Дейвид Хатчър Чайлдрес
Тайната на Христофор Колумб (28) (Тамплиерският флот и откриването на Америка)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Pirates and Lost Templar Fleet, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2016)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2019)

Издание:

Автор: Дейвид Хатчър Чайлдрес

Заглавие: Тайната на Христофор Колумб

Преводач: Петко Вълков

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела софт енд паблишинг АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Националност: американска

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Люба Камарашева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Художник: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-0890-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2201

История

  1. — Добавяне

Картата на Пири Рейс

Картата на Пири Рейс, открита през 1929 г. в музея „Топкапъ“ в Истанбул, е още по-смущаваща. Съставена е през 1519 г., когато Магелан тръгва на околосветско пътешествие. Но експедицията се завръща в Европа през 1521 г., така че тя не е източник на нови сведения за Пири Рейс. Според бележките в полетата, които е възможно да са правени от самия Пири Рейс, картата се основава на „картата на Колумб“ и на други, „датиращи от времето на Александър Велики“. Интересното е, че Пири Рейс не говори за карта, „съставена от Колумб“, а за „карта на Колумб“. Пири Рейс е ислямски пират, достигнал до чин турски адмирал, но всъщност по националност е евреин, който (подобно на много други евреи по онова време) е на служба в арабските и турските дворове. Това му е дало възможност да разбере или най-малкото да предположи с каква карта е разполагал Колумб и съответно от каква „Мапа Мунди“ е прекопирана.

При всички случаи обаче картата на Пири Рейс предизвиква смут в обществото, особено сред дипломати и географи, тъй като показва американския континент с изключителна точност. Проблемът е, че по онова време съвсем ограничен брой хора са стигали до Америка. През 1519 г. изобщо не може да се говори за някакво проучване на континента, тъй като той дори все още не е обиколен от всички страни. Европейците току-що са се осмелили да напуснат Карибите, а през същата година Кортес дебаркира в Мексико. Писаро все още не се е срещнал с инките в Южна Америка. Тогава какъв е бил първоизточникът на подобна карта? След откриването й през 1929 г., Хенри Стимсън, по онова време американски държавен секретар, започва интензивна кореспонденция с турските власти, продължила няколко години. Стимсън настоява властите в Истанбул да проверят внимателно във всички стари архиви за други подобни карти. Турците проверяват архивите си (или само дават вид, че са го направили), но не се появява никаква карта, подобна на картите на Хаджи Ахмед и Пири Рейс.

Карта №1 на Пири Рейс

Картата на Пири Рейс възпроизвежда крайбрежието на Новия свят с изключителна точност, но обикновеният читател може и да не го забележи. За картографските експерти от трийсетте години на миналия век обаче това е очевидно и те разбират веднага, че картата на Пири Рейс е изработена в азимутно еквидистанционна проекция. (Постарах се да я обясня и онагледя с приложените илюстрации.) Внимателното проучване на картата и описанията води до изненадващо заключение, над което съвременните картографи все още умуват.

Професор Чарлс Хапгуд дълго е работил върху картата на Пири Рейс и Военновъздушното стратегическо командване на Американските военновъздушни сили напълно подкрепя както методите му, така и изненадващото му заключение: картата на Пири Рейс може да се състави само по снимки от въздуха! В книгата на Хапгуд „Карти на древни морски крале“[1] читателите могат да се запознаят с подробния му анализ с богати илюстрации на тази и на много други карти. Историците са много задължени на Хапгуд, който успява да събере всички тези карти и да разкрие тяхното удивително съдържание.

Карта №2 на Пири Рейс
Бележки

[1] Maps of the ancient sea kings, Charles Hapgood, Adventures Unlimited Press, Kempton, Illinois, 1970.