето име, той веднага се съгласи да ме закара на острова. После забеляза, че двата каяка липсват и се досети къде може да сте отишли.

— Благодаря ти, Дули! — каза Гамей и го целуна по бузата. — Вероятно се чудиш какво става тук.

— На това място човек бързо научава, че е най-здравословно да си гледа в своята паница, доктор Гамей, но признавам, че съм малко любопитен какво точно става.

— Не си единственият.

Гамей погледна Сонг Лий, която се беше свила на седалката.

Дули върза лодката и поведе тримата към караваната. Извади диетични коли от хладилника и ги раздаде заедно с пакет бисквити „Голдфиш“. Без да каже нито дума, той извади пушката си от един заключен шкаф и отиде на кея, за да пази.

Сонг Лий и семейство Траут влязоха в караваната и седнаха около пластмасовата кухненска маса. Сонг глътна колата си на един дъх и се загледа в празното пространство.

Гамей усети, че Лий е в шок от преживяното.

— Всичко е наред! — каза й мило тя. — Вече си в безопасност!

Лий обърна глава и Гамей видя, че очите й са пълни със сълзи.

— Аз съм лекар — прошепна Лий. — Би трябвало да спасявам животи, а не да ги отнемам!

— Ти спаси нашите животи! — каза Гамей. — Онзи мъж и неговите приятели щяха да убият и двете ни.

— Знам, но въпреки това…

— Имате ли някаква представа кои може да са били? — попита Пол.

Лий избърса сълзите с опакото на ръката си.

— Каза, че са ме следели от дни — заразказва тя. — Той ме чакаше там, където бях оставила каяка си и ме принуди да вляза в къщата. Чакахме някакви хора да дойдат и да ме отведат. Умолявах го. Започнахме да спорим. Тогава грабнах ножа и побягнах.

Гамей хвана ръката на Лий.

— Мисля, че е по-добре да започнеш от самото начало.

 

 

Лий помълча известно време и заразказва историята си.

Била родена в голям град в Китай, имала отлични оценки като студентка, спечелила стипендия от китайското правителство и заминала да учи в САЩ. Отблизо видяла опустошителното въздействие на някои болести върху най-бедните жители на Китай и искала да помогне с нещо. Специализирала имунология в Медицинския факултет на Харвард и известно време практикувала в болница в Масачузетс.

Като се върнала в Китай, започнала работа към една правителствена програма за подобряване на здравеопазването в най-бедните квартали. Работата била насочена предимно към превенция, ваксинация на населението и унищожаване на източниците на зарази във водата и въздуха. Успешната й работа в тази програма й осигурила място в болницата, където работела по времето на епидемията от ТОРС.

Накрая, Лий разказа на Гамей как била прокудена в провинцията, след като поставила под въпрос реакцията на правителството спрямо болестта, и как после я върнали при появата на новия вирус и я командировали на Боунфиш Кий. Тук тя трябвало да работи върху разработването на ваксина, съдържаща вещество от един морски организъм.

— Синя медуза?

— Точно така! — На лицето й се изписа изненада. — Роднина е на изключително отровната морска оса. Откъде знаеш за това?

— Досадих на доктор Мейхю и той ми показа лабораторията.

— Учудвам се, че ти е позволил да я видиш — каза Лий. Те се взря в Гамей, сякаш я виждаше за пръв път. — Току-що осъзнах, че не знам коя си.

— Аз съм морски биолог и работя в НАМПД. Пристигнах на Боунфиш Кий, защото се интересувам от океанска биомедицина.

— Доколкото разбрах, се интересуваш повече от мен — каза Лий.

— Просто така се случи — обясни Гамей.

Лий се усмихна.

— Звучиш като китайски философ, доктор Траут. Както и да е, радвам се, че си се заинтересувала от мен, иначе сега нямаше да съм тук.

— Доктор Мейхю каза, че синята медуза е нов вид.

— Точно така. По-голяма и агресивна от морската оса. След като се преместихме в новата лаборатория, трябваше да използваме генно инженерство, за да създадем по-мощен токсин.

— Не знаех, че има друга лаборатория — каза Гамей.

