Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Архивите на НАМПД: Приключенията на Кърт Остин (8)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Medusa, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Internet (2014)
Разпознаване и корекция
egesihora (2014)

Издание:

Клайв Къслър, Пол Кемпрекос. Медуза

Американска. Първо издание

ИК „Pro book“, София, 2013

Редактор: Албена Раленкова

Коректор: Марко Кънчев

ISBN: 978-954-2928-44-7

История

  1. — Добавяне

23.

Сградата на централното управление на ФБР, кръстена на Джон Едгар Хувър, е антитезата на пасторалния, потънал в сенки двор на Куантико. Масивната, седеметажна сграда беше направена от бетон в популярния през шейсетте архитектурен стил Брутализъм. „Хувър“ още повече заприлича на крепост след терористичните нападения на 11 септември. Всички туристически обиколки бяха прекратени и около първия етаж изникнаха бариери.

Кейтлин Лайънс се беше обадила предварително, което улесни достъпа на Дзавала до светилището на ФБР. Отново му дадоха пропуск на посетител и вежлив придружител — този път сериозен млад мъж. Той умело водеше госта си из лабиринта от коридори, без да се налага да ползва карта или GPS.

Придружителят спря пред една врата без надпис и почука лекичко. Глас от другата страна на вратата се провикна да влязат. Дзавала благодари на младежа и натисна дръжката.

Кабинет, в който се озова, беше малко по-голям от сивата метална маса и столовете, които бяха разположени в средата му. По стените нямаше нищо, с изключение на една черно-бяла снимка на Великата китайска стена.

Зад бюрото седеше мъж и разговаряше по телефона на китайски. Той махна на Дзавала да седне, продължи да говори още около минута, после прекрати разговора и остави слушалката. Подобно на човече на пружина, той се изправи бързо и стисна ръката на Дзавала, сякаш се опитваше да извади вода с помпа. После отново седна на стола си.

— Съжалявам, че ви накарах да чакате — каза той. — Аз съм Чарли Ю. — Мъжът се усмихна приятелски. — Моля ви, не се шегувайте с фамилното ми име. Чувал съм достатъчно „юху-та“ и „ю-юкания“. Стигат ми за цял живот.

Ю беше тънък като молив мъж на около трийсет и пет години. Беше облечен в стилен лъскав сив костюм, кобалтовосиня риза и вратовръзка на сини и червени райета. Стилът му повече подхождаше на човек, който често посещава бара на хотел „Уилард“, отколкото на служител, работещ в подземията на ФБР, където консервативните сини униформи бяха задължителни. Ю говореше с нюйоркски акцент, като изреченията излизаха подобно на залпове от фотонна енергия.

— Приятно ми е да се запознаем, агент Ю. Аз съм приятелят на Кейтлин, Джо Дзавала.

— Човекът от НАМПД… Прекрасна организация, Джо. Моля, наричай ме Чарли. Кейтлин е фантастична жена и изключителен полицай. Тя спомена, че се интересуваш от Триадата „Пирамид“.

— Точно така. Тя каза, че би могъл да ми помогнеш.

Ю се облегна на стола и сключи пръсти.

— Извинявай за въпроса, Джо, но доколкото знам, НАМПД се занимава с подводни изследвания. Защо някой човек от агенцията ще се интересува от китайската организирана престъпност?

— Обикновено не го правим, но някой се опита да саботира операция на НАМПД и разполагаме с косвени доказателства, че един от филиалите на „Пирамид Трейдинг“, занимаващ се с морска храна, може да е замесен.

Ю вдигна вежди.

— Прощавай, че подхождам толкова скептично, Джо, но не мисля, че „Пирамид“ се занимава с такива неща. С какви доказателства разполагате?

— Нека да започна отначало. Преди няколко дни, НАМПД спусна във водите на Бермуда „Батисфера 3“ — копие на една известна водолазна камбана. Потапянето се предаваше на живо по целия свят… Може да си го гледал по телевизията.

Ю разтвори ръце. Не беше.

— Доста съм зает, Джо. Нямам време да гледам телевизия. Това ли е апаратът, за който твърдиш, че „Пирамид“ се е опитал да саботира?

Дзавала кимна.

— Аз проектирах водолазната камбана — каза той, — а Кърт Остин, моят партньор от НАМПД, ръководеше проекта. Най-интересната част от спускането не беше предадена, защото един подводен робот преряза кабела на батисферата.

— Еха! — възкликна Ю с широка усмивка на момчешкото си лице. — Подводен робот. Това е доста откачено, Джо.

— И аз си помислих същото. Когато въжето се скъса, сферата беше заровена в калта на деветстотин метра под повърхността на водата.

Ю се наклони над бюрото. Усмивката му беше изчезнала.

— Не се шегуваш, нали? Каква невероятна история! Как се измъкнахте от тази ситуация?

— Кърт се гмурна да ни спаси и успяхме да задействаме плавателната система. Докато пътувахме към повърхността, роботът нападна и Остин. Той обаче успя да отчупи парче от механичната ръка, с която беше прерязал кабела ни. Върху метала открихме триъгълник, който съвпада с емблемата на „Пирамид Трейдинг“.

Ю поклати глава.

— За момент си помислих, че може да си прав. Съжалявам, Джо, но триъгълникът е много разпространен символ. Може да означава всичко.

— Съгласен съм, Чарли, но има още нещо. Роботът е идентичен с този, който филиалът на „Пирамид“, занимаващ се с морска храна, използва, за да проверява мрежите си.

— Сигурен ли си в това?

Дзавала кимна.