— Защото беше тайна. Нарекоха я „Селенията на Дейви Джоунс“. Доктор Кейн и помощничката му, Луис Мичъл, напуснаха Боунфиш Кий и взеха няколко учени и техници със себе си. Доктор Мейхю и останалите от екипа останаха, за да се уверят, че няма пропуски в първоначалното изследване. Аз разграфявах възможното разпространение на вируса и как най-успешно можем да го ограничим.

— Колко ефикасен беше лекът, извлечен от отровата? — попита Пол.

— Отначало, действието му беше ограничено — отговори Лий. — Токсинът на медузата е изключително непредсказуем. И най-малкото количество може да убие човек и в началото повече опитни животни умираха. Тогава постигнахме изключителен пробив в идентифицирането на молекулярния строеж на микроба, отделящ токсина. Бяхме на косъм да го синтезираме. Следващата стъпка бяха клиничните тестове.

Клепачите на Сонг Лий се притваряха, докато говореше, и Гамей й предложи да легне на дивана. После двамата с Пол излязоха от караваната. Отвън ги обгърна топлината на нощта.

— Благодаря ти, че дойде да ни спасиш, Галахад[2] — каза нежно Гамей.

— Съжалявам, ако аз и господин Дули сме пристигнали в последния момент — отвърна Пол. — Какво мислиш за историята на Сонг Лий?

— Знам със сигурност, че не си е измислила мъжа, когото уби, нито неговите приятелчета, така че предполагам, че и останалото е истина.

— Ще говоря с Дули. Може той да попълни празните полета в историята.

Траут пое към кея и надуши дима от пурата на Дули, още преди да го види. Понечи да го заговори, но той му направи знак да замълчи. Пол се заслуша и успя да чуе шум от двигател на лодка, която идваше по канала. Дули изгаси пурата с крак, сграбчи Траут и го завлече зад купчина дървени кутии от риба.

Звукът се приближаваше и носът на една лодка се показа в канала. Движеше се бавно, прожекторът й кръстосваше напред-назад и тя стигна до края на канала, където направи обратен завой и се насочи към открито море.

Пушката на Дули проследи лодката, докато звукът от двигателя й не заглъхна напълно. Той си запали нова пура.

— Ще остана на пост, но мисля, че е по-добре доктор Лий да не остава тук — каза той.

— Съгласен съм с теб — отвърна Траут.

Пол се върна в караваната. Докато разказваше на Гамей за подозрителната лодка, телефонът му звънна. Той погледна към екрана. Остин се обаждаше да провери как е Гамей.

— В момента съм във Флорида — каза Траут. — Гамей е добре, но имахме малко неприятности на Боунфиш Кий.

— Какви неприятности?

— Нападнаха Гамей и доктор Сонг Лий, един от учените, която работи върху нещо, наречено „синя медуза“.

— Трябва да говоря с доктор Лий — каза Остин. — Обади се на НАМПД и им кажи веднага да изпратят самолет да ви вземе. С Джо ще напуснем града след няколко часа. Чакайте ме на летището.

— Веднага ще се заема.

— Благодаря! Трябва да те помоля за още една услуга. — Той продиктува на Траут един телефонен номер. — Обади се на Кейт Лайънс, приятелката на Джо от ФБР, и й предай моите извинения, че не я доизслушах. Кажи й, че отивам до фабриката за курабийки с късметче „Успех“ във Фолс Чърч. Трябва да затварям.

Секунди по-късно, Траут вече предаваше съобщението му на Лайънс, която благодари и затвори. Докато набираше номера на транспортния отдел на НАМПД, той каза:

— Довечера отлитаме за Вашингтон. Кърт иска час по-скоро да говори със Сонг Лий.

Гамей поклати глава.

— Инстинктите на Кърт и този път не го подведоха — каза тя. — Той ме посъветва да внимавам за нещо странно на острова.

— По-странно от това едва ли можеше да се случи — отвърна Пол.

Гамей погледна спящата китайка, спомняйки си как се отърваха на косъм от смъртта и после се взря в сериозното лице на своя съпруг.

— Благодаря ти, че дойде!

Бележки

[1] Верига луксозни хотели. — Б.пр.

[2] Един от рицарите на Кръглата маса. — Б.пр.