— Напълно, Чарли!

Дзавала бръкна в джоба си и извади сгънато копие на статията, в която се разказваше за робота на „Пирамид“, и го сложи на бюрото. До него постави снимки от камерата на Остин. Ю прочете статията и огледа снимките.

— Леле! — каза Ю. — Добре, печелиш… От „Пирамид“ са се опитали да саботират гмуркането ви. Но защо?

— Нямам представа. Затова дойдох да се срещна с Кейтлин. Тя каза, че „Пирамид Трейдинг“ са най-лошите сред лошите, когато става дума за китайски Триади.

— „Пирамид“ определено е един от големите играчи, но е една от стотиците Триади, действащи в повечето китайски градове. Кейтлин каза ли ти какво да правиш?

— Тя спомена, че ти си специалист по китайските банди в света.

— Аз съм нещо повече от специалист. Членувах в такава банда. Роден съм в Хонконг, но родителите ми се преместиха в Ню Йорк.

— Ето защо имаш американски акцент — каза Дзавала.

— Научих се да говоря английски на тротоарите на улица „Мълбери“. Там се присъединих към „Призрачните сенки“, една от най-големите банди в страната.

— Кейтлин каза, че тази банда е клон на „Пирамид“.

— Точно така. Родителите ми видяха какво става и решиха да се преместим в Китай, за да ме предпазят от бандите. Татко имаше сервиз за велосипеди и непрекъснато ми намираше работа. Целта му беше да съм постоянно уморен и да нямам време да мисля за глупости. Странях от неприятности и влязох да уча в колеж. Сега вече съм част от специалното звено към Министерството на сигурността.

— Как попадна във Вашингтон? — попита Дзавала.

— Вие имахте нужда от моя опит. Ще остана няколко месеца, за да споделям информация с ФБР. Това е временен офис, както предполагам си се досетил.

— Кейтлин каза, че „Пирамид“ започва да нарушава старите традиции, съсредоточава влиянието си и това е една от основните причини да е на нож с китайското правителство. Както и скандалите със заразените продукти.

— Кейтлин е експерт по Триадите — каза Ю. — Ще се съглася с думите й.

— Тя каза още, че лицето на „Пирамид“ е мъж, на име Уен Ло.

Ю направи едва забележима пауза, не по-дълга от секунда, преди да отговори.

— Както вече казах — започна той, — Кейтлин знае повече за Триадите. Аз познавам организацията и как тя действа на улично ниво, но други хора могат да ти разкажат за лидерите й.

Ю говори още пет минути за ритуалите на бандите и силовите структури, преди да погледне часовника си.

— Съжалявам, че трябва да прекъснем, Джо, но имам среща.

— Няма проблем — отвърна Дзавала. Той се надигна от стола си. — Много ти благодаря за отделеното време, Чарли. Много ми помогна.

Двамата си стиснаха ръцете и Ю звънна на охраната. Изчакаха няколко минути в коридора, преди придружителят да дойде и да заведе Дзавала до изхода.

Ю се усмихна.

— Ти събуди любопитството ми с този разказ за робота. Ще проверя тук-там и ще опитам да намеря нещо повече.

Ю си записа телефонния номер на Дзавала и му пожела успех. После се върна в кабинета си и заключи вратата. Той седна зад бюрото и с безизразно лице набра един номер от списъка в телефона си. Сигналът обиколи света няколко пъти, минавайки през поредица от филтри и отклонения, докато вече не можеше да бъде проследен.

— Докладвай, Номер 39 — каза сърдит глас.

— Току-що излезе — отвърна Ю.

— Какво знае?

— Прекалено много, за да бъдем спокойни.

Ю преразказа накратко разговора си с Дзавала.

— Това е едно щастливо съвпадение — каза гласът. — Дзавала е дребна риба. Използвай го като примамка. Искам да заловиш Остин жив и да ми го доведеш.

— Незабавно ще се заема — отвърна Ю.

 

 

Дзавала пътуваше със своя „Корвет“ към главното управление на НАМПД, когато телефонът му звънна. Беше Чарли Ю.

— Здравей, Джо, отдавна не сме си говорили. Виж, открих нещо интересно за Триадата „Пирамид“.

— Доста бързо — каза Дзавала с искрена изненада в гласа. Мислеше, че Ю ще е доста муден, щом се отнася до полицейска работа.

— Извадихме късмет. На момчетата от Бюрото трябва да им вадиш думите с ченгел. Те са ме проучили щателно, но аз съм чужденец, така че все още ми нямат доверие. Както и да е, в момента тече разследване на една операция за вкарване на незаконни емигранти в страната. Разказах им за нашия разговор и те ни поканиха на среща. Така ще имаш шанс да поговориш и с други специалисти по азиатска престъпност. Може да стане интересно, ако заловят бандитите в крачка.

— Къде и кога? — попита Дзавала.

— По-късно тази вечер, от другата страна на реката. Съгласен ли си? Партньорът ти, Остин, също е поканен, ако не е зает.

— Ще го попитам и ще ти се обадя.

Дзавала затвори и побърза да се обади на Остин, за да му разкаже за поканата на Ю.

— Очаквам до няколко минути обаждане от Сандекър — отвърна Кърт. — Нямам представа какво е подготвил старият морски вълк. По-късно ще ти звънна.

— Обади се, когато се освободиш. И не позволявай на Сандекър да те задържа прекалено дълго.

— Няма шанс, приятел — каза Остин и добави нещо, което щеше да го преследва по-късно. — По дяволите, Джо, не бих искал да се забавляваш без мен.